ms Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Miałem wypadek przy pracy, 34 dni złamany środkowy paliczek 5 palca w prawej ręce w opatrunku gipsowym.Ubezpieczenie grupowe w PZU, w połowie marca dzwonili z PZU z oferta wypłaty odszkodowania w trybie uproszczonym - zaproponowali kwotę odszkodowania a w razie nieprzyjęcia oferty komisje lekarska. Oferty nie przyjąłem i udałem się na komisję. Tam lekarz obejrzał papiery, obejrzał palca i opisał - deformacja palca ( przykurcz około 30 stopni ) i ruchomość stawu palca 70 %. Jak może być procentowo potraktowany ten uraz. Szału się nie spodziewam ale ciekawi mnie czy mogę wyjść lepiej finansowo niż brzmiała ich oferta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Pytek wrote:Palec trzeci, czwarty i piąty139. Utrata całego paliczka lub części paliczka:a) palca trzeciego i czwartego - za każdy paliczek prawy 3lewy 2b) palca piątego - za każdy paliczek prawy 1lewy 1140. Utrata palców III, IV lub V z kością śródręcza prawy 12lewy 8141. Wszelkie inne uszkodzenia w obrębie palców III, IV, V i odpowiednich kości śródręcza (blizny, uszkodzenia ścięgien, zniekształcenia, przykurcze stawów, zesztywnienia, zmiany troficzne, czuciowe itp.) - powodujące:a) ograniczenie funkcji palca - w zależności od stopnia prawy 2lewy 1b) znaczne ograniczenie funkcji palca - w zależności od prawy 4stopnia lewy 3c) bezużyteczność palca granicząca z utratą prawy 7lewy 5Taką tabelą posługuje się ZUS. ( D.U.02.234.1974 - ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJw sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania)Z tego co wiem PZU ma nieco inną tabelę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi