fabianopulos Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 czy w 2003r. był taki obowiązek że sprzedający auto musiał powiadomić TU i wypowiedzieć umowę OCCzy po sprzedaży wystarczało wtedy wyrejestrowanie auta w wydziale komunikacji.Wiem że na dzień dzisiejszy sprzedający jak i kupujący ( gdy nie chce jej kontynłować) muszą taką umowę wypowiedzieć , ale może ktoś wie jak to było przed laty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuczka Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Tak musiałeś powiadomić TU ze sprzedałeś auto , nie musisz natomiast wypowiadać OC bo przeszło ono na kupującego .Jeżeli cię scigają to poprostu im donieś umowe kupna sprzedaży tego auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 fabianopulos wrote:czy w 2003r. był taki obowiązek że sprzedający auto musiał powiadomić TU i wypowiedzieć umowę OC (...)Wiem że na dzień dzisiejszy sprzedający jak i kupujący ( gdy nie chce jej kontynłować) muszą taką umowę wypowiedzieć.niezupełnie - w momencie sprzedaży pojazdu wszelkie prawa i obowiązki przechodzą na nabywcę.Po sprzedaży pojazdu sprzedający nie może już wypowiedzieć umowy. Jeśli to zrobi - jego wypowiedzenie będzie nieskuteczne.Wolę w tym zakresie może wyrazić wyłącznie nabywca. Jeśli nie chce kontynuować ubezpieczenia w danym TU - musi złożyć wypowiedzenie przed upływem 30 dni od dnia sprzedaży.Sprzedający ma natomiast obowiązek w terminie do 30 dni zawiadomić TU o sprzedaży pojazdu. Jeśli tego nie zrobi - do momentu zawiadomienia ubezpieczyciala o sprzedaży - odpowiada z nabywcą solidarnie za zapłatę składki.Takie zasady obowiązują od dnia wejścia w życie ustawy o ubezp. obow., UFG i PBUK z dn. 23.05.2003 roku - czyli od dnia 01.01.2004 rokuwcześniej (od 15.12.2000 do 31.12.2003 roku) było tak samo tylko nabywca nie mógł wypowiedzieć umowy po nabyciu pojazdu (musiał ją kontynuować do końca okresu ubezpieczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 a co jesli kupiłam auto z ubezpieczeniem warta (tak przekazał mi sprzedający) co widniało na umowie kupna.a po kilku miesiącach Liberty direct kaze mi zaplacić składkę bo poprzedni właściciel (jeszcze wcześniejszy niz ten u którego zakupiłam auto) nie wypowiedział umowy z liberty!ja nie miałam o tym pojecia że na aucie "wisza" 2 ubezpieczenia!!! wartę dalej płacilam a o liberty nie wiedziałam!co najlepsze auto sprzedałam a liberty chce oplaty za okres kiedy już nie byłam włascicielem pojazdu! Paranoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi