ewa61 Posted May 5, 2010 Share Posted May 5, 2010 Corka na lekcji wf-u zlamala prawa reke,jest nieubezpieczona w szkole,czy moge ubiegac sie o odszkodowanie z mojego ubezpieczenia -przeciez dzieci uczace pozostajace na utrzymaniu rodzicow korzystaja z ich ubezpieczenia zdrowotnego.Ja posiada tez ubezpieczenie indywidualne kontynuowane w pzu. Czy moge jeszcze ubezpieczyc dziecko indywidualnie od NW (zlamala reke 30.04.2010 miala skladana reke operacyjnie opuscila szpital 2.05.br),by moc ubiegac sie o odszkodowanie.Co moge w mojej sytuacji zrobic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katarzyna Neczaj Posted May 5, 2010 Share Posted May 5, 2010 Ubezpieczenie zdrowotne, którym jest objęte Pani dziecko uprawnia wyłącznie do świadczeń opieki zdrowotnej, a nie do świadczeń z ubezpieczenia społecznego. Inna rzeczą jest natomiast ubezpieczenie indywidualne - jeżeli ogólne warunki ubezpieczenia oraz umowa ubezpieczenia, którą Pani podpisała obejmuje również członków rodziny to prawdopodobnie dziecko będzie mogło skorzystać z tego ubezpieczenia. Po wypadku nie jest już możliwe takie ubezpieczenie dziecka od NNW, aby mogło skorzystać ze świadczenia z tytułu wypadku, który już się wydarzył. Po pierwsze nikt nie ubezpieczy dziecka na okres przypadający przed podpisaniem umowy, a po drugie taka umowa byłaby nieważna z mocy prawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now