Witam ! Mam 15 lat i i 3 dni temu jadac skuterem kierowca samochodu osobowego wymusił pierwszeństwo i uderzyłe we mnie (jechalem skuterem) . Policja uznała ze wina była kierujacego samochodem osobowym. (było wzywane pogotowie) Czy należy mi sie odszkodowanie ze szkoły lub z OC winowajcy? Nie jestem połamany tylko poobijany i poobdzierany . Z góry thx za odpowiedz
Wypadek motorowerem ;(
Założył 444mario, 28 czerwca 2010 · 290 wyświetleń
pomoze ktos??
Z OC sprawcy masz prawo do zadośćuczynienia z ubezpieczenia NNW szkolnego takze możesz zgłosić wniosek o wypłatę świadczenia, ale mogą być wyłączenia dotyczące odpowiedzialność np. brak karty motorowerowej.
Ważne: zrób zdjęcia obtarć i siniaków - będzie obry dowód w sprawie.
thx za odpowiedz karte mam i skuter był sprawny a zdjec nie bede raczej robił bo jutro jade do lekarza wiec powinien mi rany opisac
Zdjęcia to nie to samo co opis. Likwidator w TU nie będzie czytał opisow medycznych a na zdjęcia zawsze spojrzy.
Oc sprawcy obejmuję jedynie koszty naprawy Twojego pojazdu, w tym wypadku skutera. Jeśli natomiast chodzi o Ciebie, to ubezpieczenie szkolne jak najbardziej obowiązuję. Jednakże ma ono zastosowanie w przypadkach trwałego uszczerbku na zdrowiu bądź też znacznego urazu. Jeśli jesteś jedynie podrapany i posiniaczony to komisja lekarska nie stwierdzi konieczności wypłaty odszkodowania. szkoda zachodu
ggabi napisał(a):
Oc sprawcy obejmuję jedynie koszty naprawy Twojego pojazdu, w tym wypadku skutera.
Bzdura, ubezpieczenie OC posiadacza pojazdu mechanicznego obejmuje szkody w mieniu jak i na osobie. Masz prawo do zadośćuczynienia.