Grappa Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Witam.Uczestniczyłem w wyjazdowym posiedzeniu Rady Pedagogicznej na zakończenie roku szkolnego. Szkoła załatwiła autobus na zawiezienie i przywiezienie nauczycieli chcących jechać autobusem. Ja na tę Radę wybrałem się motorem. Uczestniczyłem w posiedzeniu, następnie podany był obiad, wspólne grilowanie itd. Zakończenie rady planowano na godz 17.oo. Ja o 15.30 pożegnałem się i udałem się w drogę powrotną i po kilku kilometrach drogi w stronę miasta gdzie jest siedziba szkoły nastąpiło wypadek (zdarzenie nagłe, przyczyna zewnętrzna, uraz) czołowe zderzenie z autem prowadzonym przez pijanego kierowcę(ewidentna jego wina). Ja przeleżałem 100 dni w szpitalu, połamanie kończyn itd. Pracodawca uznał że to był wypadek w drodze z pracy do domu.Mam pytanie?- czy ustawa chroni pracownika gdy z inicjatywy pracodawcy w celach służbowych znajduje się poza siedziba pracodawcy?- czy pracownik jest chroniony- bo przecież wypadku by nie było gdyby szkoła nie zorganizowała Rady poza swoja siedzibą- czy mam szansę na ponowną ocenę okoliczności wypadku i sporządzenie przez szkołę protokołu powypadkowego- czy można uznać ten wypadek jako wypadek przy pracy?Pozdrawiam i liczę na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Jest to wyjzad słuzbowy poza miejsce siedziby pracodawcy ( szkoły) a więc wyjazd na radę można potraktować jako podróż służbową - dlatego osobiście skłaniałabym się do uznania tego zdarzenia jako wypadku zrównanego z wypadkiem przy pracy. ( Ustawa o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych D.U.09.167.1322 Art. 3.2 "Na równi z wypadkiem przy pracy, w zakresie uprawnienia do świadczeń określonych w ustawie traktuje się wypadek, któremu pracownik uległ:1. w czsie podróży służbowej......" W sytuacji gdy wypadek został uznany za wypadek w drodze z pracy do domu trzeba odwołać sie do Sądu Pracy i Ubezpieczeń z wnioskiem o zmianę kwalifikacji wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grappa Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Dziękuje za odpowiedz:Na razie jest pod górkę:- bo był zapewniony autokar- bo pracodawca tłumaczy że rada zakończyła się 30 km od siedziby pracodawcy- bo nie dostałem delegacjibo, bo ...Chroni się firmę a myślę że Ustawa obejmuje ochronę pracownika w każdej takiej sytuacji, gdy z inicjatywy zakładu pracy pracownik w celach służbowych znajduje się poza siedzibą pracodawcy.Nie jestem aniołem potrafiącym przelecieć między Radą a siedzibą pracodawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Jeśli pracodawca nadal będzie się upierał przy swoim, to myślę, że sprawę powinien rozstrzygąć sąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Neczaj Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Sprawa nie jest taka oczywista, bo pojęcie delegacji służbowej jest bardzo niejasne. Ważne jest przekonanie, że wypadek pozostawał w związku z wykonywaniem powierzonych zadań - sądy mają w tej materii różne stanowiska, w zależności od konkretnego stanu faktycznego. Niemniej to co napisała behapówka jest warte uwagi i dalszego drążenia tematu - nic na tym Pan nie straci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi