barcze Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Kilka dni temu samochód mój został uszkodzony w kolizji drogowej. W korku ulicznym jadąca za mną uderzyła w tył mojego samochodu, a ja w wyniku tego uderzyłam w tył samochodu stojącego przede mną. Szkoda jest duża i została zgłoszona do Generali z OC sprawcy, który został ukarany mandatem przez Policję. Jeszcze nie mam rozstrzygnięcia Generali, ale w warsztacie, do którego samochód został odholowany słyszę, że szkoda może być zakwalifikowana jako całkowita, ale koszty naprawy mogą przekroczyć kwotę odszkodowania.Mam w związku z tym pytanie, czy w takim przypadku dopuszczalne jest dochodzenie pozostałej kwoty (tj. różnicy pomiędzy kosztami naprawy a kwota odszkodowania z OC sprawcy) z mojego AC, wykupionego u innego ubezpieczyciela? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 niestety nie ma takiej możliwości.Znaczy się próbować zgłaszać szkodę z AC możesz i nie informować, o tym, że zgłosiłeś z OC. Możesz wszystko, z tym, że takie rozwiązanie poskutkuje bardzo szybkim zaproszeniem na rozmowę do Prokuratury:))) W przypadku szkody całkowitej, to jest wtedy, gdy koszty naprawy przekroczą wartość pojazdu nie ma szans na naprawę niestety.Możesz albo sytarać się podnieść wartość auta przed kolizją - zazwyczaj oszacowane jest to trochę nisko przez ubezpieczalnie, albo znalezc tanszy warsztat. Najlepiej i to i to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi