czaki234 Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Witam , oboje z żoną bylismy uczzestnikami wypadku samochodowego nie z mojej winy uderzył w nas bus czołowo na dzien dzisiejszy robie wszystkie badania ortopeda napisał w rozpoznaniu zwichniecie ,skrecenie i naderwanie stawów i więzadeł na poziomie szyi ogólnie jeszcze potłuczona prawa reka zona ma urazy twarzy tzn. zdarty naskórek z brody prawdo podobnie zostanie blizna dodatkowo nie obyło sie bez wizyty u psychiatry jezzeli chodzi o żone ja sie jakos trzymam moje pytanie brzmi czy juz moge na dzien dzisiejszy domagac sie jakiegos odszkodowania na podstawie rozpoznania lekarza czy przynajmniej o zadoscuczynienie prosiłbym tez o porade czy mamy składac wniosek o odszkodowanie kazdy osobno czy na jednym wniosku czzekam na szybka odpowiedz z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Szkodę można likwidować z polisy OC pojazdu sprawcy wypadku oraz z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy jak i indywidulanych). Szkodę każdy powinień zgłaszać odrębnie. Nie trzeba czekać na zakończenier leczenia i rehabilitacji. Zakońvczenie okresu leczenia i rehabilitacji wymagane jest zwykle przy likwidacji szkody z ubezpieczeń dobrowolnych NNW, gdyż wypłaca się co do zasady jedynie odszkodowanie jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Ów stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu można ocenić właśnie po zakończeniu leczenia i rehabilitacji. Z polisy OC domagać się można odszkodowania które zależne jest m.in. od kosztów leczenia, rehabilitacji, utraconego dochodu jak i zadośćuczynienia, które zależne jest m.in. od bólu fizycznego i cierpień psychicznych, długotrwałości leczenia, przebytch zabiegów i operacji, kalectwa, trwałości następstw medycznych, wpływu uszczerbku na zdrowiu na życie osobiste i społeczne, wykonywanego zawodu, prognoz na przyszłość, poczucia bezradności społecznej, widocznych następstw wypadku- zeszpecenia, płci poszkodowanego, wieku poszkodowanego. Zgodnie z tezą wyroku S.N. z dnia 10 czerwca 1999 r. II UKN 681/98 „Przy ocenie wysokości zadośćuczynienia za krzywdę (art. 445 § 1 KC) należy uwzględniać przede wszystkim nasilenie cierpień, długotrwałość choroby, rozmiar kalectwa, trwałość następstw zdarzenia oraz konsekwencje uszczerbku na zdrowiu w życiu osobistym i społecznym”. Podobnie S.N. w wyroku z dnia 17 września 2010 r., II CSK 94/10 „Oceniając rozmiar doznanej krzywdy trzeba zatem wziąć pod rozwagę całokształt okoliczności, w tym rozmiar cierpień fizycznych i psychicznych, ich nasilenie i czas trwania, nieodwracalność następstw wypadku (kalectwo, oszpecenie), rodzaj wykonywanej pracy, szanse na przyszłość, poczucie nieprzydatności społecznej, bezradność życiową oraz inne czynniki podobnej natury” (zob. uchwała pełnego składu Izby Cywilnej Sądu Najwyższego z dnia 8 grudnia 1973 r., III CZP 37/73, OSNC 1974, nr 9, poz. 145 oraz orzeczenia Sądu Najwyższego z dnia 15 grudnia 1965 r., II PR 280/65, OSNCP 1966, nr 10, poz. 168, z dnia 4 czerwca 1968 r., I PR 175/68, OSNCP 1969, nr 2, poz. 37, z dnia 10 października 1967 r., I CR 224/67, OSNCP 1968, nr 6, poz. 107, z dnia 19 sierpnia 1980 r., IV CR 283/80, OSNCP 1981, nr 5, poz. 81, z dnia 10 grudnia 1997 r., III CKN 219/97, nie publ., z dnia 20 marca 1998 r., II CKN 650/97, nie publ., z dnia 11 lipca 2000 r., II CKN 1119/98, nie publ., z dnia 12 października 2000 r., IV CKN 128/00, nie publ., z dnia 12 września 2002 r., IV CKN 1266/00, nie publ., z dnia 29 września 2004 r., II CK 531/03, nie publ., z dnia 30 stycznia 2004 r., I CK 131/03, OSNC 2005, nr 2, poz. 40 oraz z dnia 28 czerwca 2005 r., I CK 7/05, nie publ., z dnia 9 listopada 2007 r., V CSK 245/07, OSNC-ZD 2008, nr D, poz. 95, z dnia 14 lutego 2008 r., II CSK 536/07, OSP 2010, nr 5, poz. 47, z dnia 26 listopada 2009 r., III CSK 62/09, OSNC-ZD 2010, nr C, poz. 80 i z dnia 28 stycznia 2010 r., I CSK 244/09, nie publ.). Co ważne w XX wieku ukształtował się pogląd że wysokość zadośćuczynienia powinna być utrzymana w rozsądnych granicach, odpowiadających aktualnym warunkom i przeciętnej stopie życiowej społeczeństwa (zob. orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 24 czerwca 1965 r., I PR 203/65, OSPiKA 1966, nr 4, poz. 92). Już w XXI wieku S.N. dąży do przełamania tej tendencji i wielokrotnie podkreślał że ze względu na kompensacyjny charakter zadośćuczynienia jego wysokość musi przedstawiać odczuwalną wartość ekonomiczną, adekwatną do warunków gospodarki rynkowej. Zgodnie z tezę S.N. z dnia 30 stycznia 2004 r., I CK 131/03 „Powołanie się przez sąd przy ustalaniu zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę na potrzebę utrzymania wysokości zadośćuczynienia w rozsądnych granicach, odpowiadających aktualnym warunkom i przeciętnej stopie życiowej społeczeństwa, nie może prowadzić do podważenia kompensacyjnej funkcji zadośćuczynienia”. Wyrok S.N. z dnia 17 września 2010 r., II CSK 94/10 „Stopa życiowa poszkodowanego nie ma wpływu na wysokość zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę (art. 445 § 1 k.c.)”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaki234 Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Witam i dziekuje za szybka odpowiedz ma jeszcze pytanie czy wniosek pisze sie odrecznie czy trzeba wyciagac z TU jakies druki do wypisania i ewentualnie prosze o odpowiedz co moge wymienic w tym wniosku juz teraz chdzi mi dokladnie o odszkodowanie za co mam sie juz ubiegac przepraszam za takie lakoniczne pytania ale nigdy nie miałem nic wspónego z odszkodowaniem , czy jest sens zgłaszac telefonicznie szkody osobowe bo jezeli chodzi o auto to juz był likwidator i ogłosił szkode całkowita czy lepiej jednak na pismie dodam jeszcze ze TU sprawcy to PZU jak to jest mozliwe to byłbym wdzieczny za małą podpowiedz jak ten wniosek ma wygladac i jeszcze jedno czy juz teraz jak bede wysyłał wniosek mam dołaczyc dokumentacje medyczna jezeli jeszcze nie jest koniec leczenia i mam tylko rozpoznania urazów , czy mam wysyłac kopie czy orginał tych dokumentów . Z góry dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 czaki234 wrote:Witam i dziekuje za szybka odpowiedz ma jeszcze pytanie czy wniosek pisze sie odrecznie czy trzeba wyciagac z TU jakies druki do wypisania i ewentualnie prosze o odpowiedz co moge wymienic w tym wniosku juz teraz chdzi mi dokladnie o odszkodowanie za co mam sie juz ubiegac przepraszam za takie lakoniczne pytania ale nigdy nie miałem nic wspónego z odszkodowaniem , czy jest sens zgłaszac telefonicznie szkody osobowe bo jezeli chodzi o auto to juz był likwidator i ogłosił szkode całkowita czy lepiej jednak na pismie dodam jeszcze ze TU sprawcy to PZU jak to jest mozliwe to byłbym wdzieczny za małą podpowiedz jak ten wniosek ma wygladac i jeszcze jedno czy juz teraz jak bede wysyłał wniosek mam dołaczyc dokumentacje medyczna jezeli jeszcze nie jest koniec leczenia i mam tylko rozpoznania urazów , czy mam wysyłac kopie czy orginał tych dokumentów . Z góry dziekuje za odpowiedz1) Może być zwykłe pismo- złożyć za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii- opisać wszelkie roszczenia, umotywować w oparciu o ustalenia faktyczne, wpisać kwotę roszczenia;2) Pkt 1- najlepiej składać pisemnie;3) Tak- dołączyć wszelką kserokopię dokumentacji medycznej, utraconego dochodu, kosztów leczenia etc.; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaki234 Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Witam dziekuje za odpowiedz w poniedziałek bede składał wnioski bo żona jeszcze w piątek bedzie miała opis od hirurga wiec dołacze bede informował na forum co sie dzieje w mojej sprawie mam takie małe pytanie wiem ze nikt tu nie chce podac realnej sumy ale moze mała podpowiedz mozecie państwo dac chodzi konkretnie o realną sume zadoscuczynienia jaka moge dac na dzien dzisiejszy a urazy mamy tylko takie jak widac w moim pierwszym poscie wiec nic wiecej sie nie zmieni dojdzie prawdopodobnie uraz szyjny u żony wiec jak mam to napisac zadosc uczynienie osobno suma i za urazy osobno bo naprawde nie wiem przegladałem forum ale chyba zadnych wzorów składania pisma tu nie ma wiec jeszcze raz prosze o mała podpowiedz i przyblizona sume która moge tam wpisac z Góry dziekuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Orientacyjne kwoty wachają się od kilku do kilkunastu tysięcy. Spotyalłem się ze sprawami ze skręceniem odcinak szyjnego kręgosłupa 2 500zł, 6 000zł, raz nawet 11 000 zł, ale to już był chyba przypadek. Wszystko oczywiście w postępowamiu przedsądowym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaki234 Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Rozumiem i takiej sumy moge rzadac czy to ma byc tylko zadoscuczynienie i co z twarzą żony na ktorej raczej zostana male blizny czy te sumy które podałes to tylko za skrecenie szyjne a zadoscuczynienie za ból to osobna sprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Zadośćuczynienie za ból i doznane krzywdy w związku ze skręceniem odcinka szyjnego kręgosłupa oraz następstwa się z tym wiążące. Jeżeli chodzi o blizny to ciężko jest ocenić nie widząc ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
po Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 samemu ciężko wywalczyć dobre odszkodowanie.lepiej to zrobić z firmą, która się profesjonalnie zajmuje odszkodowaniami i zadośćuczynieniami. odszkodowanie może być wtedy dużo większe.zainteresowanych zapraszam do kontaktu mailowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaki234 Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Witam mam jeszcze małe pytanie w innych postach czytam ze powinno sie mieć notatke z wypadku od policji ja nic takiego nie dostałem policjant dał mi tylko dane sprawcy i nr polisy czy faktycznie musze miec notatke od policji zeby skladac wniosek o odszkodowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jatom Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Jak najbardziej,powinieneś również dać TU notatkę,ale ja po taką notatkę musiałem "odwiedzać" komisariat kilka razy...dali mi po 1.5 miesiącu,po sprzeczce i gdy objaśniłem że jeśli nie dostanę notatki złoże skargę...w moim przypadku TU bez notatki nie zrobiło nic,a po dostarczeniu...też nic...dopiero po skargach u Rzecznika Praw Ubezpieczonych i KNF PZU przypomniało sobie o mnie nagle...ale tak nie musi być w każdym przypadku.Chcę tylko przez to powiedzieć że bywa naprawdę ciężko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 czaki234 wrote:Witam mam jeszcze małe pytanie w innych postach czytam ze powinno sie mieć notatke z wypadku od policji ja nic takiego nie dostałem policjant dał mi tylko dane sprawcy i nr polisy czy faktycznie musze miec notatke od policji zeby skladac wniosek o odszkodowanie?Jeżeli chodzi o notatkę policyjną to każdy komisariat żądzi się innymi prawami. W jednym dają bez problemu a w innym informują, że tylko zakład ubezpieczeń może