Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Ile czasu od wypadku na złożenie dokumentów o odszkodowanie w PZU?

Piter
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie do obeznanych w tym temacie. Ile czasu od wypadku mam na to, żeby złożyć wszystkie potrzebne dokumenty do PZU o odszkodowanie? Chyba że czas ten liczy sie od momentu zakonczenia leczenia. Jesli by tak było, to czy momentem zakonczenia leczenia jest zakonczenie L4 i powrot do pracy czy tez moze decyzja lekarska lekarza prowadzącego o zakonczeniu leczenia. Nadmieniam, że do wypadku doszło podczas pracy i nie był to wypadek komunikacyjny lecz zwykłe złamanie nogi. Proszę o szybką odpowiedz, bo 24 kwietnia minie mi 2 lata od wypadku, więc być może jutro będę musiał szybko leciec zlożyć dokumentacje.

Pozdrawiam - Piotrek

witam,

czas na złożenie dokumentacji do TU nie zależy od czasu leczenia tylko z grubsza od dwóch rzeczy czy była to kolizja (sprawca został ukarany mandatem) czy też wypadek (sąd) w obu przypadkach mamy mamy na to określony termin i tak w przypadku kolizji 3 lata a po wypadku 20 lat o ile wypadek był po sierpniu 1997r jeżeli był przed to 10 lat.

pozdrawiam,

KRW

Jeśli zgłoszenie dotyczy ubezpieczenia NNW to termin na zgłoszenie szkody wynosi 3 lata, poza tym owu (ogólne warunki ubezpieczenia) regulują sposób postepowania na wypadek zaistnienia szkody.

Tak, dokładnie, już się dowiedziałem, termin na zgłoszenie szkody wynosi 3 lata od momentu zakonczenia leczenia, czyli od momentu kiedy lekarz prowadzący wystawi zaświadczenie, że pacjent jest zdrowy i zakończył lecznie. Dziękuję za odzew. Pozdrawiam serdecznie.

• 2 tygodnie później...
Termin rozpoczęcia biegu przedawnienia nigdy nie wynika z daty zakończenia leczenia - ktoś wprowadził Cię w błąd. Bieg zaczyna się od zaistnienia wypadku ubezpieczeniowego.

• 9 lat później...

Witam,

W ubezpieczeniach nieobowiązkowych czyli dobrowolnych takich jak NW najczęściej czas zgłoszenia szkody jest określony w ogólnych warunkach ubezpieczenia (OWU). Polisę i OWU należy czytać ze zrozumieniem, bo jeżeli jest w niej informacja że szkodę w ciągu 2 lat od momentu zdarzenia, po zakończeniu leczenia, to mimo że leczenie nie zostało zakończone to należy szkodę zgłosić w ciągu 2 lat aby nie przedawnić sprawy.

Inaczej wygląda to w przypadku spraw z OC np. pojazdu gdzie przepisy prawa określają termin 3 lub 20 lat w zależności od kwalifikacji czynu.

W razie pytań jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam

Katarzyna