Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

kiedy mogę sie spodziewać komisji

anmarita
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam ponownie, chciałam się dowiedzieć kiedy mogę się spodziewać komisji lekarskiej? jestem już 4 tydzień na zwolnieniu lekarskim, chodzę w kołnierzu ortopedycznym sztywnym i czeka mnie jeszcze kolejny miesiąc.

Był to wypadek w pracy, i z tego co wiem to od pierwszego dnia zwolnienia L4 - zasiłek chorobowy wypłaca zus - a ja w dalszym ciągu nie dostałam żadnych pieniędzy? Jak to wszystko się odbywa?

Bardzo proszę o odpowiedź.

i jeszcze jedno, jak zus nalicza świadczenie chorobowe? ja przez ostatnie 3 lata na umowie miałam tą najniższą stawkę(954 zł netto), w kwietniu wystarałam się o pensję 1800 netto. Wypadek miałam w czerwcu. Ile zus obliczy mi świadczenia chorobowego?

Bardzo proszę o odpowiedź.

jeżeli ZUS uzna to jako wypadek w pracy

Odszkodowanie nie jest uzaleznione od długości zwolnienia lecz od uszczerbku na zdrowiu jaki powstał w następstwie wypadku. % uszczerbek na zdrowiu ( trwały bądź długotrwały) orzeka lekarz orzecznik ZUS. Po zakończeniu leczenia i rehabilitacji poszkodowany składa wniosek - pismo do pracodawcy o skierowanie do lekarza orzecznika ZUS w celu określenia % uszczerbku na zdrowiu i wypłatę odszkodowania. do wniosku należy dołączyć Zaświadczenie o stanie zdrowia N9 ( oryginał) wypełnione przez lekarza prowadzącego leczenie.

Pracodawca wysyła niezbędna dokumentację do ZUS. Na adres domowy poszkodowany otrzymuje zawiadomienie o miejscu i terminire badania. Dobrze jest na to badania zabrać dokumentację z leczenia jaką sie posiada.

Lekarz przy orzekaniu o % uszczerbku na zdrowiu posiłkuje sie tabela zamieszczoną w rozporządzeniu Ministra Pracy i polityki Społecznej w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.

(Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 234 poz. 1974 )

proszę się starać również o odszkodowanie i zadośćuczynienie z OC sprawcy wypadku

Dziękuję za wyczerpującą wiadomość. Czyli muszę zakończyć leczenie, żeby dostać odszkodowanie.

A kiedy ZUS zaczyna płacić świadczenie chorobowe. Jestem na L4, pracodawca mi nie płaci bo powiedział, że teraz ZUS będzie płacił...ja od 13.06 jestem na zwolnieniu. Czy muszę się zgłosić do ZUSu o to by płacili mi chorobowe?

ZUS wypłaca świadczenie w terminie 30 dni od otrzymania dokumentów. W Twoim przypadku to płatnik składek (pracodawca) powinien przekazać dokumenty do ZUS.