olsza81 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Witam,mam 30 lat i w tym roku przeszedłem operacje wstawienia endoprotez obu stawów biodrowych. Operacje odbyły się w klinice prywatnej ze względu na mój wiek i związaną z tym potrzebną wysoką jakość endoprotez. Jestem ubezpieczony w towarzystwie ubezp.Warta bez opcji zdrowotnej. Na operacje zgłosiłem się dobrowolnie tzn.nie uległem wypadkowi ale były one konieczne gdyż już nie byłem w stanie chodzić. Cierpię na wrodzoną chorobę stawów. Po ukończeniu zwolnienia lekarskiego i wysłaniu dokumentów do Warty dostałem odpowiedź,że nie należy mi się żadne odszkodowanie gdyż choruję od lat. Czy mam jakiekolwiek szanse odwołując się lub korzystając z drogi sądowej?W warunkach ubezpieczenia zawarte są choroby narządów i przeszczepy a w tych przypadkach również choruje się latami jednakże są one brane pod uwagę. Potraktowano moje operacje conajmniej jak kosmetyczne. Proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Zwykle OWU ubezpieczeń dobrowolnych wyklucza odpowiedzialność za choroby, a tylko chodzi o urazy zaistniałe w przypadku nieszczęśliwego wypadku. Ale skoro OWU przewiduje odpowiedzialność to warto się wówczas odwołać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamKruk28 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 Moja mama miała wypadek u mnie w domu. Przyszła w odwiedziny a ja nie zdążyłem jej poinformować że naprawiam schody i nie dokńca je zabezpieczyłem. Nie spodziewałem się wizyt więc tylko tak prowizorycznie je nakryłem. Przez moją głupotę mama wpadla w te dziure tak niefortunie że złamała kość udową. Mama jest w słusznym wieku i ostatecznie skończyło się operacją stawu biodrowego i wstawieniem endoprotezy. Mam takie pytanie bo mama ma swoje ubezpieczenie wypadkowe i będziemy się starać uzuskać z tamtąd odszkodowanie. Czy jak ja mam swoje ubezpieczenie to mogę też z tego dla mamy uzyskać skoro to stało się przezemnie? Chciałbym jakos jej pomóc bo czuje się temu wszystkiemu winny. Moze ktoś będzie w stanie coś doradzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marta Sordon Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 Szanowny Panie, jeśli wypadek zaistniał z Pana winy, a posiada Pan osobiste ubezpieczenie OC w życiu prywatnym możliwe będzie uzyskanie dla mamy należnego odszkodowania. Proszę sprawdzić warunki ubezpieczenia domu, taka polisa bywa dodatkową klauzulą ubezpieczeniową przy ochronie nieruchomości. W takim wypadku możliwe będzie uzyskanie zadośćuczynienia za doznany ból i urazy, zwrot kosztów leczenia, środków medycznych, ortopedycznych i koszty opieki osób trzecich, jeśli mama takiej opieki wymagała. Jeśli posiada Pan jedynie ubezpieczenie nw mama będzie mogła uzyskać odszkodowanie jedynie w przypadku uposażenia/wskazania jej w polisie. Z Pana osobistego ubezpieczenia nw może uzyskać świadczenie tylko Pan. W przypadku posiadania polisy NW lub ubezpieczenia na życie bezpośrednio przez Poszkodowaną, może ona również złożyć roszczenia o odszkodowanie do swojego ubezpieczyciela (z każdej polisy nw jaką posiada). Wypłata uzależniona będzie od warunków ubezpieczenia i sumy ubezpieczenia, na jaka zawarto polisę. Odszkodowanie przyznawane jest za trwały uszczerbek na zdrowiu - więcej w tym temacie tutaj: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/ Proszę wczytać się w warunki ubezpieczenia, gdyż oprócz odszkodowania za uszczerbek polisy mogą zawierać także klauzule wypłat w przypadku pobytu w szpitalu, poważnego zachorowania lub poważnej operacji, czasem także częściowy zwrot kosztów leczenia. W przypadku dodatkowych pytań służę pomocą Pozdrawiam Marta Sordon Quote Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts