kita2137 Posted July 14, 2010 Share Posted July 14, 2010 Byłam sprawcą kolizji.Zdarzenie miało miejsce w Kobyłce pod Warszawą.Jadąc do pracy w terenie wpadłam w poślizg,ponieważ na drodze była rozlana plama oleju napędowego.Nikt nie ucierpiał,natomiast od tamtej pory mam czasami problemy z utrzymaniem równowagi,czeste bóle i zawroty głowy,lekarz nie jest w stanie powiedzieć co konkretnie mi dolega.Leczę się,ale nie daje to żadnych efektów.Ból i zawroty głowy nasilają się.O jakiej wysokości odszkodowanie mogę się ubiegać od miasta (z powództwa cywilnego oczywiście)?Jakich dokumentów potrzebuję i od czego mam zacząć?BARDZO proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert gg2262432 Posted July 14, 2010 Share Posted July 14, 2010 Najważniejsze, czy była policja i co wpisała w protokół ? To są trudne sprawy. Trzeba ustalić kto jest zarządcą drogi. Były zrobione zdjęcia zanieczyszczonego asfaltu ?Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kita2137 Posted July 15, 2010 Author Share Posted July 15, 2010 Była policja i straz pożarna,są protokoły ze zdarzenia.Policja w protokole opisała to zdarzenie i ,,obrażenia" jakich dostał samochód.zarządcą drogi jest Wołomin (to droga powiatowa.) Zdjęcie zanieczyszczonego asfaltu posiadam.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 kita2137 wrote:Była policja i straz pożarna,są protokoły ze zdarzenia.Policja w protokole opisała to zdarzenie i ,,obrażenia" jakich dostał samochód.zarządcą drogi jest Wołomin (to droga powiatowa.) Zdjęcie zanieczyszczonego asfaltu posiadam.pozdrawiamWobec tego nie powinno być większych problemów aby uzyskać stosowne odszkodowania i zadośćuczynienie. Kwestia udowodnienia związku przyczynowo skutkowego. Skoro jest notatka policyjna, świadkowie i zdjęcia to należy wnieść roszczenie do właściciela/ zarządcy drogi.1) Jak nie wiadomo kto jest właścicielm/ zarządcą to należy wnieść pismo do wydziału geodezji aby ustalić takie fakty;2) Wnieść roszczenie do sprawcy szkody rzeczowej i osobowej. Można domagać się likwidacji szkody nie tylko osobowej ale i rzeczowej za zniszczony pojazd mechaniczny. Właściciel, zarządca drogi- ewentualnie odeśle sprawę do swojego ubezpieczyciela. Moża wcześniej telefonicznie ustalić czy miał wykupioną polisę OC- wówczas składać wniosek o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym bezpośrednio do ubezpieczyciela. Może oobejdzie się bez sądu. Ewentualnie ubezpieczyciel regresem ściągnie wypłacone świadczenie od spraswcy, który rozlał olej napędowy- jednak to było za pewne nieumyślne działanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts