Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

swiadczenia Zusowkie jak sie starac

bara0
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

miałem wypadek w pracy, przeciąłem palec i zerwałem ścięgna.Rekonwalescencja trwała 2 miesiące, palec był szyty, założono gips, do dzisiaj jest grubszy i nie czuły na zimno albo dotyk, nie zgina się do końca.Komisja przyznała mi 1% uszczerbku, bez badania, po zapoznaniu się dokumentcją i zadaniu kilku pytań.Nie zgadzam się z decyzją, czy i jak mogę się odwołać oraz do kiedy?

Nie wiem dokładnie jak jest z czasem, ale jeżeli podstaw mieć nie będziesz, i dobrej argumentacji nic Ci po odwołaniu

możesz napisać takie odwołanie pro forma, np że nie przeprowadzili komisji, może coś to da.

pozdrawiam

• 3 lata później...

bara0 wrote:

miałem wypadek w pracy, przeciąłem palec i zerwałem ścięgna.Rekonwalescencja trwała 2 miesiące, palec był szyty, założono gips, do dzisiaj jest grubszy i nie czuły na zimno albo dotyk, nie zgina się do końca.Komisja przyznała mi 1% uszczerbku, bez badania, po zapoznaniu się dokumentcją i zadaniu kilku pytań.Nie zgadzam się z decyzją, czy i jak mogę się odwołać oraz do kiedy?

Wpierw trzeba ustalić z jakiego ubezpieczenia likwidowana była szkoda. Należy się tutaj odszkodowanie z ubezpieczenia dobrowolnego NNW jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Co do wysokości przyznanego uszczerbku na zdrowiu przez komisję zawsze warto wystąpić o doręczenie pisemnych motywów decyzji oraz tabeli na podstawie której oceniano procentowy trwały uszczerbek na zdrowiu. Wówczas można spokojnie przeanalizować motywy, ewentualnie udać się do lekrza o pdoobnej specjalności aby on stwierdził jak oszacowałby stan narządu. Wtedy można zabierać się do pisania skutecznego odwołania. Jednak na pierwszy rzut oka wydaje się, że przy tego typu urazie 1% może być wartością zaniżoną. Należy się również jednorazowe odszkodowanie z ZUS o ile była opłacana składka wypadkowa i wypadek nie powstał z Pan winy czy niedbalstwa. Jeślby wykazać również winę czy zaniedbanie pracodawcy to możzna dochodzić również odszkodowania i zadośćuczynienia z polisy OC pracodawcy.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Warto przed odwołanie na które jest zwykle dużo czasu, gdyż roszczenie przedawnia się najwcześniej po 3 latach zawnisować doręczenie decyzji na piśmie i doręczenie tabel na podstawie których szacowany był trwały uszczerbek na zdrowiu. Dopiero po analizie dokumentacji zabrać się za sporządzenie rzetelnego odwołania od decyzji T.U..