zwrot wpłaty a pokrycie kosztów przez ubezpieczyciela kredytu

Założył olka, 9 sierpnia 2011 · 432 wyświetlenia

olka

Witam! trzy miesiące temu umarła mi mama w wypadku komunikacyjnym (została potrącona przez samochód). w 2008 roku rodzice wspólnie zaciągnęli kredyt, przy czym kredytobiorcą była mama. kredyt był ubezpieczony z tytułu śmierci w wyniku nieszczęśliwego wypadku kredytobiorcy. Ubezpieczyciel pozytywnie rozpatrzył więc sprawę i kredyt został przez niego spłacony od dnia zdarzenia czyli wypadku. sprawa ta ciągnęła się dwa miesiące. przez te dwa miesiące ojciec spłacał kredyt robiąc przelew ze swojego konta, w sumie 1300zl. staramy się teraz o zwrot tych pieniędzy, gdyż tak jak pisałam wyżej ubezpieczyciel pokrył cała kwotę od dnia wypadku. wysłaliśmy pismo z oświadczeniem iż pieniądze przelał ojciec i stanowiły one jego prywatną własność (mama przecież już nie żyła). dostaliśmy po dwóch tyg odpowiedz pisemną, że dopóki nie dostarczymy postanowienia sądu stwierdzającego nabycia spadku i osób dziedziczących pieniądze te nie mogą nam zostać zwrócone.

pytanie czy to jest zgodne z prawem i czy musimy zakładać sprawę w sądzie o wyznaczenie osób upoważnionych do spadku jeśli ojciec chce odzyskać pieniądze, które przelał jako spłatę mamy kredytu po jej śmierci/?

proszę o pomoc

olka

w takim przypadku jak naszym nadal trwa postępowanie. policja skierowała sprawę do prokuratury, a prokurator do sądu. czy w takim razie można już teraz starać się o odszkodowanie z oc osoby kierującej pojazdem? dodam, że mamy dokument z komisariatu, który zajmował się tą sprawą, iż mama została potrącona, wszystkie dokumenty ze szpitala, itp oraz wszystkie ubezpieczalnie wypłaciły już nam pieniądze z tytułu zgony + za zgon w nieszczęśliwym wypadku.

jednakże sprawa opisana przeze mnie jako pierwsza (odnośnie zwrotu wpłaconych pieniędzy za kredyt) jest teraz priorytetowa.