Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypłata z OC sprawcy niższa od kosztów naprawy

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu samochód mój został uszkodzony w kolizji drogowej. W korku ulicznym jadąca za mną uderzyła w tył mojego samochodu, a ja w wyniku tego uderzyłam w tył samochodu stojącego przede mną. Szkoda jest duża i została zgłoszona do Generali z OC sprawcy, który został ukarany mandatem przez Policję. Jeszcze nie mam rozstrzygnięcia Generali, ale w warsztacie, do którego samochód został odholowany słyszę, że szkoda może być zakwalifikowana jako całkowita, ale koszty naprawy mogą przekroczyć kwotę odszkodowania.

Mam w związku z tym pytanie, czy w takim przypadku dopuszczalne jest dochodzenie pozostałej kwoty (tj. różnicy pomiędzy kosztami naprawy a kwota odszkodowania z OC sprawcy) z mojego AC, wykupionego u innego ubezpieczyciela?

niestety nie ma takiej możliwości.

Znaczy się próbować zgłaszać szkodę z AC możesz i nie informować, o tym, że zgłosiłeś z OC. Możesz wszystko, z tym, że takie rozwiązanie poskutkuje bardzo szybkim zaproszeniem na rozmowę do Prokuratury:)))

W przypadku szkody całkowitej, to jest wtedy, gdy koszty naprawy przekroczą wartość pojazdu nie ma szans na naprawę niestety.

Możesz albo sytarać się podnieść wartość auta przed kolizją - zazwyczaj oszacowane jest to trochę nisko przez ubezpieczalnie, albo znalezc tanszy warsztat. Najlepiej i to i to.