Kto wypełnia druk N9.Lekarz prowadzący w szpitalu czy okulista w porad

Założył tomasz11464, 23 października 2011 · 705 wyświetleń

tomasz11464
Miałem wypadek przy pracy.Pojechałem do szpitala gdzie stwierdzono w moim oku 3mm kawałek obcego ciała,w ten sam dzień został on usunięty poprzez zabieg operacyjny.Po zabiegu zostałem trzy dni w szpitalu.W dzień wyjścia otrzymałem kartę informacyjną oraz zwolnienie L4na następne 8 dni i zalecenie wizyty kontrolnej u okulisty po 5 dniach od wyjścia ze szpitala.Udałem się po 5 dniach do okulisty.Lekarz stwierdził iż stan zdrowia nie wymaga dalszego zwolnienia.Zapytałem czy wobec tego wypełni mi druk N9 czyli zaświadczenie o stanie zdrowia lecz dostałem odpowiedz ze powinienem pójść do szpitala w którym miałem zabieg i przebywałem 3dni.W szpitalu lekarz stwierdził że powinienem udać się z powrotem do okulisty u którego byłem na kontroli.Moje pytanie jest takie.Który z lekarzy ma obowiązek wypełnienia mi druku N9.Bardzo proszę o pomoc ponieważ lekarze twierdzą że nie wypełnią mi tego druku.Jeżeli są na to jakieś numery ustaw to proszę o podanie z jakiego dziennika ustaw mam skorzystać w razie potrzeby.
szkoda
Zaświadczenie N-9 wystawia lekarz pod którego opieką pozostaje poszkoodwany pracownik- podstawa prawna § 2 pkt 5 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania (Dz. U. 234, poz. 1874).
Waldi89
Czy jeśli leczenie prowadzi i lekarz rodzinny i ortopeda to obaj lekarze muszą mi wystawić dokument? Czy mam go przesłać do zusu czy lekarz od razu elektronicznie przekazuje dokument, jak go wypełnni i ja tylko czekam na komisje lekarska? Niestey mój pracodawca nie chce przesłać dokumentów do zusu czy oni potrzebują jakieś od niego potwierdzenie czy wystarczą dokumenty?
dziki-jar38

Witam serdecznie,

zaświadczenie o stanie zdrowia, czyli druk OL-9 (wcześniej N9) wypełnia lekarz prowadzący - w tym przypadku jeśli jest to leczenie powypadkowe - lekarz ortopeda. Wypełnia je tylko lekarz prowadzący, nie ma konieczności wypełnienia drugiego wniosku przez lekarza rodzinnego.

Zaświadczenie powinno zawierać rozpoznanie, opis leczenia oraz przede wszystkim informację o zakończeniu leczenia i rehabilitacji (bez tej adnotacji ZUS może bowiem odrzucić dokument, wnosząc o uzupełnienie przez lekarza takiego zapisu na dokumencie). Należy także pamiętać, iż druk Zaświadczenia jest ważny tylko przez 30dni, jeśli więc w tym czasie nie zostaną złożone dokumenty do ZUS-u koniecznym będzie pozyskanie nowego, aktualnego druku zaświadczenia OL-9.

To płatnik składek (czyli pracodawca) jest zobowiązany do skompletowania niezbędnej dokumentacji i złożenia wniosku o wypłatę jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy. Jednakże jeśli nie dopełni tego obowiązku czy też odmawia złożenia dokumentacji, poszkodowany może samodzielnie (lub z pomocą profesjonalnego pełnomocnika).

Informacje dotyczące wniosku o wypłatę można znaleźć tutaj:link zewnętrzny zablokowany

Dodatkowo, w przypadku, gdy za wypadek w pracy winę ponosi pracodawca lub współpracownik, za którego odpowiada - można złożyć roszczenia uzupełniające z Oc pracodawcy.

Pozdrawiam

dziki-jar38