Brzezik Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Witamna poczatku lutego doznałem wypadku. Jestem właścicielem firmy z obróbka drewna. Pracowałem na frezarce. Straciłem palca wskazujacego u prawej reki i V w połowie III i IV roztrzaskane stawy i rozcieta dłoń do połowyod palca V w strone kciuka. Chciałbym sie dowiedzieć jakie moge dostac odszkodowanie i jak długo musze na to czekac albo co zrobic by dostac je wieksze. Słyszałem, że po pół rocznym zwolnieniu mozna pójść na rehabilitacje i sanatorium, że niby to procentuje. Chciałbym wiedzieć czy napewno i czy ma to sens. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Aby można było ubiegć się o odszkodowanie z ZUS musi być uznany wypadek przy pracy. Dokumentcję powypadkową dla osób prowadzących działalnośc gospodarczą sporządza ZUS. ( D.U. 02.236.1992 oraz D.U. 09.167.1322 )Warunkiem jest odprowadzanie składek na ubezpieczenie wypadkowe. Ani rehabilitacja ani pobyt w sanatorium w niczym nie procentuje, a na pewno nie ma wpływu na zwiększenie odszkodowania. Ewentualne odszkodowanie wypłacane jest za stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu, % tego uszczerbku orzeka lekarz orzecznik ZUS posiłkując się tabelą (D. U. 02. 234.1974). Na temat świadczenia rehabilitacyjnego i sposobu ubiegania się o świadczenie można sobie poczytać - link niżj http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=435 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzezik Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Czy należy mi się jakąś renta a jeżeli tak to jak się o nią ubiegać. I po jakim czasie wypłacają odszkodowanie i ile dostaje się za 1% uszczerbku stałego na zdrowiu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Niżej jest wszystko http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=402 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi