Jump to content
Forum Odszkodowania

odmowa uznania wypadku przy pracy

Madzia36
 Share

Recommended Posts

Witam !

Proszę o pomoc , pracuje na stanowisku bhp .Dziś przyszedł pracownik w sprawie uznia wypadku przy pracy .

sprawa przedstawia się nastepująco , otóz pracownik w listopadzie miał zapalenie oskrzeli po błednym leczeniu doznał odmy samoistnej a teraz twierdzi że to ma związek z pracą .Co robić ?

To nie takie proste , otóz pracownik ten pracuje na stanowisku hutnika czyli " dmuchacza szkła " i ma predespozycje do wystąpienia odmy samoistnej .

Problem mój dotyczy tego czy mogę to uznać ponieważ jest za długa przerwa od jego ostatniego dnia w pracy a rozpoznania u niego odmy trwało to 11 dni ?

Nie jestem przeciez lekarzem nie znam sie na tym dobrze ?

proszę o podpowiedz

Zgadzam sie z Arturem.

Rowniez moim zdaniem - nie bedzie to WPP. Bardziej wskazuje to na powstawanie choroby zawodowej?

Postepowanie powypadkowe przeprowadzic trzeba. Zrobice (zespol) co do Was nalezy - i w zaleznosci od ustalen albo stwierdzicie, ze są spelnione wymagania definicji wypadku przy pracy albo nie są.

Moim zdaniem - nie.

Ale - trudno tak na odległosc, nie znajac wszystkich okolicznosci......

Dzieki za podpowiedzi jeśli chodzi o chorobe zawodową to odpada gdyż to nie rozedma płuc tylko odma która występuje nagle ja ciągle zastanawiam sie nad dużą przerwą od ostatniego dnia pracy a zdiagnozowaniem odmy tutaj nie widzę związku ?