Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Zerwane więzadło ACL kolana prawego co i jak?

kiejo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w styczniu br. doznałem urazu podczas zawodów szkolnych. Podczas meczu piłki ręcznej kolega z przeciwnej drużyny uderzył mnie swoim kolanem w moje kolano. Tego samego dnia pojechałem do szpitala zrobili mi punkcję kolana i założyli gips na okres 14 dni. 20 maja br. miałem zabieg na to kolano, rozpoznanie z wypisu jest następujące:

Przewlekła pourazowa artralgia kolana prawego. Torbiel synowialna rogu przedniego łąkotki przyśrodkowej . Wygojone uszkodzenie więzadła ACL z cechami wydolności blizny. Przerost fałdu podrzepkowego.

Zastosowane leczenie Artroskopia lecznicza: resekcja torbieli synowialnej MM i fałdu podrzepkowego.

Po okresie miesiąca uraz się odnowił i po raz kolejny trafiłem do szpitala gdzie zrobiono mi punkcję kolana i położono mnie na okres 3 dni do szpitala na obserwację. 3 sierpnia br. rozpoznanie następujące:

Zastarzałe uszkodzenie więzadła ACL kolana prawego.

Zastosowane leczenie:

Rekonstrukcja więzadła ACL typu BTB przy użyciu pasma centralnego więzadła właściwego rzepki+ fiksacja 2 śrubami BIO.

Poniosłem koszta 195 zł za stabilizator.

I tu nasuwa się pytanie jakie dokumenty mam zbierać potrzebne do ubiegania się o odszkodowanie? Wypisy ze szpitala gdzie byłem operowany? Karty informacyjne ze szpitala gdzie udzielono mi pierwszej pomocy ? Karty po rehabilitacjach?

Kiedy leczenie mogę uznać za skończone, po kolejnych rehabilitacjach jakie będę mieć? Trener też mi mówił, że liga, której grałem jest też ubezpieczona, mogę ubiegać się o ubezpieczenie ze szkoły jak i z ligi ? Skąd mam wziąć formularze potrzebne do wypełnienia wniosku o odszkodowanie i gdzie mam je złożyć ? Bardzo proszę o dokładne informacje i z góry dziękuję .

kiejo wrote:
I tu nasuwa się pytanie jakie dokumenty mam zbierać potrzebne do ubiegania się o odszkodowanie? Wypisy ze szpitala gdzie byłem operowany? Karty informacyjne ze szpitala gdzie udzielono mi pierwszej pomocy ? Karty po rehabilitacjach?
Kiedy leczenie mogę uznać za skończone, po kolejnych rehabilitacjach jakie będę mieć? Trener też mi mówił, że liga, której grałem jest też ubezpieczona, mogę ubiegać się o ubezpieczenie ze szkoły jak i z ligi ? Skąd mam wziąć formularze potrzebne do wypełnienia wniosku o odszkodowanie i gdzie mam je złożyć ? Bardzo proszę o dokładne informacje i z góry dziękuję .
1) Wszystkie tutaj wymienione;

2) Leczenie, a rehabilitacji to nieco odrębne zagadnienia. Zwykle ubezpieczyciel stosuje zasadę aby składać roszczenie o likwidację szkody po zakończeniu okresu leczenia i rehabilitacji, gdyż wynika to z tego, że z NNW wypłacane jest tylko co do zasady odszkodowanie za stwierdzony trwały uszczerbek na zdrowiu. Wobec tego aby go stwierdzić, czyli stan narządu po urazie musi być zakończona rehebilitacji. Nie szkodo to jednak we wcześniejszym zgłoszeniu szkody o dosłaniu dalszej dokumentacji;

3) Odszkodowanie należy się z wszelkich uybezpieczeń dobrowolnych NNW jak i z klubu;

4) Być może mają w szkole. Można też pobrać od danego ubezpieczyciela.