jej żądać. Trzeba być upartym i jeżeli policjant nie chce wydać zwrócić się bezpośrednio do jego przełożonego. Powinno pomóc.Odpowiadając na Twoje pytanie: Tak dokumenty roszczeniowe składać razem z notatką Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaki234 Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Troche to dla mnie dziwne dziś dzwoniłem do PZU w sprawie wyceny auta bo ja nie jestem tylko poszkodowany osobowo ale tez ubiegam sie o odszkodowanie za auto powiedzieli mi ze za ok 2 dni otrzymam juz wycene auta bo wszystko jest sprawdzone na policji a informacje uzyskałem tylko na podstawie nr szkody wiec nie wystarczy podac na wniosku nr szkody żeby to sprawdzili i powiazali ze sprawą? Zresztą zaraz zadzwonie na infolinie i napisze co mi powiedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 TU na swoje potrzeby postarało się o notatkę policyjną i do szkody osobowej nie ma już potrzeby starania się o nią. Przepraszam, nie doczytałem wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaki234 Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Własnie to samo mi powiedzieli teraz że mogła by byc ale jak jej nie mam to PZU samo sie bedzie kontaktowac z policja i wystarczy podac nr szkody mimo to dziekuje za szybka odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
po Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 czaki234 wrote: Witam mam jeszcze małe pytanie w innych postach czytam ze powinno sie mieć notatke z wypadku od policji ja nic takiego nie dostałem policjant dał mi tylko dane sprawcy i nr polisy czy faktycznie musze miec notatke od policji zeby skladac wniosek o odszkodowanie? mogę pomóc w załatwianiu formalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 po wrote: czaki234 wrote: Witam mam jeszcze małe pytanie w innych postach czytam ze powinno sie mieć notatke z wypadku od policji ja nic takiego nie dostałem policjant dał mi tylko dane sprawcy i nr polisy czy faktycznie musze miec notatke od policji zeby skladac wniosek o odszkodowanie? mogę pomóc w załatwianiu formalności. Witam, nie ty jeden... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaki234 Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Witam no wiec tak jak obiecałem że się zgłosze jak cos otrzymam z pzu i tak robie ,wiec tak ja otrzymalem 1500 zł za obrażenia jakie opisywałem wyżej a żona 3200 moim zdaniem troche mało jak dla mnei i dla zony dodam że żonie została na brodzie blizna która napewno juz nie zginie wiec za oszpecenie twarzy kobiety to chyba troche malo a pzu napisało ze można sie udać tylko do sądu wiec teraz nie wiem co mamy zrobić czy pisac odwołanie do pzu czy konieczny bedzie sąd a jezeli odwołanie to prosze o podpowiedz jak ma takie odwołanie wygladac pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 czaki234 wrote: Witam no wiec tak jak obiecałem że się zgłosze jak cos otrzymam z pzu i tak robie ,wiec tak ja otrzymalem 1500 zł za obrażenia jakie opisywałem wyżej a żona 3200 moim zdaniem troche mało jak dla mnei i dla zony dodam że żonie została na brodzie blizna która napewno juz nie zginie wiec za oszpecenie twarzy kobiety to chyba troche malo a pzu napisało ze można sie udać tylko do sądu wiec teraz nie wiem co mamy zrobić czy pisac odwołanie do pzu czy konieczny bedzie sąd a jezeli odwołanie to prosze o podpowiedz jak ma takie odwołanie wygladac pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedz Skoro nie było składane odwołanie to można teraz wykorzytać ten etap odwołania, a następnie ewentulalnie wchodzi w grę pozew do sądu. Odwołanie powinno zawierać oznaczenie zaskarżonej decyzji, określenie i