444mario Posted June 28, 2010 Share Posted June 28, 2010 Witam ! Mam 15 lat i i 3 dni temu jadac skuterem kierowca samochodu osobowego wymusił pierwszeństwo i uderzyłe we mnie (jechalem skuterem) . Policja uznała ze wina była kierujacego samochodem osobowym. (było wzywane pogotowie) Czy należy mi sie odszkodowanie ze szkoły lub z OC winowajcy? Nie jestem połamany tylko poobijany i poobdzierany . Z góry thx za odpowiedz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
444mario Posted June 29, 2010 Author Share Posted June 29, 2010 pomoze ktos?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted June 29, 2010 Share Posted June 29, 2010 Z OC sprawcy masz prawo do zadośćuczynienia z ubezpieczenia NNW szkolnego takze możesz zgłosić wniosek o wypłatę świadczenia, ale mogą być wyłączenia dotyczące odpowiedzialność np. brak karty motorowerowej. Ważne: zrób zdjęcia obtarć i siniaków - będzie obry dowód w sprawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
444mario Posted June 29, 2010 Author Share Posted June 29, 2010 thx za odpowiedz karte mam i skuter był sprawny a zdjec nie bede raczej robił bo jutro jade do lekarza wiec powinien mi rany opisac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted July 2, 2010 Share Posted July 2, 2010 Zdjęcia to nie to samo co opis. Likwidator w TU nie będzie czytał opisow medycznych a na zdjęcia zawsze spojrzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabriela1661348231 Posted July 5, 2010 Share Posted July 5, 2010 Oc sprawcy obejmuję jedynie koszty naprawy Twojego pojazdu, w tym wypadku skutera. Jeśli natomiast chodzi o Ciebie, to ubezpieczenie szkolne jak najbardziej obowiązuję. Jednakże ma ono zastosowanie w przypadkach trwałego uszczerbku na zdrowiu bądź też znacznego urazu. Jeśli jesteś jedynie podrapany i posiniaczony to komisja lekarska nie stwierdzi konieczności wypłaty odszkodowania. szkoda zachodu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 ggabi wrote: Oc sprawcy obejmuję jedynie koszty naprawy Twojego pojazdu, w tym wypadku skutera. Bzdura, ubezpieczenie OC posiadacza pojazdu mechanicznego obejmuje szkody w mieniu jak i na osobie. Masz prawo do zadośćuczynienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts