Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

skręcenie odcinka szyjnego kręgosłupa - wypadek na łuku drogi

maniutek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

28.02.2010 miałem wypadek. Sprawca na łuku drogi zaczął wyprzedzać drugi pojazd i spotkał się z moim samochodem. Samochód sprawcy oczywiście firmowy, ale to nie o tym miało być.

Allianz przesłał dokumenty do zgłoszenia szkody, w jednym z punktów podoba mi się ich zapis

___proszę sprecyzować swoje roszczenia i określić orientacyjną kwotę odszkodowania_____

Nie jestem orzecznikiem więc nie wiem na ile mam wycenić swoje obrażeni

- skręcenie odcinka szyjnego kręgosłupa ( 3 tygodnie kołnierza)

- zbicie nadgarstka lewego

- zbicie mostka i żeber strona prawa

- ogólne potłuczenia

tak opisał moje urazy ortopeda.

Do tego zwrot kosztów leczenia, zwrot utraconego wynagrodzenia oraz zwrot kosztów dojazdu

do lekarzy.

Pomóżcie bo nie chcę wyjść na idiotę nie trafiając z kwotą.

po pierwsze należy ci się jeszcze kilka "zwrotów", pisaliśmy już kilkakrotnie o tym na wątkach więc odsyłam do bloga "życie po wypadku" - tam masz dokładniej. Jeszcze jest bol i krzywda - bo generalnie starsza sie o odszkodowanie (faktury, koszty) i o zadośćuczynienie (do kupy jest ból, krzywda i uszczerbek razem wzięte). Masz tam także wzór pisma roszczeniowego itp. Niejedna firma odszkodowawcza ma na stronie tabelę uszczerbku - podpowiem że na listerę A, bo nie chce klamy robic aby nie dostac bana ;)

Polecam te tabelke (ludzika) do sprawdzenia wysokości % uczerbku ;)

Zreszta na blogu tez wkrótce będzie, tylko sie zabrac za dokończenie nie moge :/

I życzę powodzenia !

Zazwyczaj za taki uraz ubezpieczyciel przyznaje od 4 do 7 % uszczerbku na zdrowiu ale poczekajmy na komisję.Zadośćuczynienie (za ból i cierpienie) zależy np.Twojego wieku,czasu i nasilenia cierpienia,konsekwencji zdrowotnych i społecznych na przyszłość itp.Kwota zadośćuczynienia powinna być w granicach kliku do kilkunastu tys zł.