zwięzłe uzasadnienie zarzutów i wniosków oraz podpis ubezpieczonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaki234 Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 nie rozumiem troche o co chodzi z tym podpisem ubezpieczonego chce przypomniec ze my z żoną bylismy poszkodowani w wypadku i odszkodowanie idzie z oc sprawcy przepraszam ale nic z tego nie zrozumiałem o jaką zaskarżoną decyzje chodzi i jakie zarzuty ? Przepraszam ale mało mialem doczynienia z takimi sprawami praktycznie nigdy stad moje pytania wiec jak mozna to prosze prosciej mi to opisac. Mam jeszcze pytanie ile mam czasu na odwołanie teraz minoł tydzien jak otrzymalem pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 czaki234 wrote: nie rozumiem troche o co chodzi z tym podpisem ubezpieczonego chce przypomniec ze my z żoną bylismy poszkodowani w wypadku i odszkodowanie idzie z oc sprawcy przepraszam ale nic z tego nie zrozumiałem o jaką zaskarżoną decyzje chodzi i jakie zarzuty ? Przepraszam ale mało mialem doczynienia z takimi sprawami praktycznie nigdy stad moje pytania wiec jak mozna to prosze prosciej mi to opisac. Mam jeszcze pytanie ile mam czasu na odwołanie teraz minoł tydzien jak otrzymalem pieniądze Witam, proszę napisać jak Pana zdaniem miałoby i chciałby Pan napisać odwołanie od decyzji. Kolega wyżej wymienił istotne informacje na temat odwołania w sposób bardzo jasny i czytelny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paruslex Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 czaki234 wrote: Witam no wiec tak jak obiecałem że się zgłosze jak cos otrzymam z pzu i tak robie ,wiec tak ja otrzymalem 1500 zł za obrażenia jakie opisywałem wyżej a żona 3200 moim zdaniem troche mało jak dla mnei i dla zony dodam że żonie została na brodzie blizna która napewno juz nie zginie wiec za oszpecenie twarzy kobiety to chyba troche malo a pzu napisało ze można sie udać tylko do sądu wiec teraz nie wiem co mamy zrobić czy pisac odwołanie do pzu czy konieczny bedzie sąd a jezeli odwołanie to prosze o podpowiedz jak ma takie odwołanie wygladac pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedz Witam, proszę napisać jakie objawy stwierdzono u żony, a jakie u Pana. Czy byli Państwo na komisji lekarskiej PZU? można się zgłosić do nich o kopie orzeczenia lekarskiego. Czy zlikwidowaliście szkodę z NW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 czaki234 wrote:nie rozumiem troche o co chodzi z tym podpisem ubezpieczonego chce przypomniec ze my z żoną bylismy poszkodowani w wypadku i odszkodowanie idzie z oc sprawcy przepraszam ale nic z tego nie zrozumiałem o jaką zaskarżoną decyzje chodzi i jakie zarzuty ? Przepraszam ale mało mialem doczynienia z takimi sprawami praktycznie nigdy stad moje pytania wiec jak mozna to prosze prosciej mi to opisac. Mam jeszcze pytanie ile mam czasu na odwołanie teraz minoł tydzien jak otrzymalem pieniądze1) Podpis ubezpieczonego to podpis uprawnionego do świadczeń pieniężnych. Oczywiście formuła "podpis ubezpieczonego" odwołuje się do ubezpieczeń dobrowolnych NNW oraz ubezpieczenia w ramach stosunku pracy. W przypadku likwidacji szkody z polisy OC właściwym zwrotem będzie "podpis uprawnionego";2) Jeśli chodzi o zaskarżoną decyzję- to po prostu Pan wnosząc odwołanie równocześnie zaskarża wydaną decyzję- stricte oświadczenie woli" i pisze Pan w prawnym górnym rogu swoje dane osobowe, kontaktowe, adres do korespondencji, po prawnej miejsowość i data, poniżej tytułuje pismo, wskazuje zaznacza zaskarżoną decyzję- z którego dnia etc.