andre27 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 witam serdecznie doznałem wypadku w pracy , element oderwał sie od maszyny i spadł mi na reke połamane palce, pracowałem przez polska firme, umowa o prace a byłem oddelegowany zagranice firma prawdopodobnie miała grupowe ubezpieczenie pracowników tak twierdził szef, posiadam protokół powypadkowy przetumaczony chciałbym odzyskac odszkodowanie .prosze o pomoc gg.176670 Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Oprócz odszkodowania z ubezpieczenia NNW może Pan dochodzić jednorazowego odszkodowania z ZUS. Wniosek o jednorazowe odszkodowania powinien Pan złożyć do pracodawcy, a ten po uzupełnieniu dokumentów o inne dokumenty powinien przekazać go do ZUS. Jeśli chodzi o NNW to proszę ustalić gdzie mieliście ubezpieczenie i tam zgłosić szkodę (telefonicznie, emailowo, pisemnie). Świadczenie z Ubezpieczenia NNW = iloczyn % uszczerbku na zdrowiu x suma ubezpieczenie. W przypadku jednorazowego odszkodowania z ZUS odszkodowanie = iloczyn % trwałego uszczerbku na zdrowiu x 621,00 zł. za 1 % uszczerbku. W przypadku pytań proszę o kontakt - stopka poniżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre27 Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 witam poszukuje firmy która pomoze mi odzyskac odszkodowanie posiadam protokół przetłumaczony.wypadek na terenie Belgii zatrudniony byłem u polskiego pracodawcy na umowe o prace a oddelegowany zagranice. prawdopodobnie pracodawca miał grupowe ubezpieczenie, nie opłacone przez pracodawce koszty leczenia. prosze o pomoc.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Skoro miał Pan polskiego pracodawcę to nie wiem czy w ogóle potrzeba Panu na tym etapie pełnomocnik. Proszę poprosić pracodawcę o złożenie wniosku do ZUS o wypłatę jednorazowego odszkodowania, a następnie takie zgłoszenie zrobić do ubezpieczyciela z ubezpieczenia grupowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now