Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek podczas wysiadania z samochodu - odszkodowanie z NW

Ania1661348223
 Share

Recommended Posts

Witam.podczas wysiadania z samochodu doznałam złamania kostki bocznej i krawędzi tylnej goleni prawej.Składając dokumenty do PZU z ubezpieczenia indywidualnie kontynuowanego Pani zapytala ,czy zglaszalam wypadek samochodowy w firmie w której byl ubezpieczony samochód.Może ktoś mial podobną sytuację i coś może powiedzieć .Proszę o odpowiedź.

Ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych obejmuje szkody powstałe przy wsiadaniu i wysiadaniu. Warto zgłosić roszczenie być może dostaniesz odszkodowanie i zadośćuczynienie na dużo wyższym poziomie niż to z NNW.

andrzejgryczka wrote:

Ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych obejmuje szkody powstałe przy wsiadaniu i wysiadaniu. Warto zgłosić roszczenie być może dostaniesz odszkodowanie i zadośćuczynienie na dużo wyższym poziomie niż to z NNW.

A jeśli mam tylko OC czy mogę dochodzić odszkodowania?Czy potrzebne jest NW?

andrzejgryczka wrote:

Właśnie z OC dochodzi się takiego odszkodowania, zadośćuczynienia

Czy Ty się dobrze w tym orientujesz?Bo ja dowiadywałam się od pani w firmie ubepieczeniowej i powiedziala,że jeślli to było moim samochodem to nic z tego ,nawet jak podam kogoś z rodziny to też nie bo za bliskie pokrewieństwo czy coś takiego.Proszę o odpowiedź.

W pierwszym poście nie napisałeś, że chodzi o ubezpieczenie Twojego samochodu stąd moja wypowiedź. Sytuacja wygląda w ten sposób:

1. jeśli byłeś pasażerem swojego auta i przy wysiadaniu odniosłeś szkodę, za którą odpowiedzialność ponosi kierujący to masz prawo do ubiegania się o zadośćuczynienie z ubezpieczenia OC swojego samochodu

2. jeśli byłeś kierującym i szkoda powstała przy wysiadaniu to OC nie działa

Tak wysiadałam ze swego samochodu którym kierował mąż,zatrzymał się pod górkę ja w tym czasie wysiadalam samochód zaczł się wolno staczać mąz nacisnął hamulec no i upadłam,jedną nogę wystawilam z samochodu a druą podczas gdy zachamowal i wtedy upadlam.Czy w tej sytuacji mogę domagać się odszkodowania?

Jeśli tak to ...samochód mam ubezpieczony w MTU co teraz powinnam zrobić ?

Z opisu wynika, że jest odpowiedzialność kierującego (odpowiedzialność cywilna - bo to z jego winy / zaniedbania samochód się stoczył) i masz prawo do zadośćuczynienia.

W takiej sytuacji zrób zgłoszenie szkody do MTU - załącz opis zdarzenia, dokumentację medyczną rachunki itp. MTU jest trudnym ubezpieczycielem i mogą robić problemy, jak coś będzie nie tak to odwołanie do Rzecznika Ubezpieczonych.

• 9 years later...
Witam serdecznie. W swoim samochodzie mam NW do polisy OC. Moja nastoletnia córka wysiadając z auta zahaczyła o próg łamiąc sobie rękę w nadgarstku. Będziemy się starać o odszkodowanie z polisy szkolnej, ale czy możemy też złożyć dokumenty do ubezpieczyciela NW skoro mam taką polisę wykupioną łącznie z OC?

Witam serdecznie,

większość ubezpieczycieli OC proponuje dodatkowo ubezpieczenie NW aby można było się starać o odszkodowanie również gdy kierowca jest sprawcą zdarzenia i doznał obrażeń ale również wtedy, gdy stanie się komuś krzywda podczas postoju czy wychodzenia z samochodu. Polisy te są bardzo różne i należałoby przeanalizować warunki umowy bo każdy ubezpieczyciel ma inne, ale w takiej sytuacji wydaje mi się, że to ubezpieczenie powinno obejmować opisaną przez Panią sytuację.

Wysokość odszkodowania zależy od samej polisy, jej ogólnych warunków ubezpieczenia oraz sumy ubezpieczenia (za 1% może być przyznawana różna kwota np. 100, 200, 500 zł itd. - taka informacja zawarta jest w polisie). Za złamanie nadgarstka można dostać od 1 do nawet 25% uszczerbku na zdrowiu. Zależy on od miejsca złamania, przebytych zabiegów i rehabilitacji, wdrożonego leczenia i stanu zdrowia po zakończeniu leczenia.

Życzę powodzenia i dużo zdrowia dla córki. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam,

Izabela