Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek uznany- odmowa wypłaty świadczeń

manuuu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dostałem pismo z ZUS, że wydział emerytalno-rentowy uznał wypadek za wypadek przy pracy, a wydział zasiłków odmawia wypłaty zasiłku 100%, bo istnieją przesłanki, że ja spowodowałem wypadek ( nie ustąpiłem pierwszeństwa przejazdu).

Czy skoro wypadek został uznany za wypadek przy pracy, to inny wydział ZUSu może mimo tego odmówić wypłaty świadczeń? Jak to jest? Gdybym umyślnie spowodował wypadek to chyba nie zostałby uznany przez wydział emerytalno-rentowy za wypadek przy pracy? A jest uznany...

Dz.U.09.167.1322 USTAWAz dnia 30 października 2002 r.o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst jednolity).

Art. 21. 1. Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują ubezpieczonemu, gdy wyłączną przyczyną wypadków, o których mowa w art. 3, było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa.

2. Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują również ubezpieczonemu, który, będąc w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych, przyczynił się w znacznym stopniu do spowodowania wypadku.

3. Jeżeli zachodzi uzasadnione przypuszczenie, że ubezpieczony znajdował się w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych, płatnik składek kieruje ubezpieczonego na badanie niezbędne do ustalenia zawartości alkoholu, środków odurzających lub substancji psychotropowych w organizmie. Ubezpieczony jest obowiązany poddać się temu badaniu. Odmowa poddania się badaniu lub inne zachowanie uniemożliwiające jego przeprowadzenie powoduje pozbawienie prawa do świadczeń, chyba że ubezpieczony udowodni, że miały miejsce przyczyny, które uniemożliwiły poddanie się temu badaniu.

4. Koszty badań, o których mowa w ust. 3, zwracane są kierującemu na te badania przez Zakład, z zastrzeżeniem ust. 5.

behapówka wrote:
Dz.U.09.167.1322 USTAWAz dnia 30 października 2002 r.o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst jednolity).

Art. 21. 1. Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują ubezpieczonemu, gdy wyłączną przyczyną wypadków, o których mowa w art. 3, było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa.
2. Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują również ubezpieczonemu, który, będąc w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych, przyczynił się w znacznym stopniu do spowodowania wypadku.
3. Jeżeli zachodzi uzasadnione przypuszczenie, że ubezpieczony znajdował się w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych, płatnik składek kieruje ubezpieczonego na badanie niezbędne do ustalenia zawartości alkoholu, środków odurzających lub substancji psychotropowych w organizmie. Ubezpieczony jest obowiązany poddać się temu badaniu. Odmowa poddania się badaniu lub inne zachowanie uniemożliwiające jego przeprowadzenie powoduje pozbawienie prawa do świadczeń, chyba że ubezpieczony udowodni, że miały miejsce przyczyny, które uniemożliwiły poddanie się temu badaniu.
4. Koszty badań, o których mowa w ust. 3, zwracane są kierującemu na te badania przez Zakład, z zastrzeżeniem ust. 5.
jaki to ma zwiazek z moja sprawa?

co do pkt 1: nie zostalo mi udowodnione zadne naruszenie przepisów, nie dostałem żadnego mandatu, nie dostałem nic z policji, że ja zawiniłem... ale jesli nawet tak by bylo... to gdzie tu umyslnosc lub razace niedbalstwo? nie ma

co do pkt 2: byłem trzeźwy i nie byłem pod wpływem zadnych srodków odurzających

co do pkt 3: po wypadku trafilem do szpitala gdzie stwierdzono ze jestem trzezwy

co do ogółu: ZUS uznał wypadek za wypadek przy pracy

potem wydział zasiłków po mojej interwecji wysłał tego samego dnia pismo do mnie, że odmawia wyplaty 100%... i ze na moj wniosek zostanie wydana formalna decyzja...

dlaczego nie dostałem od razu takiej decyzji, zebym sie mogł odwołać?

Naruszenie przepisów kodeksu drogowego jest niestety naruszeniem przepisów dotychzących ochrony życia i zdrowia , jeżeli wymusiłeś pierwszeństwo to w opini ZUS najpewniej wypadek był z Twojej winy , traktują to jako rażące niedbalstwo.