iwona143op.pl Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 witamw wyniku wypadku komunikacyjnego nie z mojej winy doznałam złamania obojczyka z przemieszczeniem. w trakcie zabiegu operacyjnego obojczyk połączono przy pomocy mówiąc prostym językiem kawałkiem blachy i śrubami które pozostaną w moim ciele do końca życia. w związku z powyższym mam pytanie: w jakiej wysokości powinnam otrzymać odszkodowanie od zakładu ubezpieczeniowego kierowcy który spowodował wypadek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 iwona143@op.pl wrote:witamw wyniku wypadku komunikacyjnego nie z mojej winy doznałam złamania obojczyka z przemieszczeniem. w trakcie zabiegu operacyjnego obojczyk połączono przy pomocy mówiąc prostym językiem kawałkiem blachy i śrubami które pozostaną w moim ciele do końca życia. w związku z powyższym mam pytanie: w jakiej wysokości powinnam otrzymać odszkodowanie od zakładu ubezpieczeniowego kierowcy który spowodował wypadek?1) Na wstępnie należy zaznaczyć, że w przypadku likwidacji szkody z polisy OC pojazdu, którym kierował sprawca można dochodzić zarówno odszkodowania jak i zadośćuczynienia. Odszkodowanie to świadczenie za szkody materialne m.in. koszty leczenia, rehabilitacji, utraconego dochodu. Natomiast zadośćuczynienie należy się za szkody niemajątkowe tj. m.in. za ból fizyczny i cierpienia psychiczne te obecne i ujawnione w przyszłości, trwały procentowo przyznany uszczerbek na zdrowiu, widocznych następstw wypadku- wszelkie blizny, wpływ urazu na życie prywatne i zawodowe. Wysokość tegoż świadczenia zależy też od wieku, płci poszkodowanego, długości leczenia, przebytych zabiegów obecnie i tych koniecznych w przyszłości. Co ważne szkodę można likwidować również z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych. Jednak z ubezpieczenia NNW wypłacane jest tylko odszkodowanie jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Czasami OWU zawiera informację, że wypłacane jest również odszkodowania za koszty leczenia i rehabilitacji. Nie wypłaca się natomiast zadośćuczynienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 iwona143@op.pl wrote:witamw wyniku wypadku komunikacyjnego nie z mojej winy doznałam złamania obojczyka z przemieszczeniem. w trakcie zabiegu operacyjnego obojczyk połączono przy pomocy mówiąc prostym językiem kawałkiem blachy i śrubami które pozostaną w moim ciele do końca życia. w związku z powyższym mam pytanie: w jakiej wysokości powinnam otrzymać odszkodowanie od zakładu ubezpieczeniowego kierowcy który spowodował wypadek?Bez analizy okoliczności związanych z osobą poszkodowaną, wynikiem leczenia itp. ciężko jest wskazać kwotę zadośćuczynienia, ponieważ składa się na nie bardzo dużo czynników.Poza tym ma Pani prawo do odszkodowania z tytułu kosztów leczenia, rehabilitacji, przejazdów, opieki, utraconego dochodu itp.W przypadku pytań proszę o kontakt - stopka poniżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now