Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Link 4 - autocasco - zaniżona wycena!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Mam samochód marki Pontiac sprowadzony z USA. Niestety kilka tygodni temu uszkodziłem pojazd z własnej winy na swojej budowie. Zgłosiłem i przyjechał rzeczoznawca. Po 3 tygodniach informacja o kosztach odszkodowania. Na kwotę ok 800zł. Sama lampa, która kwalifikuje się do wymiany przewyższy koszt odszkodowania przyznanego. W aucie Amerykańskim, gdzie w Polsce 0 części mam uszkodzone 4 elementy, a koszt naprawy będzie wielokrotnie wyższy niż ta śmieszna kwota przyznana. Proszę o pomoc, ewentualnie wskazówki jak postąpić w zaistniałej sytuacji. Pozdrawiam

W ogóle mam wrażenie, że opinię tworzył jakiś nie do końca rozwinięty intelektualnie człowiek.

W opisie uszkodzeń i kosztów naprawy są podane ceny nierealne!! Lampa, która jest połamana w kosztach naprawy, podkreślam naprawy to ok 40zł!!!!

Sama lampa to kilkaset złotych

Bardzo proszę o pomoc bo ąż mi ciśnienie skoczyło.

Jest to szkoda z AC i zapewne w wariancie kosztorysowym. W takim przypadku zgodnie z OWU AC Ubezpieczyciel potrąca amortyzację na części zamienne. Wysokość amortyzacji uzależniona od wieku pojazdu - zgodnie z tabelą załączoną do OWU. Odnośnie wysokości amortyzacji nic nie da się zrobić, bo to jest dobrowolna umowa zawarta pomiędzy dwiema stronami. Jedynie można porównać ceny wyjściowe części zamiennych do których raczej nie powinno się doliczać kosztów przesyłki lotniczej, bo odpiszą iż Ubezpieczyciel nie odpowiada za braki części na rynku.

Proponuję ustalić ceny części w jakimś polskim sklepie sprzedającym części do tego auta. Ceny najlepiej ustalić faxem lub mailowo żeby była podkładka dla TU.

navi-gps wrote:
Witam serdecznie.
W ogóle mam wrażenie, że opinię tworzył jakiś nie do końca rozwinięty intelektualnie człowiek.

Bardzo proszę o pomoc bo ąż mi ciśnienie skoczyło.
Mnie też skoczyło!!!
Jakim prawem wypowiadasz takie opinie o kimś kto wykonał swoją pracę w sposób, w jaki wymaga od niego jego pracodawca??? Czy jeżeli jest niedorozwinięty intelektualnie pracując w danej firmie (przez co musi wykonywać kalkulacje zgodnie z wytycznymi TU), to co można powiedzieć o klientach, którzy się tej firmie ubezpieczają? Jeżeli w lampie został wyłamany zaczep a producent przewiduje tzw. zestaw naprawczy to zapewne zgodnie z wytycznymi musiał przyznać naprawę i to jest mniej więcej taka kwota jak podałeś. W tej sytuacji należy złożyć wniosek o zmianę kwalifikacji elementu i jeżeli kwota wyliczona kosztorysowo jest zbyt niska, to należy udokumentować zakup części i przeprowadzoną naprawę, wtedy wartość odszkodowania może być wyższa. Pod warunkiem oczywiście, że wariant ubezpieczenia, który posiadasz daje możliwość naprawy warsztatowej.