Lukasz25 Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 witamKupiłem samochód dnia 18.02.2010 z ważną polisą OC PZU do 20.02.2010(sobota), nową polisę OC zawarłem w MTU(agentem o godz.18) dnia 20.02.2010r Byłem przekonany że mam 30dni na załatwienie wypowiedzenia starej OC. Jednak jak najszybciej było to możliwe udałem się do PZU Jaworzno tj 23.02.2010(Wtorek) a pani inspektor informuje mnie ,że musze zapłacić tą polise również w PZU. Poradziła mi napisać pismo o wypowiedzenie do dyrektora, tak uczyniłem po około 14dniach otrzymałem pismo od dyrektora że organem który tę sprawę prowadzi jest windykacja PZU Katowice pojechałem osobiści by porozmawiać z dyrektorem(Sosnowiec) i nic dalej nie mają zamiaru odstąpić od umowy. Na dodatek przysłali pismo o zbliżającym się terminie płatności który upływa 11.04.2010r?Czegoś nie rozumiem? Ostatnio zerknął na moją korespondencję prawnik i powiedział ,że jak dla niego to PZU próbuje wymusić te pieniądze i by tego nie płacić. Teraz nie wiem co robić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabianopulos Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Zgodnie z art. 28 pkt 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. Nr 124, poz. 1152 z późn. zm), "jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy (...)" . Zapis ten w praktyce skutkuje tym, iż w razie niewypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC u dotychczasowego ubezpieczyciela nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu, na który została zawarta, oraz zawarcia w innym zakładzie ubezpieczeń kolejnej umowy ubezpieczenia OC, posiadacz ten zostaje objęty ochroną ubezpieczeniową w każdym z zakładów: dotychczasowym zakładzie oraz u kolejnego ubezpieczyciela czyli masz dwa ubezpieczenia OC za które MUSISZ zapłacić19.02.2010. był dla ciebie ostatnim terminem na rozwiązanie starej umowy OC z PZU! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wal Posted April 24, 2010 Share Posted April 24, 2010 a zgodnie z art 31 - jako nabywca mogłeś wypowiedzieć umowę w terminie do 30 dni po dniu sprzedaży- ponieważ umowa została zawarta na okres kolejnych 12 miesięcy - mogłeś zapłacić składkę za ten okres i zażądać zwrotu składki niewykorzystanej (chyba, że PZU przewiduje inne rozwiązanie, tak, jak inni ubezpieczyciele: od razu opłaca się tylko 1/12 składkę) - w efekcie, kosztowałoby Cię to, 1/12 składki (za 1 m-c ochrony), ale miałbyś sprawę podwójnego ubezpieczenia z głowy.rozumiem, że PZU nie wspomniało o tej możliwości? polecam lekturę na: www.rzu.gov.pl/files/109__42__Wypowiedzenie_umowy_OC.pdforaz www.rzu.gov.pl/skargi/najczestsze-problemy/Problem_podwojnego_ubezpieczenia_OC_posiadaczy_pojazdow_mechanicznych__55 Piszesz, że "poradziła mi napisać pismo o wypowiedzenie do dyrektora"czy napisałeś w nim, że zakupiłeś samochód i że wypowiadasz umowę OC? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now