norbert72 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 W2007 miałem w pracy wypadek - złamałem kość piszczelową(i uszkodziłem poważnie staw skokowy ,czego lekarze wtedy nie raczyli nawet sprawdzić)Po 4 mieesiącach ściągnięto mi gips i okazało się że nie mogę stanąć na nogę.Lekarz stwierdził że to być ma]oże ucisk śrub jakimi miałem poskręcaną nogę i usunoł je operacyjnie - niestetety nie pomogło.Na własny koszt zrobiłem rezomnans mag.i okazało się dopiero wtedy jak poważnie uszkodzony,zniszczony jest staw skokowy,zerwane wiązadła zanik chrząstki st.itp.Odtej pory niałem już 6 operacji,między czasem wruciłem na 8 miesięcy do pracy,ale więcej się nie dało - zaczoł dokuczać spowrotem ból nie do wyczymania.Lekarz stwierdzil ,że jedynym "ratunkiem jest całkowite usztywnienie stawu śrubami i płytką(9 srub).Od operacji mineło już 3 miesiące i z dnia na dzień jest coraz gorzej,opuchlizna,ciągły ból,poruszam się z pomocą kuli i jem setki leków p/b niestety coraz mocniejszych.Pytanie - co mam robić ,do kogo się zwrócić o pomoc ,cz mam sznse starać się o ręte bo do pracy niemam szans wrócić ,a zasiłek rehabilitacyjny się kończy?Prasę o pomoc i odpowiedz.Dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Lekarz winien kierować na rente / to jest moje zdanie /. Tu chyba popełniono błąd w szpitalu - pozostaje powództwo przeciwko tej instytucji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anetola76 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 A co jesli nie masz wypracowanych lat pracy? Czy mozesz starac się o rente wypadkową? Jesli tak to jakie są kryteria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert72 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Mam wypracowanych ponad 20 lat,wypadek jest wypadkiem w pracy ,mam protokół powypadkowy oprócz tego mam jeszcze uszkodzone oko na które nie widze,(ale wypadek z okiem miałem jako dziecko ,więc zus przyznał mi ręte - trzecią grupę ,ale bez pieniążk.ó- bo wtedy nie miałem wypracowanych lat pracy) Więc co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Przepisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, które obowiązują od 1 stycznia 2003 r., przewidują świadczenie rentowe oraz jednorazowe odszkodowanie wyłącznie dla osób, które stały się niezdolne do pracy w związku z wypadkiem zaistniałym przy pracy lub w związku z chorobą zawodową. Przepisy te nie obejmują natomiast (tak jak obowiązujące do 31 grudnia 2002 r. przepisy wypadkowe) wypadków w drodze z domu do pracy i z pracy do domu. Zatem osoba, która uległa wypadkowi w drodze z pracy do domu, nie może ubiegać się o jednorazowe odszkodowanie ani też o przyznanie renty wypadkowej określonej w przepisach ustawy wypadkowej. Osoba, która stała się niezdolna do pracy w związku z wypadkiem w drodze do lub z pracy, może natomiast uzyskać prawo do renty na podstawie przepisów ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Istotne jest to, że od osoby takiej nie wymaga się - tak jak w przypadku nabywania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na ogólnych zasadach - spełnienia warunku posiadania odpowiedniego okresu składkowego i nieskładkowego uzależnionego od wieku, w którym powstała niezdolność do pracy. Przykładowo dla osoby, która stała się niezdolna do pracy w wieku powyżej 30 lat okres ten wynosi pięć lat. Należy zaznaczyć, że osoba, która uległa wypadkowi w drodze do lub z pracy, uzyska prawo do renty, o ile niezdolność do pracy spowodowana wypadkiem w drodze do lub z pracy powstanie w określonych ustawą emerytalną okresach składkowych i nieskładkowych albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 a więc po wypadku mozna być rencista wypadkowym nawet jeżeli wypadek z konsekwencjami miał miejsce pierwszego dnia pracy w ogłólew całym życiu, pod warunkiem że zapłacono składke wypadkowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi