Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek komunikacyjny-pilnie prosze o radę.

czarna1662
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mój młodszy brat miał wypadek komunikacyjny. On jechał skuterem wjechał w niego 16-letni chłopak samochodem. sąd i policja stwierdziły wyłączną winę po stronie kierowcy samochodu. Mój brat doznał złamania trzonu kości udowej z przemieszczeniem, konieczne okazało się zespolenie wewnątrz szpikowe specjalnym gwoździem. operacja została wykonana w czerwcu , we wrześniu zostały usunięte śruby stabilizujące natomiast w czerwcu 2008 będzie usunięty gwoźdź. Złożyliśmy wniosek do Hestii z OC sprawcy. dostaliśmy pismo stwierdzające iż likwidator szkody ocenia wysokość krzywdy doznanej na kwotę 5 000 tys. złotych. My uważamy że jest to kwota zbyt niska ze względu na bóli cierpienie psychiczne, oraz utrudnienia jakie nadal znosi mój brat gdyż nadal porusza się z jedną kulą. Co prawda kwota ta zostanie jeszcze powiększona o uszczerbek na zdrowiu który stwierdzi lekarz orzecznik po ostatniej operacji, jednak wydaje mi sie ze kwota 5 000 zadośćuczynienia jest niską kwotą jak na taki wypadek. Proszę o informacje jak wygląda praktyka sadowa w tym zakresie czy mam pisać odwołanie do Hestii i żądać wyższej kwoty czy iść do sądu. a jeśli będę pisać odwołanie to ile zażądać, ile sie w Polsce dostaje odszkodowania za takie urazy z tytułu odszkodowania. z góry bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.

Hestia, echhh, takie ubezpieczalnie nie powinny istnieć. oczywiście że to jest stanowczo za mało za tego typu uraz, przygotuj odwołanie od decyzji, także komisja powinna w miarę szybko wydać decyzję w sprawie, po to ona jest, jeżeli leczenie nei zostało zakończone aby określić stan pacjenta w ciągu 30 dni ustalonych w ustawie.

• 2 tygodnie później...

Pewnie 5 tyś. wypłacono jako zaliczkę - ale o tym nie piszesz.

Mam nadzieję, że nie podpisaliście ugody.

Nie można wycenić bólu i cierpienia - jeśli się ono jeszcze nie zakończyło.

Witam

odszkodowanie należy się w takim wypadku z różnych paragrafów, nie tylko za utratę zdrowia. Wysokość roszczenia może ustalić dobry biegły na podstawie zgromadzonej dokumentacji lekarskiej, poniesionych strat materialnych, utraconych korzyści, rokowań na przyszłość itd. Samemu raczej trudno będzie wygrać batalię z prawnikami z TU, bez pomocy specjalistów.