Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odwolanie do zus, uszczerbek na zdrowiu 0% zus 5% pzu, mam szanse??

ela56
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

12 lutego 2010 miałam wypadek w pracy . Zahaczyłam o listwę z kablami i upadłam. Wybiłam bark , gips 3 tyg. rehabilitacja

Z PZU otrzymałam 5 % z ZUS 0,00 % . Złozyłam dzisiaj odwołanie czy mam szanse

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Witam

Dziś dostałam decyzję ZUS-oczywiście 0%. Nie wiem czy się odwoływać, ale mnie również PZU przyznał 5% za silne stłuczenie i skręcenie obu łokci i obu nadgarstków. Spadłam ze stolika, podczas wieszania dekoracji na drabinkach w sali gimnast.Jedna ręka 2 tyg, w gipsie. Ręce nadal mnie bolą w stawach łokciowych- 3 miesiące od wypadku. Orzecznikiem w sprawie była pani pulmonolog i internista w jednym. Moim zdaniem powinien być to ortopeda lub chirurg, bo u takiego się leczyłam.

Jeśli się odwołam, to ponownie będę musiała stanąć przed komisją, czy może wydadzą orzeczenie zaocznie, bez mojego udziału?

Czy w ogóle mam szansę?

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Możesz tylko podwyższyć % po odwołaniu lub pozostać na poziomie wcześniej przyznanego . Raz przyznanego % - u uszczerbku nie mają prawa zmniejszać. Tak jest zapisane w ustawie.

Autsajder wrote:

Możesz tylko podwyższyć % po odwołaniu lub pozostać na poziomie wcześniej przyznanego . Raz przyznanego % - u uszczerbku nie mają prawa zmniejszać. Tak jest zapisane w ustawie.

W której ustawie?

• 4 miesiące temu...

Autsajder wrote:

Takie zapisu nie ma w ustawie. Teoretycznie może być zmniejszony- chociaż w praktyce rzadko tak bywa.