Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

utrata prawa do jednorazowego odszkodowanie po rozwiazaniu umowy???

blondieenka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Miałam wypadek przy pracy został on uznany za wypadek przy pracy. Po długotrwałym zwolnieniu wróciłam do pracy i z pierwszym dniem złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o prace na mocy porozumienia stron gdyż lekarz wydający zaświadczenie uznał iż są przeciwwskazania do wykonywania pracy na wskazanym stanowisku. pominęłam ten fakt przy rozmowie z pracodawca bo jakoś nie chciałam mieć na świadectwie pracy ze wypowiada mi umowę bo się już nie nadaje do pracy( wiem ze nie miał by możliwości przenieś mnie na inne stanowisko). na razie tak się dogadaliśmy ze jestem na urlopie. tylko teraz nie wiem czy nie stracę prawa do jednorazowego odszkodowania bo wszędzie czytam ze wniosek muszę złożyć za pośrednictwem pracodawcy. a mój pracodawca stwierdził ze skoro rozwiązujemy umowę to jego już to wszystko nie dotyczy a po drugie mój pracodawca domaga się żebym dostarczyła mu zaświadczenie o zdolności do pracy a mi się wydaje ze nie jest mu chyba potrzebne bo po urlopie rozwiązujemy umowę. tu pytanie czy muszę mu je koniecznie dostarczyć?

Co do wniosku o odszkodowanie za pośrednictwem to nie ma racji, przecież twoja dokumentacje powuypadkową MUSI mieć u siebie przez 10 lat ...a wypadek zdarzył sie podczas trwania stosunku pracy. Co do zaświadczenia lekarskiego, hm formalnie jesteś nadal pracownikiem, wypowiedzenie jest tylko dorozumiane przez Ciebie i Pracodawcę, a więc donieś.Mało tego jeżeli na zaświadczeniu będzie napisane że nie możesz wykonywać pracy na poprzednim stanowisku a nie ma miejsc pracy innych to rozwiążę ON z Tobą umowe o pracę a nie będzie to twoje wypowiedzenie, rodzi to inne skutki prawne. Ponadto jeżeli wypadek spowiodował niezdolność do pracy to podejrzewam że należy ci sie odprawa.