"Połamanie ręki".. ?

Założył KrzyChuGrocer, 5 lipca 2011 · 320 wyświetleń

KrzyChuGrocer

Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum. Więc jakbym nie tu zapytał, bądź coś innego, prrzepraszam. a więc :

Mam pytanie co odszkodowania za "połmanie ręki".

Ile się moge spodziewać odszkodowania za :

3x złamanie z przemieszczeniem, obydwie kości przedramienia lewego, (czyli od łokcia do dłoni)

1x pęknięcie kość przedramienia lewego., (blisko nadgarstka)

- zanik nerwu łokciowego (niemogłem ruszać najmniejszym palcem i tym koło niego, przez okres 4 tygodni, dopóki sam nie wyćwiczyłem(bo chirurg nic w tym kierunku nie robił),

- zanik czucia lewej części dłoni razem z najmniejszym palcem. (błąd podczas zakładania gipsu)

- Jeśli to ma znaczenie leżałem w szpitalu przez okres 3 dni, i składano mi rękę nie wiem czy pod znieczuleniem czy pod narkozą. wiem, że dostałem 4 igły w żyłę i usnąłem

a i jeszcze byłem zapisany na zabieg w Łodzi, zeby zrobili cos z tym , nerwem łokciowym, ale na szczęście, też udało mi się jakoś pobudzić ten nerw i już moge bardzo ładnie paluszkami ruszać.

Gips Nosiłem 2miesiące, i do tego potem 1 miesiąc Ortezę. Wszystko oglnie trwa od 15 Lutego do dnia dzisiejszego.

A i dodam, iż stało się to podczas przerwy w szkole.

Czy mogli byście mi napisać ile około odszkodowania mogę się spodziewać, za takie coś. ?

Bo teraz w ten poniedziałek jadę prawdopodobnie na zakończenie leczenia.

Z góry bardzo dziękuję 😉.

szkoda
Po pierwsze to nie wiemy w jakich okolicznościach Pan doznał tegoż urazu. Po drugie nie wiemy z jakiego ubezpieczenia chce Pan dochodzić likwidacji szkody. Po trzecie nie wiemy na jaką kwotę był Pan ubezpieczony z ubezpieczeń dobrowolnych NNW. Po czwarte nie wiemy jaki procent trwałego uszczerbku na zdrowiu ma Pan stwierdzony czy będzie miał stwierdzony orzeczeniem lekarskim. Po piąte nie wiemy z ilu ubezpieczeń Pan będzie mógł likwidować szkodę. Kolosalna różnica jest pomiędzy świadczeniem z NNW, a z polisy OC pojazdu sprawcy wypadku.
KrzyChuGrocer

Biegłem przez teren szkoły na dworze.. (było po deszczu), natknąłem się na kamień podskoczyłem wleciałem stopami na łąwkę ławka byłą mokra i lizga nogi mi się poślizgnęły wybiło mnei nogami w górę i podczas spadania spadłem całym impetem ciałą na rękę...

Ubezpieczenia PZU

12 000zł

Właśnie jeśli chodzi o procent sam chciałem zapytać ile bym mógł dostać bo wtedy mniej wiecej mogl by msobie wyliczyć, albo podali by mi państwo.

szkoda

KrzyChuGrocer napisał(a):

Biegłem przez teren szkoły na dworze.. (było po deszczu), natknąłem się na kamień podskoczyłem wleciałem stopami na łąwkę ławka byłą mokra i lizga nogi mi się poślizgnęły wybiło mnei nogami w górę i podczas spadania spadłem całym impetem ciałą na rękę...

Ubezpieczenia PZU

12 000zł

Właśnie jeśli chodzi o procent sam chciałem zapytać ile bym mógł dostać bo wtedy mniej wiecej mogl by msobie wyliczyć, albo podali by mi państwo.

Słusznie- odszkodowanie z NNW zawartego w szkole. Nie rekompensuje bólu i cierpienia- tylko twardy przelicznik trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Trwały uszczerbek na zdrowiu orzeka lekarz orzecznik, który ma doświadczenie w tego typu sprawach, nie znamy dokumentacji medycznej i stanu aktualnego Pana ręki. Roporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społencznej z dn. 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania (Dz.U. 234 poz. 1974) zawiera tabelę. Jest tam wyszczegółnione wiele pozycji ze szczegółami w zależności od ppwstałego urazu oraz stanu ręki po zakończeniu leczenia, ponadto są widełki. Proszę sobie zerknąć w tą tabelę, ja się nie odważę na odległość i bez znajomość dokumentacji medycznej szacować trwały uszczerbek na zdrowiu, który jest oceniany przez lekarzy orzeczników na podstawie analizy dokumentacji i spotkania z pozkodwanym i oceny aktualnego stanu ręki.