anmarita Posted July 7, 2010 Share Posted July 7, 2010 Witam.Uległam wypadkowi w czasie powrotu z delegacji. W samochód służbowy, którym jechałam, uderzył inny samochód prowadzony przez pijanego kierowcę. W wyniku wypadku, jestem niezdolna do pracy już od 3 tygodni i czeka mnie jeszcze 6 tygodni zwolnienia , ponieważ mam stłuczoną klatkę piersiową z lewej strony oraz skręcenie kręgosłupa szyjnego, niestabilność kręgów szyjnych C2, C3, C4, C5. Jakiej kwoty odszkodowania od ZUS'u mogę oczekiwać i czy mogę ubiegać się o odszkodowanie z II FILARA (w moim przypadku jest to comercial union)? Proszę o odpowiedź, ponieważ całym postępowaniem o odszkodowanie zajmuje się mój pracodawca a ja w ogóle nie wiem co mnie czeka ani co mam robić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted July 8, 2010 Share Posted July 8, 2010 ZUS - powinien wypłacić jednorazowe odszkodowanie. Jego wysokość = % uszczerbku na zdrowiu x 621,00 zł. Uszczerbek ustalą lekarze.II Filar odpada bo jest to ubezpieczenie emerytalne nie wypadkowe. Możesz dochodzić odszkodowania i zadośćuczynienia z ubezpieczenia OC sprawcy wypadku. Kwoty z tego ubezpieczenia powinny być nieporównywalnie większe od tych z ZUS. Jeśli masz jakieś dobrowolne ubezpieczenia NNW (samochód, pracownicze, przy rachunku bankowym, ubezpieczeniu mieszkania) to z nich również możesz zgłosić roszczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmarita Posted July 8, 2010 Author Share Posted July 8, 2010 bardzo dziękuję za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts