Wypadek przy pracy nie zgłoszony przez pracodawcę
Założył gitowiec, 8 kwietnia 2010 · 502 wyświetlenia
gitowiec napisał(a):
"Bez wypowiedzenia przez pracodawcę z winy pracownika". Proszę o wyjaśnienie czy to jest na moją korzyść czy ktoś próbuje mnie wprowadzić w błąd na korzyść pracodawcy. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Poza tym - dlaczego inspektor PIP nie zajął sie sprawą wypadku przy pracy? Czy bylo w koncu postępowanie powypadkowe? Czy masz Protokol? Czy wypadek uznano za wypadek przy pracy? Bo sie juz gubię...
Prowadzi jedno postępowanie wobec tej firmy prokuratura gdyż nie udzielili mi pomocy, nie zgłosili wypadku i narazili mnie na ciężkie obrażenia ciała. A co mi powiecie na to że ten inspektor PIP namawiał mnie abym przyniósł stare świadectwo pracy na którym zostałem zwolniony z art 53 $ 1 pkt 1 pod A "Rozwiązanie umowy o prace wskutek niezdolności do pracy"
które nawet nie zawiera daty sporządzenia! i jak je przyniosę oni je zniszczą a wydają mi nowe z art.30 $1 pkt 3 KP "Bez wypowiedzenia przez pracodawcę z winy pracownika". Czy to nie jest tak, że skoro wypadek stał się w pracy u nich w firmie nie mogą mnie zwolnić ze względu niezdolności do pracy, tylko powinni mi zapewnić inne stanowisko??
Czy Ty na pewno nie mylisz inspektora PIP (Panstwowej Inspekcji Pracy, czyli instytucji SPOZA Twojej firmy) z inspektorem SIP, czyli ze społecznym inspektorem pracy, ktory jest pracownikiem Twojej firmy??
PIP a SIP to dwie rozne rzeczy. Czy SIP tez bral udzial w postępowaniu??