Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie amputacja palców

Brzezik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

na poczatku lutego doznałem wypadku. Jestem właścicielem firmy z obróbka drewna. Pracowałem na frezarce. Straciłem palca wskazujacego u prawej reki i V w połowie III i IV roztrzaskane stawy i rozcieta dłoń do połowyod palca V w strone kciuka. Chciałbym sie dowiedzieć jakie moge dostac odszkodowanie i jak długo musze na to czekac albo co zrobic by dostac je wieksze. Słyszałem, że po pół rocznym zwolnieniu mozna pójść na rehabilitacje i sanatorium, że niby to procentuje. Chciałbym wiedzieć czy napewno i czy ma to sens.

Pozdrawiam

Aby można było ubiegć się o odszkodowanie z ZUS musi być uznany wypadek przy pracy. Dokumentcję powypadkową dla osób prowadzących działalnośc gospodarczą sporządza ZUS. ( D.U. 02.236.1992 oraz D.U. 09.167.1322 )

Warunkiem jest odprowadzanie składek na ubezpieczenie wypadkowe.

Ani rehabilitacja ani pobyt w sanatorium w niczym nie procentuje, a na pewno nie ma wpływu na zwiększenie odszkodowania. Ewentualne odszkodowanie wypłacane jest za stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu, % tego uszczerbku orzeka lekarz orzecznik ZUS posiłkując się tabelą (D. U. 02. 234.1974).

Na temat świadczenia rehabilitacyjnego i sposobu ubiegania się o świadczenie można sobie poczytać - link niżj

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=435