poszkodowany w wypadku!

Założył kamilek_28, 6 maja 2010 · 278 wyświetleń

kamilek_28

witam, niedawno miałem wypadek, kobitka nie ustąpiła pierwszeństwa i uderzyła w nasz samochód! trzy dni w szpitalu, uraz głowy i kręgosłupa szyjnego, czy nalezy mi się odszkodowanie z nnw kierującego moim samochodem czy z oc sprawcy (jak to załatwić)

pozdrawiam

pavelekr

Na początek polecam lekturę obowiązkową, czyli blog ava80

Włos się jeży na głowie jak się to czyta, ale sądzę, że jest to w Twoim przypadku podstawowa lektura. Co prawda zakres obrażeń nieporównywalny, ale postępowanie i procedury będą podobne. Po przeczytaniu podejmiesz decyzję, czy próbować walczyć samemu o swoje prawa (i słowo walka jest tu użyte z rozmysłem), czy skorzystać z pomocy specjalistów. Jeżeli masz pytania - nie krępuj się. Po to jest to forum.

I dobra rada na początek: zbieraj rachunki za wszystkie koszty jakie poniosłeś w związku z wypadkiem, z leczeniem i rehabilitacją.

9021964

spotkałem się z taką interpretacją pzu że: jest pan ubezpieczonu w ZUS-tak, leczył się pan poza systememNFZ-nie, płacił pan za zabiegi,operacje, rehabilitacje-nie, no to jakie koszty mamy pokryć?Zwolnienie z zus wypłacone-tak, pracy pan nie stracił?-nie, to do widzenia panu. Sprawa sprzed 3 lat.

Kris

pavelekr

Do 9021964

W tym wypadku należało się przede wszystkim upomnieć o odszkodowanie za ból i cierpienie. Potem na podstawie kilometrówki lub biletów można było zażądać zwrotu kosztów za dojazdy na leczenie i rehabilitacje. Na podstawie faktur imiennych można było uzyskać zwrot kosztów poniesionych na zakup leków, środków opatrunkowych lub sprzętu rehabilitacyjnego. Ponadto zwolnienie z ZUS nie pokrywa 100% wynagrodzenia i właśnie różnicę pomiędzy normalnymi zarobkami, a kwotą wypłacaną podczas zwolnienia powinno pokryć w tym wypadku PZU z polisy OC sprawcy. Jeżeli nie minęły jeszcze 3 lata (proszę sprawdzić dokładną datę) i jeżeli ugoda nie była podpisana, to sprawa jest jeszcze do ruszenia.

kamilek_28

a podpowiedzcie czy muszę się leczyć u państwowego lekarza (w moim przypadku neurolog i chirurg) czy mogę u prywatnego, dokładnie chodzi o zwrot kosztów wizyt u prywatnych lekarzy?!

dziękuję i pozdrawiam

Nanusia
teoretycznie możesz 🙂 , a praktycznie to jepiej żebyś miał jakieś potwierdzenie, że np.na wizytę u neurologa musiałbyś czekać kilka miesięcy i dlatego leczysz się prywatnie, bo TU może zarzucić, że przecież mogłeś leczyć się na NFZ