Primko Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Miałem wypadek na chodniku przy budynku urzędu gminy. Dostałem polise OC gminy wystapiłem o odszkodowanie odmowa gdyż gmina zawarla umowę na odśnieżanie z MPGK czy dobrze postapili..... jezeli tak to rozumiem że teraz mam wystąpić o ubezpieczenie PGKiM???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Primko wrote: Miałem wypadek na chodniku przy budynku urzędu gminy. Dostałem polise OC gminy wystapiłem o odszkodowanie odmowa gdyż gmina zawarla umowę na odśnieżanie z MPGK czy dobrze postapili..... jezeli tak to rozumiem że teraz mam wystąpić o ubezpieczenie PGKiM???? Raczej tak. Skoro zatrudniono profesjonalny podmiot do wykonania usługi to odpowiedzialności gminy nie ma chyba, że jest ich wina w nadzorze.Proszę ustalić, czy ta firma ma polisę OC i tam zgłosić szkodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Primko Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 PANI MARTO NIE ZNALAZŁEM EMAILA DO PANI..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Proszę napisać więcej o okolicznościach wypadku na chodniku.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 Primko wrote: Miałem wypadek na chodniku przy budynku urzędu gminy. Dostałem polise OC gminy wystapiłem o odszkodowanie odmowa gdyż gmina zawarla umowę na odśnieżanie z MPGK czy dobrze postapili..... jezeli tak to rozumiem że teraz mam wystąpić o ubezpieczenie PGKiM???? Tak- do ubezpieczyciela MPGK. Odpowiedzialność gminy jest wyłączona z uwagi na powierzenie wykonywania czynności profesionalnej firmie. Zgodnie z art. 429 k.c. kto powierza wykonanie czynności drugiemu, ten jest odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez sprawcę przy wykonywaniu powierzonej mu czynności, chyba że nie ponosi winy w wyborze albo że wykonanie czynności powierzył osobie, przedsiębiorstwu lub zakładowi, które w zakresie swej działalności zawodowej trudnią się wykonywaniem takich czynności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now