Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

zderzenie z tirem - poszkodowany pasażer, złamanie nogi i ręki, szpita

Rekomendowane odpowiedzi

jako pasazer mialam wypadek-zderzenie z tirem, mam powazne uszkodzenie nogi i reki od 1,5 miesiaca jestem w szpitalu.wypadek zdazyl sie w szkocji w Aberdeen.mam pytania-gdzie mam skladac papiery o odszkodowanie,co za papiery sa potrzebne, nie mam o tym pojecia-dzieki za nawet najmniejsza odpowiedz.

w szkocji, z tego co wiem nie wiele jest firm udzielających pomoc poszkodowanym za wypadki za granicą, nie jestem w stanie pomóc:(

poszukaj w internecie, w google, może coś znajdziesz.

A kto jest sprawcą? polak? czy anglik, miał OC wykupione w PL czy w Szkocji? to dość ważna okoliczność, opisz to.

pozdrawiam

po pierwsze bez paniki. Przepisy w Polsce w takim przypadku nakazują przyjęcie zgłoszenia szkody z OC każdemu Ubezpieczycielowi. Skłądasz zatem kpl dokumentów w PZU, Alliianzie, Hestii, Generali czy innym dowolnie wybranym. Oni zgłoszą się do UFG i odnajdą korespondenta w Polsce (czyli takiego przedstawiciela krajowego) i przekażą do nich dokumenty do dalszej likwidacji. Oczywiście zostaniesz o tym powiadomiona. Ewentualnie możesz sama zgłosić się do UFG i oni podpowiedzą Ci już konkretnie gdzie się udać.