Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek przy pracy nie zgłoszony przez pracodawcę

gitowiec
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Uległem w pracy wypadkowi poprzez zmiażdżeni palcy miałem operacje i leżałem w szpitalu przez okres 4 dni a następnie przebywałem na zwolnieniu przez okres 6 miesięcy. Po zakończeniu leczenia udałem się do lekarza zakładowego który stwierdził iż nie mogę pracować na zajmowanym stanowisku. Po dostarczeniu pracodawcy zaświadczenia lekarskiego zostałem zwolniony na podstawie art 53 $ 1 pkt 1 pod A "Rozwiązanie umowy o prace wskutek niezdolności do pracy" nadmieniam, że wypadek nie został zgłoszony po czym zgłosiłem fakt wypadku do PIP zwołano komisje powypadkową z udziałem Inspektora PIPU który w czasie rozmowy oświadczył, że świadectwo pracy jest na moją niekorzyść i abym poszedł do pracodawcy który zmieni podstawę zwolnienia na art.30 $1 pkt 3 KP "Bez wypowiedzenia przez pracodawcę z winy pracownika". Proszę o wyjaśnienie czy to jest na moją korzyść czy ktoś próbuje mnie wprowadzić w błąd na korzyść pracodawcy. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Inspektor BHP przesłuchiwał mnie z polecania Inspektora PIP lecz on również był obecny. Nie mam jeszcze orzeczenia gdyż miałem dopiero przesłuchanie a po nim Inspektor PIP zapropnował mi właśnie to rozwiązanie jako, że tamto jest niby na moją niekorzyść. Czy nie starają się oni zatuszować tego iż zostałem nie prawnie zwolniony gdyż wypadek stał się w tej firmie a zwolniono mnie z powodu "niezdolności do pracy"?? Chcieli abym podpisał drugie świadectwo pracy ze zmienionym paragrafem a tamto miało ulec zniszczeniu. Jest wielce prawdopodobne, że pracodawca zna się z tym inspektorem.

gitowiec wrote:
"Bez wypowiedzenia przez pracodawcę z winy pracownika". Proszę o wyjaśnienie czy to jest na moją korzyść czy ktoś próbuje mnie wprowadzić w błąd na korzyść pracodawcy. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
?? Jesli rozwiazanie umowy o pracę następuje przez pracodawcę, bez wypowiedzenia i z winy pracownika - to jest to bardzo niekorzystne dla pracownika.

Poza tym - dlaczego inspektor PIP nie zajął sie sprawą wypadku przy pracy? Czy bylo w koncu postępowanie powypadkowe? Czy masz Protokol? Czy wypadek uznano za wypadek przy pracy? Bo sie juz gubię...

Była komisja w zakładzie pracy lecz przesłuchiwał mnie inspektor BHP z polecenia inspektora PIPu dlaczego nie wiem. Sporządzili protokół który ma mi zostać dostarczony do domu po przesłuchaniu pozostałych świadków. Co do uznania winy itd jeszcze również nie dostałem orzeczenia.

Przedstawiam to bardzo dokładnie. W końcu tak jest, że nie dostarczyli mi protokołu nie podpisałem go a sporządzono już protokół powypadkowy :/ Teraz dostałem wezwanie z firmy abym poszedł i podpisał moje zeznania po okresie około 2 tyg. Ta sprawa się nadaje chyba tylko do sądu pracy. Bo tam idą takie wałki, że szkoda wogóle gadać.

Protokól bez twojego podpisu nie jest żadnym ważnym dokumentem. Zapoznaj sie z nim , jeżeli się z trescia nie zgadzasz wnieś zastrzeżenia . Odpowiedni dopisek przy protokole i złoż je do protokołu na osobnej kartce , skopiuj i zażadaj potwierdzenia odbioru zastrzeżeń w formie pisemnej. Potem komisja wypadkowa ma czas 5 dni na odrzucenie lub uwzglednienie zastrzeżeń do protokołu. Po nie uwzględnieniu zastrzeżeń pozostaje droga sądowa

Prowadzi jedno postępowanie wobec tej firmy prokuratura gdyż nie udzielili mi pomocy, nie zgłosili wypadku i narazili mnie na ciężkie obrażenia ciała. A co mi powiecie na to że ten inspektor PIP namawiał mnie abym przyniósł stare świadectwo pracy na którym zostałem zwolniony z art 53 $ 1 pkt 1 pod A "Rozwiązanie umowy o prace wskutek niezdolności do pracy"

które nawet nie zawiera daty sporządzenia! i jak je przyniosę oni je zniszczą a wydają mi nowe z art.30 $1 pkt 3 KP "Bez wypowiedzenia przez pracodawcę z winy pracownika". Czy to nie jest tak, że skoro wypadek stał się w pracy u nich w firmie nie mogą mnie zwolnić ze względu niezdolności do pracy, tylko powinni mi zapewnić inne stanowisko??

• 2 tygodnie później...

Czy Ty na pewno nie mylisz inspektora PIP (Panstwowej Inspekcji Pracy, czyli instytucji SPOZA Twojej firmy) z inspektorem SIP, czyli ze społecznym inspektorem pracy, ktory jest pracownikiem Twojej firmy??

PIP a SIP to dwie rozne rzeczy. Czy SIP tez bral udzial w postępowaniu??