kubala_1986 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Witam, miałem wypadek w pracy, wszystkie procedury przebiegły prawidłowo...19 kwietnia byłem na komisji, lekarz przyznał mi 3% stałego uszczerbku na zdrowiu ale nic o odszkodowaniu nie mówił, kiedy pieniądze itd.??? Czy mam czekać spokojnie na nie, czy zgłośić się gdzieś z tym orzeczeniem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Czekaj spokojnie, ZUS ma 30 dni na przesłanie pieniędzy. 3% x 621zł = tyle dostaniesz odszodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubala_1986 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Dziękuję za odpowiedz. Czekam cierpliwie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewka_hanka Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Witam.Dzisiaj byłam na komisji Zus, badali, pytali, w końcu powiedzieli że za 30 dni dostanę odpowiedż. Chodzi o to ze od wrzesnia 2008 przebywalam najpierw na zwolnieniu lekarskim /przez 6 miesiecy/, póżniej przez rok na świadczeniu rehabilitacyjnym; bylo to związane z wypadkiem w pracy. W międzyczasie mialam przeprowadzona operacje na kregoslup ledzwiowy.Lakarz neurolog wypisal mi wniosek o rente /wypadkowa/.Dokumenty skladalam 1 .02. 2010 i od tego momentu sa schody...Dopiero 29 marca byłam na badaniu u orzecznika Zus-u, przyznal mi 25% uszczerbek i niezdolnosc do pracy do dn. 30 09. 2010r.To bylo wstepne orzeczenie, jednak Zus wskazal na wadliwośc orzeczenia-jednak moim zdaniem po terminie , bo pismo takie wyslano z data 16.04, .Dopiero 29.03. bylam u orzecznika , przyznal mi 25% uszczerbku, niezdolnośc na okres 6 miesięcy i skierowanie na rehabilitację, więc jesli byla wadliwośc orzeczenia to dlaczego musze skorzystac z rehabilitacji, czy to znaczy ze jednak rente dostane? Z jakiej tabeli moga mi liczyc uszczerbek, bo coś czuję ze chodzilo o zmniejszenie procent uszczerbku? I czy mam rozumiec ze w ciągu 30 dni dostanę na konto pieniadze? Będe wdzięczna za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewka_hanka Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Witam.Dzisiaj byłam na komisji Zus, badali, pytali, w końcu powiedzieli że za 30 dni dostanę odpowiedż. Chodzi o to ze od wrzesnia 2008 przebywalam najpierw na zwolnieniu lekarskim /przez 6 miesiecy/, póżniej przez rok na świadczeniu rehabilitacyjnym; bylo to związane z wypadkiem w pracy. W międzyczasie mialam przeprowadzona operacje na kregoslup ledzwiowy.Lakarz neurolog wypisal mi wniosek o rente /wypadkowa/.Dokumenty skladalam 1 .02. 2010 i od tego momentu sa schody...Dopiero 29 marca byłam na badaniu u orzecznika Zus-u, przyznal mi 25% uszczerbek i niezdolnosc do pracy do dn. 30 09. 2010r.To bylo wstepne orzeczenie, jednak Zus wskazal na wadliwośc orzeczenia-jednak moim zdaniem po terminie , bo pismo takie wyslano z data 16.04, .Dopiero 29.03. bylam u orzecznika , przyznal mi 25% uszczerbku, niezdolnośc na okres 6 miesięcy i skierowanie na rehabilitację, więc jesli byla wadliwośc orzeczenia to dlaczego musze skorzystac z rehabilitacji, czy to znaczy ze jednak rente dostane? Z jakiej tabeli moga mi liczyc uszczerbek, bo coś czuję ze chodzilo o zmniejszenie procent uszczerbku? I czy mam rozumiec ze w ciągu 30 dni dostanę na konto pieniadze? Będe wdzięczna za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewka_hanka Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Juz wiem, skladam do SADU PRACY ODWOLANIE ,BO MNIE PO PROSTU OKRADLI!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Według mnie masz podtrzymane orzeczenie a rehabilitacja jest dodana, raczej nie ma mowy o okradzeniu cię, masz 32*621 PLN plus rehabilitacja -ewentualnie świadczenie rehabilitacyjneRaczej nie do sądu od razu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewka_hanka Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Jenak się mylisz, właśnie wrócilam z wydzialu orzecznictwa, poniewaz decyzji oficjalnie jeszcze nie dostalam, natomiast rano dzwonila do mnie pani informujac ze " poniewaz renty komisja nie przyznala ,a jest przyznana rehabilitacja /jeszcze przez poprzedniego orzecznika/ wiec prosi zebym napisala pismo ze rezygnuje z rehabilitacji w zwiazku z tym ze nie mam ubezpieczenia w tej chwili., rehabilitacja zaczyna sie w przyszla srode , a do tego czasu decyzja nie dtrze! .Malo tego, mozesz wierzyc lub nie ale zabrali mi 20% uszczerbku zostawiajac 5%, komisja byla po terminie możliwości odwolania się przez Zus,tylko dwuosobowa , a w aktach dzisiaj dobrze patrzylam sa 3 pieczatki i podpisy, a poniewaz sprawa się ciagnie od 1 lutego ,a komisja byla dlatego rozgladam się za dobrym prawnikiem ze Szczecina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewka_hanka Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Jeszcze do Grisz!o! Ja wykorzystalam 182 dni zwolnienia lekarskiego, rok byłam na świadczeniu rehabilitacyjnym, zakład rozwiązal ze mną umowe z atr. 53 a o rente z tytulu wypadku wystepowal mój neurolog. Moge dodac tylko ze na rehabilitacje w obecnym stanie sie nie nadaje ,jest to zdanie zarowno neurologa, ortopedy i neurochirurga- trudno uwierzyc prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 A to wtakim przypadku odwołanie na uchybienia formalne , o przywrócenie pierwotnej decyzji, myślałem że pozostawiono Ci procenty i dano mozliwość świadczenia rehabilitacyjnego, no to sąd i biegli w sprawie wyjścia raczej nie ma.Swoja drogą ZUS ostatnio chyba nawet umarłym pozabierałby zasiłki pogrzebowe w zamian dając bon sodexo na zakup folii w markecie uznajac że jeżeli jest katolikiem to i tak zmartwychwstanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewka_hanka Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 A moze mógłbys pomóc w takim odwolaniu, jakiś wzór, czy cos : jestem w tym zagubiona nigdy czegos takiego nie pisalam.Byłabym wdzieczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal21200 Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Witam ! Odebralem dzis orzeczenie z komisji lekarskiej przyznali mi 3% . I co dalej mam sie zglosic gdzies z tym orzeczeniem podac nr konta? Czy posiadaj juz moj nr konta np zostalo wszystko wyslane w papierach z pracy? Nic mi nie powiedzieli w zusie na komisji ze mam sie z tym skierowac gdzies dalej i teraz nie wiem co mam zrobic ? Prosze o jakies rady . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 michal21200 wrote:Witam ! Odebralem dzis orzeczenie z komisji lekarskiej przyznali mi 3% . I co dalej mam sie zglosic gdzies z tym orzeczeniem podac nr konta? Czy posiadaj juz moj nr konta np zostalo wszystko wyslane w papierach z pracy? Nic mi nie powiedzieli w zusie na komisji ze mam sie z tym skierowac gdzies dalej i teraz nie wiem co mam zrobic ? Prosze o jakies rady .1) Tak- zapytać w ZUS;2) Pkt 1;3) Zgodnie z art. 14 ust. 2a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.) od orzeczenia lekarza orzecznika osobie zainteresowanej przysługuje sprzeciw do komisji lekarskiej Zakładu, zwanej dalej „komisją lekarską”, w ciągu 14 dni od dnia doręczenia tego orzeczenia. Natomiast jeśli chodzi o świadczenia ustalane przez T.U. to żadne przepisy prawa nie nakładają na T.U. obowiązku powoływania komisji lekarskiej. Jednak w praktyce zwykle powoływana jest komisja zaoczna lub naoczna aby rzetelnie określić medyczne następstwa wypadku. Należy pamiętać, że na podstawie przepisów k.c. przyznaje się nie tylko odszkodowanie ale ii zadośćuczynienie. Stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu, a konkretniej jego wpływ m.in. na życie prywatne i zawodowe jest tylko jedną z wielu składowych na które składa się zadośćuczynienie. Jeśli chodzi o świadczenia ustalane przez T.U. to żadne przepisy prawa nie nakładają na odwołującego terminu na złożenie odwołania. Wówczas odwołanie od decyzji T.U. można praktycznie złożyć w terminie aż do czasu przedawnienia szkody. Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) decyzję, o której mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 4, Zakład wydaje w ciągu 14 dni od dnia: 1) otrzymania orzeczenia lekarza orzecznika lub komisji lekarskiej; 2) wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Jeżeli w wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji. Zgodnie z art. 15 ust. 4 przedmiotowej ustawy od decyzji przysługuje odwołanie w trybie i na zasadach określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych. Zgodnie z art. 83 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) od decyzji Zakładu przysługuje odwołanie do właściwego sądu w terminie i według zasad określonych w przepisach Kodeksu postępowania cywilnego. Od decyzji przyznającej świadczenie w drodze wyjątku oraz od decyzji odmawiającej przyznania takiego świadczenia, a także od decyzji w sprawach o umorzenie należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, odwołanie, o którym mowa w ust. 2, nie przysługuje. Stronie przysługuje prawo do wniesienia wniosku do Prezesa Zakładu o ponowne rozpatrzenie sprawy, na zasadach dotyczących decyzji wydanej w pierwszej instancji przez ministra. Do wniosku stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące odwołań od decyzji, określone w Kodeksie postępowania administracyjnego. Odwołanie wnosi się na piśmie do jednostki organizacyjnej Zakładu, która wydała decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez tę jednostkę. Jeżeli Zakład uzna odwołanie za słuszne, zmienia lub uchyla decyzję niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania. W tym wypadku odwołaniu nie nadaje się dalszego biegu. Jeżeli odwołanie nie zostało w całości lub w części uwzględnione, Zakład przekazuje niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania, sprawę do sądu wraz z uzasadnieniem. Zgodnie z art. 477[9] § 1 k.p.c. odwołanie od decyzji organów rentowych wnosi się na piśmie do organu, który wydał decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez ten organ, w terminie miesiąca od doręczenia odpisu decyzji. W myśl art. 477[9] § 4 k.p.c. jeżeli organ rentowy nie wydał decyzji w terminie dwóch miesięcy, licząc od dnia zgłoszenia roszczenia w sposób przepisany, odwołanie można wnieść w każdym czasie po upływie tego terminu. Zgodnie z art. 477 [10] § 1 k.p.c. odwołanie powinno zawierać oznaczenie zaskarżonej decyzji, określenie i zwięzłe uzasadnienie zarzutów i wniosków oraz podpis ubezpieczonego albo jego przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika. Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) decyzję, o której mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 4, Zakład wydaje w ciągu 14 dni od dnia: 1) otrzymania orzeczenia lekarza orzecznika lub komisji lekarskiej; 2) wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Jeżeli w wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 michal21200 wrote:Witam ! Odebralem dzis orzeczenie z komisji lekarskiej przyznali mi 3% . I co dalej mam sie zglosic gdzies z tym orzeczeniem podac nr konta? Czy posiadaj juz moj nr konta np zostalo wszystko wyslane w papierach z pracy? Nic mi nie powiedzieli w zusie na komisji ze mam sie z tym skierowac gdzies dalej i teraz nie wiem co mam zrobic ? Prosze o jakies rady .Proszę czekać spokojnie ZUS ma 30 dni na przesłanie pieniędzy. Jeśli nie zostało podane konto, to pieniądze prześlą pocztą.od 1.04.2011 do 31.03.2012 kwota za 1% uszczerbku na zdrowiu równa jest 645zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Niestety ale nie będzie to bardzo duża kwota. Od 1 kwietnia 2011 r. weszło w życie Obwieszczenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 23 lutego 2011 r. w sprawie wysokości jednorazowych odszkodowań z tytuły wypadków przy pracy i choroby zawodowej (M.P. Nr 18, poz. 187) w którym ustalono, że w okresie od dn. 1 kwietnia 2011 r. do dn. 31 marca 2012 r. wysokość jednorazowego odszkodowania z tytuły wypadków przy pracy lub choroby zawodowej za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu wynosi 645 zł.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 a ja mam pytanie, lekarz orzecznik przyznal mojemu ojcu 6 %, czy moze sie odwolac od tej opini?? wówczas musialby sie stawic przed komisją wojewodzka w skladzie 3 lekarzy tak? przede wszystkim pytanie czy takie odwolanie mogloby jeszcze pogorszyc jego sytuacje czy najwyzej zostaloby odrzucone?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 pepe wrote:a ja mam pytanie, lekarz orzecznik przyznal mojemu ojcu 6 %, czy moze sie odwolac od tej opini?? wówczas musialby sie stawic przed komisją wojewodzka w skladzie 3 lekarzy tak? przede wszystkim pytanie czy takie odwolanie mogloby jeszcze pogorszyc jego sytuacje czy najwyzej zostaloby odrzucone??1) Tak- można. Zgodnie z art. 14 ust. 2a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.) od orzeczenia lekarza orzecznika osobie zainteresowanej przysługuje sprzeciw do komisji lekarskiej Zakładu, zwanej dalej „komisją lekarską”, w ciągu 14 dni od dnia doręczenia tego orzeczenia. Natomiast jeśli chodzi o świadczenia ustalane przez T.U. to żadne przepisy prawa nie nakładają na T.U. obowiązku powoływania komisji lekarskiej. Jednak w praktyce zwykle powoływana jest komisja zaoczna lub naoczna aby rzetelnie określić medyczne następstwa wypadku. Należy pamiętać, że na podstawie przepisów k.c. przyznaje się nie tylko odszkodowanie ale i zadośćuczynienie. Stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu, a konkretniej jego wpływ m.in. na życie prywatne i zawodowe jest tylko jedną z wielu składowych na które składa się zadośćuczynienie. Jeśli chodzi o świadczenia ustalane przez T.U. to żadne przepisy prawa nie nakładają na odwołującego terminu na złożenie odwołania. Wówczas odwołanie od decyzji T.U. można praktycznie złożyć w terminie aż do czasu przedawnienia szkody. Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) decyzję, o której mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 4, Zakład wydaje w ciągu 14 dni od dnia: 1) otrzymania orzeczenia lekarza orzecznika lub komisji lekarskiej; 2) wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Jeżeli wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji. Zgodnie z art. 15 ust. 4 przedmiotowej ustawy od decyzji przysługuje odwołanie w trybie i na zasadach określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych. Zgodnie z art. 83 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) od decyzji Zakładu przysługuje odwołanie do właściwego sądu w terminie i według zasad określonych w przepisach Kodeksu postępowania cywilnego. Od decyzji przyznającej świadczenie w drodze wyjątku oraz od decyzji odmawiającej przyznania takiego świadczenia, a także od decyzji w sprawach o umorzenie należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, odwołanie, o którym mowa w ust. 2, nie przysługuje. Stronie przysługuje prawo do wniesienia wniosku do Prezesa Zakładu o ponowne rozpatrzenie sprawy, na zasadach dotyczących decyzji wydanej w pierwszej instancji przez ministra. Do wniosku stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące odwołań od decyzji, określone w Kodeksie postępowania administracyjnego. Odwołanie wnosi się na piśmie do jednostki organizacyjnej Zakładu, która wydała decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez tę jednostkę. Jeżeli Zakład uzna odwołanie za słuszne, zmienia lub uchyla decyzję niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania. W tym wypadku odwołaniu nie nadaje się dalszego biegu. Jeżeli odwołanie nie zostało w całości lub w części uwzględnione, Zakład przekazuje niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania, sprawę do sądu wraz z uzasadnieniem. Zgodnie z art. 477[9] § 1 k.p.c. odwołanie od decyzji organów rentowych wnosi się na piśmie do organu, który wydał decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez ten organ, w terminie miesiąca od doręczenia odpisu decyzji. W myśl art. 477[9] § 4 k.p.c. jeżeli organ rentowy nie wydał decyzji w terminie dwóch miesięcy, licząc od dnia zgłoszenia roszczenia w sposób przepisany, odwołanie można wnieść w każdym czasie po upływie tego terminu. Zgodnie z art. 477 [10] § 1 k.p.c. odwołanie powinno zawierać oznaczenie zaskarżonej decyzji, określenie i zwięzłe uzasadnienie zarzutów i wniosków oraz podpis ubezpieczonego albo jego przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika;2) Tak;3) Nie ma przepisu który by zabraniał aby komisja lekarska orzekła jeszcze niższy trwały uszczerbek na zdrowiu. Stały lub długotrwały procentowy uszczerbek na zdrowiu ocenia się według tabel zawartych w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania (Dz. U. Nr 234, poz. 1974). Wobec tego warto zajrzeć przed odwołaniem to owej tabeli i ewentualnie skonsultować również uraz z lekarzem mającym doświadczenie w orzekaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Kos Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Witam. Mam za 3 dni komisję lekarską z ZUS po wypadku komunikacyjnym. Jak się do niej przygotować? Co zrobić jeśli uznam, że przyznany uszczerbek jest za mały? Ile czeka się na decyzję o wypłacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Dzień dobry, po wypadku przy pracy można złożyć do ZUS wniosek o jednorazowe odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu. W ciągu 7 dni powinien zostać ustalony termin badania lekarskiego. Warto wziąć ze sobą kopię dokumentacji medycznej oraz wyniki badań np. zdjęcia RTG. Zadbajmy o to, żeby lekarz zapoznał się z dokumentami, dokładnie nas zbadał i wysłuchał. Należy odpowiadać zgodnie z prawdą ale skupiając się na skutkach zdrowotnych urazu. Nie warto naciągać faktów czy koloryzować bo lekarz mający doświadczenie domyśli się tego. Nie napisał Pan o jaki uraz chodzi, więc nie mogę podpowiedzieć, jaki procent uszczerbku byłby adekwatny, ale proszę pamiętać, że te pierwsze decyzje są często zaniżone, więc warto odwołać się od orzeczenia lekarza (mamy na to 2 tygodnie od chwili otrzymania orzeczenia). Radzę jednak najpierw zapoznać się z naszymi artykułami odnośnie urazów powypadkowych i wysokości przyznawanego uszczerbku na zdrowiu. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez wysłanie zgłoszenia albo odpowiedź na forum. Polecam także lekturę Vademecum poszkodowanego po wypadku w pracy. Pozdrawiam, Izabela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi