0czaja0 Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Witam ,W dniu 13.11.2011r. podczas gry w piłkę doznałem urazu prawego kolana, doznałem zerwania wiązadła pobocznego przyśrodkowego lekarz już mi zapowiedział operację oraz potem rehabilitacje.Mam pytanie dotyczące odszkodowania,a raczej tego na co powiniem być przygotowany.Jestem zatrudniony na umowe na zlecenie dodatkowo jestem studentem i przysługuję mi renta rodzina( smierć jednego z rodziców). Wiadomo pracując na umowie na zlecenie i będąc w danej sytuacji jestem pozbawiony żródła dochodu na pare miesięcy. Moje pytanie dotyczy tego czy mogę w jakiś sposób wywalczyć solidne odszkodwanie, czy też ubiegać się o chorobowe lub też jakąś inną formę, czy jednak muszę przygotować się na opcję że dostanie odszkodowanie od ZUSU czyli pewnie 200-400zł.Proszę o pomoc pozdrawiam Maciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 1) Jeśli wypadek nie był wypadkiem przy pracy lub trakowanym na równi z wypadkiem przy pracy to jednorazowe odszkodowania z ZUS po prostu nie przysługuje. Takie świadczenie od dn. 1 marca 2003 r. ZUS nie wypłaca również jednorazowego odszkodowania za stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu spowodowany wypadkiem w drodze do pracy i w drodze z pracy. Regulacje te zostały zawarte natomiast w art. 57b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.). Wobec tego w myśl art. 57a w zw. z art. 57 ust. 1 pkt 2 przedmiotowej ustawy jeśli niezdolność do pracy jest spowodowana wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy rentę można uzyskać pomimo nie spełnienia wymaganych okresów składkowych i nieskładkowy. Może Pan likwidować szkodę z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) jak i indywidualnych. Z takich ubzpieczeń dobrowolnych NNW wypłaca się co do zasady jednak tylko odszkodowania liczone w sposób uproszczony jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Trzeba zapoznać się zawsze z umowę ubezpieczenia i tworzącą ją integralną część w postaci ogólnych warunków ubezpieczenia tzw. OWU. Czasami ubezpieczyciel może przewidzieć zwrot kosztów leczenia i rehabilitacji; 2) Pkt 1 w przypadku gdy wypadek nie był wypadkiem przy pracy. Natomiast do 33 dni otrzyma Pan wynagrodzenie od pracodawcy za czas niezdolności do pracy. Natomiast za czas niezdolności do pracy, o której mowa w § 1 art. 92 k.p., trwającej łącznie dłużej niż 33 dni w ciągu roku kalendarzowego, a w przypadku pracownika, który ukończył 50 rok życia, trwającej łącznie dłużej niż 14 dni w ciągu roku kalendarzowego, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy na zasadach określonych w odrębnych przepisach czyli na podstawie ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 ze zm.). Wobec tego zgodnie z art. 61 ust. 1 przedmiotowej ustawy prawo do zasiłków określonych w ustawie i ich wysokość ustalają oraz zasiłki te wypłacają: 1) płatnicy składek na ubezpieczenie chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych, z zastrzeżeniem pkt 2 lit. d (czyli osobom uprawnionym do zasiłków za okres po ustaniu ubezpieczenia; 2) Zakład Ubezpieczeń Społecznych: a) ubezpieczonym, których płatnicy składek zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego nie więcej niż 20 ubezpieczonych; b) ubezpieczonym prowadzącym pozarolniczą działalność i osobom z nimi współpracującym; c) ubezpieczonym będącym duchownymi; d) osobom uprawnionym do zasiłków za okres po ustaniu ubezpieczenia; e) ubezpieczonym podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu w Polsce z tytułu zatrudnienia u pracodawcy zagranicznego. Oczywiście chodzi tutaj jedynie o ustalenia prawo do zasiłku chorobowego i fizyczną wypłatę owego zasiłku, gdyż ostatecznie pracodawca zawsze rozlicza się z ZUS. Zasiłki chorobowe zawsze pokrywane są z funduszu ZUS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi