mowgli Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Na krajowej 15 chciałem zjechać na stację benzynową (musiałem skręcić w lewo), dałem kierunkowskaz i zatrzymałem się chcąc przepuścić samochody jadące z naprzeciwka, wtedy wjechał mi w tył inny samochód. Nie miał bym wątpliwości gdyby nie fakt, że na stację jadąc z tej strony z której jechałem niby jest zakaz wjazdu, ale... . Nie ma żadnego znaku pionowego o tym zakazie a linia która kiedyś (przed budową stacji) była ciągła teraz jest przetarta tak, że został po niej jeszcze niewyraźny ślad i została poprawiona na przerywaną. Więc nawet jeżeli jest to linia przerywana jest to bardzo mylące. Czy w takiej sytuacji jest sens ubiegać się o odszkodowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 a gdyby hamowanie nastąpiło ze względu na dziurę w jezdni to zmienia to sytuację kolizyjną? co za różnica z jakiego powodu doszło do zatrzymania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Pablo_1st wrote:a gdyby hamowanie nastąpiło ze względu na dziurę w jezdni to zmienia to sytuację kolizyjną? co za różnica z jakiego powodu doszło do zatrzymanianieuzasadnione gwałtowne hamowanie czy zatrzymanie jest niedozwolone art. 19 ust. 2 pkt 2 ,Art. 49., ale jest to ciężko udowodnić.przeważnie sprawcą kolizji uznaje się tego z tyłuczy była policja?sprawca przyznał się że to on jest winny?spisaliście oświadczenie o winie i okolicznościach kolizji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 fabianopulos wrote: nieuzasadnione gwałtowne hamowanie czy zatrzymanie jest niedozwolone art. 19 ust. 2 pkt 2 ,Art. 49., ale jest to ciężko udowodnić. czy hamowanie przed dziurą w jezdni jest nieuzasadnione? jeśli udowodnisz, że koleś gwałtownie zahamował bo miał taki kaprys to możesz liczyć na przyczynienie lub podział winy, bo jadącego z tyłu też obowiązują przepisy ruchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi