Bartekk Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Witam wszystkich!Mam 19 lat, w tym roku pisałem maturę. Jestem ubezpieczony ze szkoły za kwotę 50zł.Prawie dwa tygodnie temu idąc do domu przewróciłem się na nierównych płytach chodnikowych. Ból był tak uciążliwy, że nie potrafiłem stanąć, pojechałem karetką do szpitala. Mój pobyt w szpitalu trwał 6 dni. Finalnie okazało się, że: ( oto przepisane Rozpoznanie z wypisu) :-Oderwanie chrzastki stawowej kłykcia bocznego kości udowej lewej z całkowitym uszkodzeniem chrząstki.-Zerwanie troczków przyśrodkowych rzepki. Niestety chrząstka była zmiażdżona do tego stopnia, że spory fragment musieli usunąć.Od prawie tygodnia jestem w domu. Nogę mam usztywnioną ortezą na 6 tygodni.Jeżeli po 6 tyg chrząstka się zregeneruje to orteza zostanie zdjęta i czeka mnie dłuuuga rehabilitacja. Moje pytanie brzmi, ile dostanę odszkodowania / ile % zostanie mi przyznane? pozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 To ile dostanie Pan odszkodowania zależy od stwierdzonego procentowego trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. To, że płacił Pan składkę 50 zł jeszcze nie mówi tym jaka była to kwota ubezpieczenia. Jednak zwykle szkolne ubezpieczenie nie przekracza sumy 10 tys. zł wobec czego nie będę to bardzo duże kwoty. Trwały uszczerbek na zdrowiu ustala lekarz orzecznik na podstawie odpowiednich tabel która co do zasady ma pewną tolerancję (widełki)- a ile będzie procent w ramach widełek zależy od stanu narządu po leczeniu i rehabilitacji. Można zerknąć do tabeli w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi