wu-ki Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Witam, zaczęło się 24 kwietnia. Auto wjeżdżając na skrzyżowanie (lewoskręt) wymusiło pierwszeństwo. Skończyło się położeniem motocykla, który przygniótł mi nogę. Przyjechała policja i pogotowie. W szpitalu okazało się, że prawa noga "strzeliła" a konkretnie - wieloodłamowe złamanie nasady bliższej piszczela. od 24.04 do 07.06 byłem na L4 z czego w szpitalu przeleżałem ok.3,5 tygodnia (najpierw operacja a potem powrót na rehabilitację). Teraz już kontynuuję rehabilitację w przychodni zewn. i wróciłem (o kulach) do pracy, a następną kontrolę w szpitalu mam za ok. miesiąca (na razie z papierów mam tylko wypisy ze szpitala). Druga kwestia to policja. Z tego co wiem to powołali biegłego i temat się ciągnie. na 99% zakończy się tym, że ja będę poszkodowanym ale póki co nic z policji nie dostałem (poza tym że mnie przesłuchali w szpitalu) Czas pomyśleć nad tym co dalej i stąd moje tu pojawienie się 1. za czas mojego L4 zakład pracy(mam umowę o pracę) pewnie wypłaci mi 80% Pytanie: na jakich zasadach i kiedy ZUS wyrówna mi pozostałe 20% i co powonieniem zrobić ewentualnie? 2. jaki w procentach uszczerbek na zdrowiu jest za takie złamanie (mówimy o prawej nodze)? 3. Zakładając, że będę poszkodowanym to mogę liczyć na kasę z OC sprawcy, poza tym mam ubezpieczenie grupowe w Allianz z zakładu pracy i jeszcze jakieś w Amplico, które sam sobie opłacam. Jakie są opcje na odszkodowanie dla wymienionych instytucji i jak się do tego zabrać? 4. osobna kwestia to motocykl (poczciwy Suzuki Intruder VS 750 z 1986r.) który nie ucierpiał aż tak bardzo (wygięta kierownica, manetka gazu, lusterko, wygięta dźwignia hamulca nożnego, bak do pomalowania, połamane kierunkowskazy tylne, coś z pompą paliwa). Jak wygląda kwestia wyceny uszkodzeń w takim przypadku? 5. od czego powinienem zacząć jeżeli chodzi o tzw."papierologię"? Sorry za może powielanie pytań innych ale chciałem zebrać wszystko w jednym temacie, a że połamałem się pierwszy (i oby ostatni) raz w życiu to kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać ... a nie chciałbym zatrudniać od razu "profesjonalnej firmy" bo może nie okaże się to konieczne .... z Waszą pomocą z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i informacjepozdrawiam wszystkich połamańcówŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wu-ki Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Pytek - Bardzo dziękuję za konkrety, zaraz zabieram się do czytania podanych linków. patrzyłem na tą tabelę: http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2002/1974.htm określającą % uszczerbku ale nie udało mi się wyliczyć nic (nie ma w tabeli takiej pozycji jak "wieloodłamowe złamanie nasady bliższej piszczela") ....szukając w googlu po tabelach różnych ubezpieczycieli wyszło mi, że jest to w przedziale od 12% do 20% Jeszcze o dwie rzeczy chciałem się dopytać:1. ponieważ nie zakończyło się jeszcze leczenie (mam co prawda wypis ze szpitala ale będę miał jeszcze min. 2 kontrole a teraz jestem w trakcie rehabilitacji) to pewnie w ZUSie ani w zakłądzie pracy na razie nic nie załatwię ....? 2. rozumiem, że dopóki policja się nie wypowie to moje sprawy raczej nie ruszą z miejsca.... szczególnie kwestia wypłaty z OC sprawcy i ewentualnego zadośćuczynienia za straty. Z tego co patrzyłem w ubezpieczeniu grupowym w Allianz (zakład pracy) to oni też chcą mieć dane z policji ... więc na razie stoję w miejscu;/ pozdrawiamŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariga Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 wu-ki, przede wszystkim już teraz zacznij od skompletowania wszelkich paragonów, rachunków, potwierdzeń opłat za wszystko, co się wiąże z Twoim wypadkiem - leki, środki opatrunkowe, rachunki za taksówkę, potwierdzenia opłaty za hotel, w którym spała Twoja mama, jak Cie odwiedzała - to tylko przykłady, sam pomyśl, na co wydawałeś pieniądze. Jeśli nie masz jakichś rachunków za leki, to nie wyrzucaj opakowań po nich. Przypomnij sobie, kiedy, za co, ile płaciłeś i prowadź taki rejestr, bo to na pewno nie koniec Twoich wydatków. Z Twoich polis będziesz mógł się starać o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu, natomiast z ubezpieczenia OC sprawcy przysługuje Ci więcej roszczeń: - zwrot kosztów leczenia, dojazdów do placówek medycznych, rehabilitacji, lekarstw itp., - zadośćuczynienie za doznaną krzywdę i cierpienie fizyczne oraz psychiczne, - zwrot zarobków utraconych w wyniku wypadku i późniejszego leczenia(w przypadku długotrwałej niesprawności po zdarzeniu może mieć formę renty wyrównawczej), - renta na zwiększone potrzeby związane z długotrwałym leczeniem, rehabilitacją czy opieką, - jednorazowe świadczenie, które umożliwi przekwalifikowanie się lub założenie działalności gospodarczej w przypadku inwalidztwa poszkodowanego, - odszkodowanie za zniszczone ubranie i przedmioty osobiste. Roszczenia możesz zgłosić już teraz, ale rzeczywiście ubezpieczyciele wstrzymają się z wypłatą do ustalenia sprawcy przez Policję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi