bara0 Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 miałem wypadek w pracy, przeciąłem palec i zerwałem ścięgna.Rekonwalescencja trwała 2 miesiące, palec był szyty, założono gips, do dzisiaj jest grubszy i nie czuły na zimno albo dotyk, nie zgina się do końca.Komisja przyznała mi 1% uszczerbku, bez badania, po zapoznaniu się dokumentcją i zadaniu kilku pytań.Nie zgadzam się z decyzją, czy i jak mogę się odwołać oraz do kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blog Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Nie wiem dokładnie jak jest z czasem, ale jeżeli podstaw mieć nie będziesz, i dobrej argumentacji nic Ci po odwołaniumożesz napisać takie odwołanie pro forma, np że nie przeprowadzili komisji, może coś to da.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 bara0 wrote: miałem wypadek w pracy, przeciąłem palec i zerwałem ścięgna.Rekonwalescencja trwała 2 miesiące, palec był szyty, założono gips, do dzisiaj jest grubszy i nie czuły na zimno albo dotyk, nie zgina się do końca.Komisja przyznała mi 1% uszczerbku, bez badania, po zapoznaniu się dokumentcją i zadaniu kilku pytań.Nie zgadzam się z decyzją, czy i jak mogę się odwołać oraz do kiedy? Wpierw trzeba ustalić z jakiego ubezpieczenia likwidowana była szkoda. Należy się tutaj odszkodowanie z ubezpieczenia dobrowolnego NNW jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Co do wysokości przyznanego uszczerbku na zdrowiu przez komisję zawsze warto wystąpić o doręczenie pisemnych motywów decyzji oraz tabeli na podstawie której oceniano procentowy trwały uszczerbek na zdrowiu. Wówczas można spokojnie przeanalizować motywy, ewentualnie udać się do lekrza o pdoobnej specjalności aby on stwierdził jak oszacowałby stan narządu. Wtedy można zabierać się do pisania skutecznego odwołania. Jednak na pierwszy rzut oka wydaje się, że przy tego typu urazie 1% może być wartością zaniżoną. Należy się również jednorazowe odszkodowanie z ZUS o ile była opłacana składka wypadkowa i wypadek nie powstał z Pan winy czy niedbalstwa. Jeślby wykazać również winę czy zaniedbanie pracodawcy to możzna dochodzić również odszkodowania i zadośćuczynienia z polisy OC pracodawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art123 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 A czy miales jakas rehabilitacje?Moze tym tez sie sugerowali?Mialem tez podobny uraz.Mozesz odpisac na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Warto przed odwołanie na które jest zwykle dużo czasu, gdyż roszczenie przedawnia się najwcześniej po 3 latach zawnisować doręczenie decyzji na piśmie i doręczenie tabel na podstawie których szacowany był trwały uszczerbek na zdrowiu. Dopiero po analizie dokumentacji zabrać się za sporządzenie rzetelnego odwołania od decyzji T.U.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi