Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

REHABILITACJA A ODSZKODOWANIE

art123
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Kończy mi sie 3 miesięczne L-4 po cięzkim urazie ręki w pracy.Jak narazie palce są jeszcze obolałe i nie moge zginać wskazicielem prawej dłoni.Lekarz prowadzący twierdzi ,że bolec jeszcze bedzie długo ale nie wspomina o jakiejś rehabilitacji.Stąd moje pytanie:czy mogę się ubiegać o odszkodowanie jesli lekarz zakonczył leczenie a nie wysłał mnie na rehabilitację a w opisie choroby będę miał wpis o w/w palca,czy ZUS czasami się nie będzie czepiał?Z góry dziękuję za odp.

• 1 rok później...
Każdy wypadek pracownika, który zdarzył się podczas wykonywania obowiązków służbowych, objęty jest ubezpieczeniem gwarantowanym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Gdy ZUS nie pokryje pełnych kosztów leczenia poszkodowanego, pracownik może się domagać odszkodowania od pracodawcy. Jeśli pracodawca ponosi winę za wypadek, zobowiązany jest do pokrycia kosztów leczenia, a jeżeli poszkodowany stał się inwalidą - także sumy potrzebnej do przygotowania go do innego zawodu. W sytuacji gdy pracownik całkowicie lub częściowo utracił zdolność do pracy zarobkowej, może on żądać odpowiedniej renty. Odpowiedzialność pracodawcy ma jednak charakter uzupełniający. Oznacza to, że pracownik może się domagać od niego odszkodowania dopiero po uzyskaniu świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego wypłacanego przez ZUS. Jeśli pracownik zdecydował, że chce dochodzić roszczeń od pracodawcy na podstawie kodeksu cywilnego z powodu szkody spowodowanej wypadkiem w pracy, musi czekać na rozpoznanie roszczeń na podstawie przepisów ustawy wypadkowej. Musi także wykazać odpowiedzialność pracodawcy z tytułu czynu niedozwolonego - nie wystarczy samo stwierdzenie zaistnienia wypadku, nawet poparte protokołem powypadkowym. Jednocześnie, zgodnie z przepisami Kodeksu Cywilnego, to na poszkodowanym leży obowiązek wykazania poniesionej szkody (czyli uszczerbku na zdrowiu) oraz udowodnienie zaistnienia związku przyczynowego pomiędzy jej powstaniem i wypadkiem przy pracy. Za obciążające pracodawcę uznane mogą być wszystkie zaniedbania obowiązków związanych z przestrzeganiem przepisów BHP. Co istotne, dotyczy to nie tylko naruszenia samych przepisów, ale także złamania ogólnych zasad BHP związanych z wykonywaniem określonego rodzaju pracy. Wszystko wydaje się klarowne do momentu, kiedy sami nie staniemy się ofiarą wypadku przy pracy.