- krótko stawia Pan następnie zarzuty jakie Pan stawia owej decyzji i krótko pisze wniosek np. o zmianę decyzji podając czego się domaga. Dalej pisze Pan uzasadnienie zarzutów. Na końcu pisma po prostu Pan się podpisuje. Pismo najlepiej złożyć przez dziennik podawczy za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii;3) Jeśli chodzi o likwidację szkody z polisy OC i ubezpieczeń dobrowolnych to można składać odwołanie od oświadczenia woli- decyzji- aż do czasu przedawnienia roszczenie. W przypadku ubezpieczeń dobrowolnych termin ów wynosi 3 lata. W przypadku polisy OC termin ów wynosi 3 lata w przypadku wykroczeń i 20 lat w przypadku przestępstwa (wypadek drogowy, gdzie naruszenie czynności ciała było powyżej 7 dni i taka też kwalifikacja prawna została ustalona przez prokuraturę). Terminy na odwołanie podawane przez T.U. nie mogą wyłączać lub ograniczać terminów wynikających z powszechnie panujących, aktualnych aktów prawych. Przed odwołanie można zażądać od T.U. doręczenie orzeczenia lekarskiego, tabel na podstawie których ustalany był trwały uszczerbek na zdrowiu i decyzję. Zgodnie z art. 14 ust. 5 ustawy ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) zakład ubezpieczeń ma obowiązek udostępnić poszkodowanemu lub uprawnionemu informacje i dokumenty, które miały wpływ na ustalenie odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń i wysokość odszkodowania. Osoby te mogą żądać pisemnego potwierdzenia przez zakład ubezpieczeń przekazanych informacji bądź umożliwienia wykonania i potwierdzenia przez zakład ubezpieczeń kopii udostępnionych dokumentów, przy czym koszty dokonania wymienionych czynności obciążają osobę, która żąda tych czynności. Jeżeli w terminie, o którym mowa w ust. 1 albo 2 art. 14 przedmiotowej ustawy, zakład ubezpieczeń nie ustali ważności umowy ubezpieczenia obowiązkowego, o którym mowa w art. 4 pkt 1 i 2, osoby odpowiedzialnej za szkodę, właściwym do wypłaty odszkodowania jest Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, na zasadach określonych w rozdziale 7. W przypadku ustalenia przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny dochodzi od tego zakładu ubezpieczeń zwrotu wypłaconego odszkodowania. Jeśli zaś chodzi o likwidację szkody z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) jak i indywidualnych to Zgodnie z art. 16 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1151 ze zm.) po otrzymaniu zawiadomienia o zajściu zdarzenia losowego objętego ochroną ubezpieczeniową, w terminie 7 dni od dnia otrzymania tego zawiadomienia, zakład ubezpieczeń informuje o tym ubezpieczającego lub ubezpieczonego, jeżeli nie są oni osobami występującymi z tym zawiadomieniem, oraz podejmuje postępowanie dotyczące ustalenia stanu faktycznego zdarzenia, zasadności zgłoszonych roszczeń i wysokości świadczenia, a także informuje osobę występującą z roszczeniem pisemnie lub w inny sposób, na który osoba ta wyraziła zgodę, jakie dokumenty są potrzebne do ustalenia odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń lub wysokości świadczenia, jeżeli jest to niezbędne do dalszego prowadzenia postępowania. Jeżeli w terminach określonych w umowie lub w ustawie zakład ubezpieczeń nie wypłaci świadczenia, zawiadamia pisemnie osobę zgłaszającą roszczenie o przyczynach niemożności zaspokojenia jej roszczeń w całości lub w części, a także wypłaca bezsporną część świadczenia. Jeżeli świadczenie nie przysługuje lub przysługuje w innej wysokości niż określona w zgłoszonym roszczeniu, zakład ubezpieczeń informuje o tym pisemnie osobę występującą z roszczeniem, wskazując na okoliczności oraz na podstawę prawną uzasadniającą całkowitą lub częściową odmowę wypłaty świadczenia. Informacja zakładu ubezpieczeń powinna zawierać pouczenie o możliwości dochodzenia roszczeń na drodze sądowej. Zakład ubezpieczeń ma obowiązek udostępniać osobom, o których mowa w ust. 1 przedmiotowej ustawy, informacje i dokumenty gromadzone w celu ustalenia odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń lub wysokości świadczenia. Osoby te mogą żądać pisemnego potwierdzenia przez zakład ubezpieczeń udostępnionych informacji, a także sporządzenia na swój koszt kserokopii dokumentów i potwierdzenia ich zgodności z oryginałem przez zakład ubezpieczeń. Sposób udostępniania informacji i dokumentów, zapewniania możliwości pisemnego potwierdzania udostępnianych informacji, a także zapewniania możliwości sporządzania kserokopii dokumentów i potwierdzania ich zgodności z oryginałem nie może wiązać się z wykraczającymi ponad uzasadnioną potrzebę utrudnieniami dla tych osób, zaś koszty sporządzenia kserokopii ponoszone przez te osoby nie mogą odbiegać od przyjętych w obrocie zwykłych kosztów wykonywania tego rodzaju usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaki234 Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Witam i dziekuje za odpowiedż teraz juz troche zrozumiałem mam jeszcze pytanie w tytule mam napisac poprostu ODWOŁANIE ? i dalej jak pan opisał.. .ale zastanawiam się też nad tym czy samodzielne odwołanie coś zmieni w decyzji PZU czy jednak udac sie do jakiegoś prawnika żeby się tym zajoł ewentualnie napisał Odwołanie jakie jest państwa doświadczenie czy zwykły Kowalski sam może coś wywalczyć pozdrawiam i czekam na odpowiedz . Chce jeszcze dodac że NW nie miałem wiec ubiegamy sie tylko o odszkodowanie z OC sprawcy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaki234 Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 do paruslex jezeli chodzi o mnie to mam zaswiadczenie od psychiatry ze mam jakies zaburzenia powypadkowe dostałem leki mam tez kołnierz ortopedyczne juz 3 tyg mam nosic jeszcze 3 diagnoza zwichniecie ,skrecenie i naderwanie stawów i więzadeł na poziomie szyi u żony uszkodzenie twarzo czaszki i po prawie 2 miesiącach pozostała widoczna blizna na brodzie wiec wyraźne oszpecenie oraz leczy się u psychiatry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 czaki234 wrote: Witam i dziekuje za odpowiedż teraz juz troche zrozumiałem mam jeszcze pytanie w tytule mam napisac poprostu ODWOŁANIE ? i dalej jak pan opisał.. .ale zastanawiam się też nad tym czy samodzielne odwołanie coś zmieni w decyzji PZU czy jednak udac sie do jakiegoś prawnika żeby się tym zajoł ewentualnie napisał Odwołanie jakie jest państwa doświadczenie czy zwykły Kowalski sam może coś wywalczyć pozdrawiam i czekam na odpowiedz . Chce jeszcze dodac że NW nie miałem wiec ubiegamy sie tylko o odszkodowanie z OC sprawcy . 1) Tak- napisać"odwołanie od decyzji z dn. w sprawie (...) etc". Może wywalczyć, ale jak zajmuje się tym spółka odszkodowawcza to są znacznie większe szanse. Oczwiście wcześniej oceni czy sprawa kwalifikuje się do dalszego prowadzenia czy też prowadzenie sprawy będzie dla nich nieuzasadnione ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 czaki234 wrote: do paruslex jezeli chodzi o mnie to mam zaswiadczenie od psychiatry ze mam jakies zaburzenia powypadkowe dostałem leki mam tez kołnierz ortopedyczne juz 3 tyg mam nosic jeszcze 3 diagnoza zwichniecie ,skrecenie i naderwanie stawów i więzadeł na poziomie szyi u żony uszkodzenie twarzo czaszki i po prawie 2 miesiącach pozostała widoczna blizna na brodzie wiec wyraźne oszpecenie oraz leczy się u psychiatry Wobec tego owe zaświadczenie ma wpływ na wysokość zadośćuczynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi