Tomasz1661348229 Posted May 11, 2010 Share Posted May 11, 2010 Witam serdecznieDnia 20.11.2009 mialem stluczke samochodowa z kobieta ktora jechala pod prad. Po stluczce spisalem oswiadczenie pojechalem do domu i zaczalem sie zle czuc.Pojechalem do lekarza rodzinnego zglosilem szumy uszne bol kregoslupa szyjnego i ledzwiowego 2 zeby wybite bolala mnie buzia.Po 5 dniach trafilem na oddzial ortopedii lezalem tam tydzien czasu. mam stluczony staw skroniowo zuchwowy od listopada jestem caly czas an diecie papkowatej !! Biegly sadowy lekarz u ktorego lecze sie napisal pismo ze potrzeba czasu do naprawy stawu i nic juz sie nie da zrobic i nie wiadomo ile czasu to potrwa2 zeby usuniete niedosluch na ucho lewe i prawe ok 30 - 35 db ( wczesniej mialem sluch zdrowy mam badanie potwierdzajace ze mialem sluch zdrowy)uraz skretny kregoslupa szyjnego oraz stluczony kregoslup ledzwiowy z bolami korzeniowymi. lecze sie psychiatrycznie po wypadku biore leki mam napady lekowe nie moge prowadzic samochodu a ostatnio tzn w maju br. dostalem skierownie na oddzial dzienny psychiatrii. Leczenie bedzie trwalo 12 tygodni od poniedzialku do piatku an oddziale psychiatrii dziennej.Prosze o pomoic na jakie odszkdowanie/ zadoscuczyniuenie moge liczyc (wydatka n aparaty sluchowe- potrzebne na ucho lewe i prawe to 5800 zl sprawca mial ubezpieczone auto w HDI asekuracja za samochod mi juz wyplacili za zdrowie nie.Na jakie kwoty zadoscuczynienia i odszkodowania moge liczyc ???Prosze o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabianopulos Posted May 11, 2010 Share Posted May 11, 2010 sam musisz sobie odpowiedzieć jaka kwota zadośćuczynienia za ból i cierpienie cię satysfakcjonuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Odszkodowanie będzie równe wysokości szkody jaką poniosłeś (koszty leczenia, przejazdów). Jeśli chodzi o zadośćuczynienie to należałoby dokonać prwidłowej oceny medycznych następstw wypadku, powiazać to z innymi okolicznościami szkody i wtedy oceniać ile się należy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz1661348229 Posted May 13, 2010 Author Share Posted May 13, 2010 ale o jaka kwote zadoscuczynienie moge pisac tzn ( jaka kwota jest realna zeby ja otrzymac) mnie wydaje sie ze przy tym weszystkim nalezy mi sie m ok 120 - 150 tys zadoscuczynienie plus rebta na staw skroniowo zuchwowy prosze o informacje i wpisy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 tomaszd wrote: ale o jaka kwote zadoscuczynienie moge pisac tzn ( jaka kwota jest realna zeby ja otrzymac) mnie wydaje sie ze przy tym weszystkim nalezy mi sie m ok 120 - 150 tys zadoscuczynienie plus rebta na staw skroniowo zuchwowy prosze o informacje i wpisy Konieczna analiza dokumentacji medycznej i wywiad z samym poszkodowanym. Jeśli tak Pan uważa to należy o taką kwotę wnosić i ją uzasadniać. Szkoda jest znaczna. Odszkodowanie można łatwo wyliczyć, gdyż jest to szkoda materialna. Natomiast zadośćuczynienie to szkoda niemajątkowa m.in. za ból fizyczny i cierpienia psychiczne, za trwały uszczerbek na zdrowiu, widoczne następstwa wypadku, wpływ urazu na życie zawodowe i prywatne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 ChetniePomoge wrote: O wysokości odszkodowania nikt z nas tak naprawdę nie wie. Chyba, że ktoś z forumowiczów jest adwokatem lub lekarzem. Odszkodowanie z tego jak co się orientuje będzie dość spore. W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać dawid.rychlowski@gmail.com. Pozdrawiam. To, że ktoś jest tutaj adwokatem lub lekarzem nie oznacza, że potrafi ocenić przez odległość adekwatną kwotę odszkodowania i zadośćuczyniania. Do tego potrzebna jest wnikliwa anaiza materiału dowodowego i wywiadu z samym poszkodowanym aby wiedzieć jaki wpływ wypadek miał na życie poszkodowanego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 ChetniePomoge wrote: No i przyznaj, że wiedza medyczna lub prawna znacznie w tym przypadku może ułatwić tę ocenę Nikt nie mówi, że nie potrzeba wiedzy prawnej i medycznej- jest ona niezbędna, ale podstawa to przeanalizować dokumentację medyczną i przeprowadzić wnikliwy wywiad z samym poszkodowanym. Wiedza medyczna i prawna jest potrzebna nie tylko w tym przypadku ale w każdym przypadku jeśli chodzi o odszkodowanie i zadośćuczynienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paruslex Posted August 20, 2011 Share Posted August 20, 2011 Witam, należy Ci się zwrot wszystkich kosztów jakie poniosłeś w związku z wypadkiem, a także korzyści jakie utraciłeś (musisz to udowodnić). Kwota zadośćuczynienia zawsze jest trudna od oszacowania, wyliczenie następuje po łącznym uwzględnieniu wielu faktów, w tym urazów, okoliczności zdarzenia, życia przed i po wypadku etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 Zgodnie z art. 361 § 1 k.c. zobowiązany do odszkodowania ponosi odpowiedzialność tylko notabene za normalne następstwa działania lub zaniechania, z którego szkoda wynikła. W powyższych granicach, w braku odmiennego przepisu ustawy lub postanowienia umowy, naprawienie szkody obejmuje straty, które poszkodowany poniósł, oraz korzyści, które mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono. Zgodnie z art. 6 k.c. ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts