Jump to content
Forum Odszkodowania

odszkodowanie od misata

kita2137
 Share

Recommended Posts

Byłam sprawcą kolizji.Zdarzenie miało miejsce w Kobyłce pod Warszawą.Jadąc do pracy w terenie wpadłam w poślizg,ponieważ na drodze była rozlana plama oleju napędowego.Nikt nie ucierpiał,natomiast od tamtej pory mam czasami problemy z utrzymaniem równowagi,czeste bóle i zawroty głowy,lekarz nie jest w stanie powiedzieć co konkretnie mi dolega.Leczę się,ale nie daje to żadnych efektów.Ból i zawroty głowy nasilają się.O jakiej wysokości odszkodowanie mogę się ubiegać od miasta (z powództwa cywilnego oczywiście)?Jakich dokumentów potrzebuję i od czego mam zacząć?BARDZO proszę o pomoc.

Najważniejsze, czy była policja i co wpisała w protokół ? To są trudne sprawy. Trzeba ustalić kto jest zarządcą drogi. Były zrobione zdjęcia zanieczyszczonego asfaltu ?

Pozdrawiam

Była policja i straz pożarna,są protokoły ze zdarzenia.Policja w protokole opisała to zdarzenie i ,,obrażenia" jakich dostał samochód.zarządcą drogi jest Wołomin (to droga powiatowa.) Zdjęcie zanieczyszczonego asfaltu posiadam.pozdrawiam

• 11 months later...
kita2137 wrote:
Była policja i straz pożarna,są protokoły ze zdarzenia.Policja w protokole opisała to zdarzenie i ,,obrażenia" jakich dostał samochód.zarządcą drogi jest Wołomin (to droga powiatowa.) Zdjęcie zanieczyszczonego asfaltu posiadam.pozdrawiam
Wobec tego nie powinno być większych problemów aby uzyskać stosowne odszkodowania i zadośćuczynienie. Kwestia udowodnienia związku przyczynowo skutkowego. Skoro jest notatka policyjna, świadkowie i zdjęcia to należy wnieść roszczenie do właściciela/ zarządcy drogi.

1) Jak nie wiadomo kto jest właścicielm/ zarządcą to należy wnieść pismo do wydziału geodezji aby ustalić takie fakty;

2) Wnieść roszczenie do sprawcy szkody rzeczowej i osobowej. Można domagać się likwidacji szkody nie tylko osobowej ale i rzeczowej za zniszczony pojazd mechaniczny. Właściciel, zarządca drogi- ewentualnie odeśle sprawę do swojego ubezpieczyciela. Moża wcześniej telefonicznie ustalić czy miał wykupioną polisę OC- wówczas składać wniosek o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym bezpośrednio do ubezpieczyciela. Może oobejdzie się bez sądu. Ewentualnie ubezpieczyciel regresem ściągnie wypłacone świadczenie od spraswcy, który rozlał olej napędowy- jednak to było za pewne nieumyślne działanie.