Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

komisja PZU

ms
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem wypadek przy pracy, 34 dni złamany środkowy paliczek 5 palca w prawej ręce w opatrunku gipsowym.

Ubezpieczenie grupowe w PZU, w połowie marca dzwonili z PZU z oferta wypłaty odszkodowania w trybie uproszczonym - zaproponowali kwotę odszkodowania a w razie nieprzyjęcia oferty komisje lekarska. Oferty nie przyjąłem i udałem się na komisję. Tam lekarz obejrzał papiery, obejrzał palca i opisał - deformacja palca ( przykurcz około 30 stopni ) i ruchomość stawu palca 70 %.

Jak może być procentowo potraktowany ten uraz. Szału się nie spodziewam ale ciekawi mnie czy mogę wyjść lepiej finansowo niż brzmiała ich oferta

Pytek wrote:
Palec trzeci, czwarty i piąty

139. Utrata całego paliczka lub części paliczka:
a) palca trzeciego i czwartego - za każdy paliczek prawy 3
lewy 2
b) palca piątego - za każdy paliczek prawy 1
lewy 1
140. Utrata palców III, IV lub V z kością śródręcza prawy 12
lewy 8
141. Wszelkie inne uszkodzenia w obrębie palców III, IV, V i odpowiednich kości śródręcza (blizny, uszkodzenia ścięgien, zniekształcenia, przykurcze stawów, zesztywnienia, zmiany troficzne, czuciowe itp.) - powodujące:
a) ograniczenie funkcji palca - w zależności od stopnia prawy 2
lewy 1
b) znaczne ograniczenie funkcji palca - w zależności od prawy 4
stopnia lewy 3
c) bezużyteczność palca granicząca z utratą prawy 7
lewy 5
Taką tabelą posługuje się ZUS. ( D.U.02.234.1974 - ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania)

Z tego co wiem PZU ma nieco inną tabelę