Ernesto Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Witam Państwa Ponad miesiąc temu pijak rozbił mój samochód. Allianz wyliczył szkodę całkowitą w tym wrak na 250 zł. po czym odwołałem się od decyzji opierając się na EuroTax, gdzie cena katalogowa była o 400 zł wyższa, niż wyliczona przez nich. W odpowiedzi Allianz z dnia 10 kwietnia ponownie wyliczył szkodę, ale w taki sposób, że otrzymałem informację, iż wrak wyceniono już na 400 zł, bo znaleźli firmę, która kupi wrak za tą cenę, więc cena końcowa i 400 zł o które walczę pozostało bez zmian. Lecz samochód został zezłomowany zgodnie z prawem 30 marca, bo tego dnia kończyło się mi ubezpieczenie, więc pismo wysłane przez Allianz wpłynęło do mnie za późno. Odwołałem się do nich, że informację otrzymałem za późno. Allianz w odpowiedzi pisze tak:Wyjaśniamy, że Pana odwołanie w sprawie wysokości odszkodowania za szkodę całkowitą wpłynęło doTUiR Allianz 26.03.2010. Odpowiedź na odwołanie nastąpiła w dniu 02.04.2010. Zgodnie z Art.35. § 1. kodeksu postępowania administracyjnego obowiązujący termin udzielenia odpowiedzi wynosi 30 dni, a więcnależy stwierdzić, że nie nastąpiła zwłoka.Zgodnie z informacją zawartą w decyzji z dnia 02.04.2010 pojazd przedstawiał rzeczywistą wartość 400 zł brutto, co potwierdziła oferta zakupu tego pojazdu za wskazaną kwotę.Decyzję o złomowaniu pojazdu podjął Pan bez porozumienia z Allianz, wyłącznie na własną odpowiedzialność.Przypominamy, że obowiązujące w tym zakresie ustawodawstwo jednoznacznie stwierdza, iż osoba pokrzywdzona maobowiązek minimalizowania kosztów związanych z naprawieniem szkody (art. 354 k.c). Ponadto zgodnie z art. 361 § 1kodeksu cywilnego osoba zobowiązana do odszkodowania ponosi odpowiedzialność tylko za normalne następstwadziałania lub zaniechania, z którego szkoda wynikła. Powyższa paragrafy ni jak się mają do rzeczywistości, gdyż wcześniej Allianz nie informował mnie o możliwości zakupu mojego wraku, a tylko przedstawiał jego koszty kosztorysowe. Czy opłaca się dalej z nimi korespondować i dobrze się odwołać?Miał ktoś z Państwa taki przypadek może? Działanie Allianz to kpiny i niech ich szlag trafi i zeżre konkurencja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 tylko czy warto szarpać się o 150zł? nie szkoda nerwów dla takich pieniędzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi