buba965 Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 Witam wszystkich na forum. Mam pytanie. Miałam wypadek nie z mojej winy ponieważ leżałam w szpitalu to sprawa nie jest zamknięta (chodzi mi o odszkodowanie za auto) Był rzeczoznawca wycenił jako szkodę całkowitą. I oto pytanie . Jak długo będę czekać aby otrzymać pieniądze ? Czy mają 30 dni od zgłoszenia szkody (zglosiłam 15 czerwca) czy po zamknięciu sprawy? Nadmieniam że sprawca zaraz przyznał się do winy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabriela1661348231 Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 Każda ubezpieczalnia może inaczej wypłacać odszkodowania. Zazwyczaj jest to do 30 dni ale radze dobrze poczytać w umowie tam z pewnością bezie coś o tym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert gg2262432 Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 Była pani poszkodowana, leżała w szpitalu, oprócz odszkodowania za auto należy się jeszcze odszkodowanie za zdrowie.Co ze zdrowiem ? Oby było wszystko dobrze ale jeżeli ucierpiała pani to należy się również odszkodowanie, zwrot kosztów leczenia, dojazdów itp.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
buba965 Posted July 16, 2010 Author Share Posted July 16, 2010 Czy może ktoś mi pomóc. Szkodę zgłosiłam 15 czerwca. Zadzwoniłam dzisiaj ponieważ termin 30 dni minął. Pani mi odpowiedziała że szkoda jest mi przyznana ale czekają na notatkę z policji więc trzeba czekać. Proszę mi napisać co ja mam zrobić czy czekać auto niesprawne nie chcę naprawiać aby coś nie wyniknęło czy długo to będzie jeszcze trwac? Mogą przeciągnąć nawet do 90 dni. Maja do tego prawo. Dzwoniłam na policję odpowiedziano mi że żadnej wiadomości nie otrzymali bo napewno by im wysłali. Co mam dalej robić komu wierzyć POZDRAWIAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominika Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 ggabi - jakie autocasco?? Możesz sama wystąpić do policji o to aby Tobie wysłałi notatkę i przekazać ją TU. Ale oni strasznie lubią przeciągać wypłaty. Z tytułu szkody osobowej nalezą Ci się jeszcze od nich pieniądze za odszkodowanie, zadośćuczynienie itd.Zbieraj więc wszystkie dokumenty medyczne, rachunki itd. A komu wierzyc? Nikomu. Obie strony bronią siebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buba965 Posted July 22, 2010 Author Share Posted July 22, 2010 Witam . Nie mam do tej pory Zadnej odpowiedzi. Jak długo można czekać? Przecież to dziwne że jeszcze nie mają tej notatki. Na policję dzwoniłam powiedziano mi że nic nie otrzymali. Czy firma TU napewno wysłała do nich to pismo . Na zakończenie mają maksimum jaki czas? Dzięki z góry Link to comment Share on other sites More sharing options...
buba965 Posted July 26, 2010 Author Share Posted July 26, 2010 Witam. Mam pytanie. Jeśli otrzmałam z policji pismo ze oddają sprawę do Sadu Rejonowego o ukaranie sprawcy to czy to możliwe że nie wysłali jeszcze do firmy odszkodowawczej pismo kto jest sprawcą. Co mam robić? Gdzie się zgłosić aby się dowiedzieć czy napewno zostało pismo wystosowane na policję . Na komendzie mówią że nic nie otrzymali, a mnie nie chcą wydać takiego pismą mówiąc że firma TU powinna wystąpić o takie pismo. Z góry dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
ubz_grzegorz Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 W tej sytuacja trzeba zgłosić się do ZU żeby jeszcze raz wysłali na policję prośbę o udostępnienie notatki lub poprosić o wydanie takiego pisma z adresem zwrotnym. Wtedy możesz osobiści zanieść na policję taką prośbę i przekazać policjantom informację żeby notatka była odesłana na adres ZU.Trzeba też sprawdzić czy w danych w zgłoszeniu mają poprawną jednostkę policji. Czasami zdarza się, że zakład ubezpieczeń wysyła zapytania nie do tej policji co trzeba.Może zdarzyć się również tak, że nie wysłali takiej prośby wcale. Zawsze możesz wystąpić o udostępnienie akt sprawy i można sprawdzić czy wywiązali się ze swojego obowiązku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buba965 Posted July 29, 2010 Author Share Posted July 29, 2010 Proszę mi pomóc. Zgłoszenie szkody było 15 czerwca, i do tej pory nie mam żadnej informacji. Pani z TU upiera się że nie ma notatki z policji. Wysłałam do niej pismo które dostałam z policji o ukaranie sprawcy wypadku. Panipo otrzymaniu tego pisma mówi tel. że to wystarczy i przygotuje przelew . Do tej pory nic się nie dzieje. Co robić minęło już 30 dni Jaki pismo do nich wysłać czy straszyć odsetkami. Jak im udowodnić że to jest nie możliwe aby do tej pory nie otrzymali żadnej wiadomości. Z góry dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominika Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 KNF i rzecznik ubezpieczonych, a potem odsetki.(nawiasem, czy nasza rozmowa nadal pozostaje w mocy? Proszę o kontakt - warto zdecydować w która strone się to wyklarowało:) ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
buba965 Posted July 30, 2010 Author Share Posted July 30, 2010 Witam. Odezwę się do Pani po 11 sierpnia mam badanie rezonansu będę miała więcej dokumentów. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 buba965 wrote:Do tej pory nic się nie dzieje. Co robić minęło już 30 dni Jaki pismo do nich wysłać czy straszyć odsetkami. Jak im udowodnić że to jest nie możliwe aby do tej pory nie otrzymali żadnej wiadomości. Z góry dziękuję za pomocJeśli chcesz załatwić sprawę bardzo szybko i skutecznie, to pojedź do siedziby Ubezpieczyciela i poproś o wgląd do akt (mają obowiązek je udostępnić). Zobacz czy i kiedy było pismo do policji, kiedy dostali odpowiedź, zrób sobie ksera pism i daj im 1 dzień na wykonanie przelewu. Jeśli nie skarga do KNF na nieterminową likwidację szkody, a na dowód ksera pism Faktycznie termin likwidacji szkody powinien wynieść 30 dni, ale z uwagi na szkody powodziowe każdy Ubezpieczyciel pozostaje w zwłoce.Pamiętaj, że oprócz szkody w pojeździe należy Ci się zadośćuczynienie, refundacja kosztów poniesionych itp.Generali jest w mojej ocenie słabym płatnikiem i żeby coś ugrać trzeba iść do sądu.Uważaj na pełnomocników i ich prowizje, w przypadku Twojej sprawy, która nie jest trudna każda prowizja powyżej 20 % będzie "rozbojem w biały dzień". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now