Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek na ścieżce rowerowej.

maserati
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kilka dni temu miałem wypadek na ścieżce rowerowej, straciłem przytomność, ocknąłem się w karetce, po zbadaniu głowy wyszło że kręgosłup i mózg ok, ale doznałem 4 złamań twarzoczaszki, oczodół, wyrostek dziobaty żuchwy, kość klinowa i prawdopodobne rozejście się szwu czołowo jarzmowego, ogólnie lipa. Wyszedłem dziś ze szpitala i możliwe ze czeka mnie zabieg na chirurgii szczękowej, wszystko zależy jak będzie wyglądać sprawa po zejściu obrzęku. Mam pytanie jak dochodzić odszkodowania z winy osoby która we mnie wjechała, pamiętam ostatnią rzecz przed zderzeniem że zjechał na moją stronę pasa ruchu i jechał na mnie, zanim straciłem przytomność widziałem już jak blisko i nie dało się tego uniknąć. Więc co dalej, proszę o poradę i dziękuję z góry.

Wpierw trzeba ustalić okoliczności faktyczne wypadku tj. m.in. kto w Pan wjechał i czym się poruszał. Jeśli sprawca wypadku porozuszał się pojazdem mechaniczym to nie będzie żadnego problemu w likwidowaniu szkody z polisy OC pojazdu, którym się poruszał. Wówczas przysługuje roszczenia w postaci odszkodowania za szkody materialne i zadośćuczynienia za szkody niematerialne. Szkodę można likwidować również ze wszystkich zawartych dobrowolnych ubezpieczeń NNW.