wypadek w pracy z mojej winy?
Założył mietaczekolada, 14 maja 2010 · 319 wyświetleń
Odszkodowania z ZUS nie dostaniesz jesli wypadek nie zostanie uznany za wypadek przy pracy. A jesli nie zostanie stwierdzona przyczyna zewnetrnza wypadku, to nie zostanie za taki uznany. Nie mozna mowic o zadnej winie. Szukamy przyczyn. Jesli wylaczna przyczyną byla Twoja nieuwaga, a ze strony pracodawcy nie bylo zadnych przyczyn, typu wlasnie zly stan schodow np. to rzeczywiscie trudno znalezc inna przyczynę niz ta, leżąca po Twojej stronie. Choc - z drugiej strony, są orzeczenia sądowe, ktore uznaja nieuwagę za przyczynę zewnętrzną.
Jesli wiec w protokole nie uznają wypadku za wypadek przy pracy to mozesz sie odwolac do sądu, wnioskując o zmianę ustalen zespolu powypadkowego. Jesli uznasz, ze warto.
oj teraz nie pamietam. protokół jest w pracy a ja niestety nie mogę go odebrać tymczasowo. A co powinno byc wpisane?
Już mam protokół punkt 5 brzmi:
"Ustalono następujące przyczyny wypadku:
Niezachowanie ostrożności podczas schodzenia po schodach"
potem:
- stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy w szczególności przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia
nie stwierdzono
- stwierdzono, że wyłączną przyczyna wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyslnie lub w skutek rażącego niedbalstwa
nie stwierdzono
- stwierdzono stan nietrzeźwości albo uzycie przez poszkodowanego pracownika środków odurzających lub substancji psychotropowych przyczyniające się w znacznym stopniu do powstania wypadku przy pracy
nie badano
No, to dla Ciebie jest korzystnie. Nie wiadomo, jak podejdzie do tego ZUS.
Jesli odmowi wyplaty odszkodowania - pozostanie Ci droga sądowa czyli powodztwo przeciwko ZUSowi.
dziekuje bardzo:)) niestety dostalam kolejne 3 tyg w gipsie ponieważ na zdjeciu wyszlo ze mam odprysk na kości i jest ona pęknieta...
ale dziękuje za informacje:)
Mam nowy problem. a mianowicie policzyli mi tylko 80%. to znaczy chodzi mi o wyplate nie dostalam 100% tylko 80% co mnie bardzo dziwi ponieważ był to wypadek przy pracy.
Dzwoniłam do głównego kierownika żeby mi to wyjaśnił i powiedział ze mi odjęli 200 zł premii która dostajemy za obecność i policzyli 80% za 20 dni ( miałam chorobowe od 10 maja do końca miesiąca ale caly czas mam teraz przedłużane) nie wiem co robića z tych nerwów zapomniałam sie zapytac dlaczego!!
Czy któs mi może wyjasnic jak to jest? czy zakłady pracy same sobie wyznaczają ile procent.. każdy z moich znajomych mówi co innego np to żę to 20% dostane w następnej wypłacie, nie wiem co robić.