Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Świadczenie zdrowotne z funduszu wypadkowego

KLS
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie dawno miałem wypadek w pracy oczywiście odbyły się już wszystkie procedury, komisja stwierdziła że był to wypadek przy pracy i po zakończeniu leczenia będzie składany wniosek do ZUS o odszkodowanie.Podczas wypadku doznałem urazu twarzo -czaszki (złamania, pęknięcia, itp.), lecz podczas wypadku wybiło mi również kilka zębów i naruszyło inne.Po konsultacjach dowiedziałem się, że będzie możliwa odbudowa (leczenie a potem implanty lub mostki), lecz rzeczy tego typu nie są refundowane z NFZ. Szukając w Internecie znalazłem taki zapis, że „ Ze środków funduszu wypadkowego są pokrywane koszty skutków wypadków przy pracy lub chorób zawodowych, związane ze świadczeniami zdrowotnymi z zakresu stomatologii i szczepień ochronnych” oraz gotowy wniosek na stronnie ZUS „o skierowanie na świadczenie zdrowotne z funduszu wypadkowego w ramach funduszu ubezpieczeń społecznych nierefundowane na podstawie odrębnych

przepisów” przeczytałem, że taki wniosek wypisany przez lekarza wraz z protokołem powypadkowym mam złożyć w ZUS. A teraz moje pytanie czy ZUS faktycznie pokryje całe koszty leczenia czy tylko część?, Czy będę musiał stawiać się na jakąś komisję? jak wygląda cała procedura? Czy w razie przyjęcia wniosku będę musiał najpierw zapłacić czy ZUS sam się dogada z moim stomatologiem??Jak to wygląda w rzeczywistości?? Z góry dziękuje

• 3 tygodnie później...
KLS wrote:
A teraz moje pytanie czy ZUS faktycznie pokryje całe koszty leczenia czy tylko część?, Czy będę musiał stawiać się na jakąś komisję? jak wygląda cała procedura? Czy w razie przyjęcia wniosku będę musiał najpierw zapłacić czy ZUS sam się dogada z moim stomatologiem??Jak to wygląda w rzeczywistości?? Z góry dziękuje
1) W mojej ocenie całość. Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 11 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej przysługują następujące świadczenia: pokrycie kosztów leczenia z zakresu stomatologii i szczepień ochronnych oraz zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne w zakresie określonym ustawą;

2) Tak- ZUS zawiadomi o terminie stawienia się na komisje lekarską;

3) Pkt 1. Należy złożyć wniosek do pracodawcy o skierowanie do lekarz orzecznika ZUS w celu ustalenia stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu oraz zaświadczenie o stanie zdrowia- formularz N-9 wypełniony przez lekarza prowadzącego leczenie;

4) W mojej ocenie dopuszczalne są dwa warianty;

5) Pobrać stosowne formularze wypełnić je i złożyć.