kubaaa Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Miałem wypadek samochodowy nie z mojej winy. Doznałem skręcenia kręgów szyjnych S13 , urazu głowy (zespół korzeniowy typu G 54.2 i T 90.0. .Leczę się u ortopedy(nosiłem kołnierz) ,neurologa i prywatnie u psychiatry. Przechodzę drugą rehabilitację gdyż grozi mi operacja kręgosłupa (diagnoza neurochirurga). Mam lęki przed jazdą samochodem nawet jadąc z boku. Dotychczas na leczenie i dojazdy wydałem ok 2000 zł. Firma ubezpieczeniowa z OC sprawcy proponowała mi telefonicznie 6000zł i bym podpisał ugodę. Napisałem meilem , iż uważam że to za mała suma ( za radą znajomego) i napisałem jakich doznałem obrażeń. Dziś wpłynęło na moje konto 3900zł. od firmy ubezpieczeniowej. Proszę o radę jak powinienem postąpić. Czemu tak mało wypłacili? Czy powinienem się odwołać i jak to zrobić? Nadmieniam , że nadal się leczę i ponoszę koszty (wizyta u psychiatry 100zł dojazd 50zł.). Pozdrawiam forumowiczów i z góry dzięki za radę Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmarita Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 witam Cię, ja Ci porady nie udzielę, ale sama jestem po wypadku i noszę kołnierz, chciałam się zapytać, jak Ty długo go nosiłeś? Czy to był ten sztywny? i dlaczego grozi Ci operacja?Pytam ponieważ, mój lekarz powiedział, że jak nie będę nosiła kołnierza przez 6 tygodni, to też może skończyć się to operacją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaaa Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 Witam. Kołnierz nosiłem przez 2 miesiące Sztywny. A co do operacji to miałem robiony rezonans magnetyczny i wyszło mi wielopoziomowe zmiany od odcinka C3-C4 do C6-C7 pod postacią obniżenia i wypuklin krążków oraz wyrośli na krawędziach trzonów. Na tych poziomach modelowanie się worka oponowego, rdzenia i zwężenie obustronne kanałów m-kręgowych. Zmiany największe na poziomie C5-C6 prawostronne ze zwężeniem prawego kanału m-kręgowego. I jak leżałem w szpitalu po badaniu oznajmił mi lekarz czy decyduję się na operację .Oczywiście się nie zgodziłem ,ale powiedział że i tak to mnie będzie czekać w przyszłości ponieważ kręgosłup jest w złym stanie. POZDRAWIAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaaa Posted July 10, 2010 Author Share Posted July 10, 2010 Ok dzięki bardzo. Ale już mi wypłacili 3900 zł. czekam na pismo od nich i jak dalej postąpić? Wydałem tak jak wcześniej już pisałem 2000 zł. , jeszcze jestem na zwolnieniu lekarskim już 3 miesiące więc też jestem pokrzywdzony. Proszę o pomoc CO ROBIC Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaaa Posted July 12, 2010 Author Share Posted July 12, 2010 Do R. Rzetelski. Nie wiem Co mam dalej robić proszę Cię o pomoc . Co napisać we wniosku ? Jak ma wyglądać odwołanie? Czy wyszczególnić wszystkie roszczenia i wyliczyc samemu? Jak dalej postępowac? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Niech Pan napisze na forum co należy zrobić, żeby wszyscy skorzystali, chyba że Pan nie wie jak należy działać i chodzi Panu tylko o złapanie klienta ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaaa Posted July 13, 2010 Author Share Posted July 13, 2010 Czyli nikt mi nie pomoże co mam dalek robić proszę o podpowiedz. Co napisać we wniosku co wyszczególnić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 kubaaa wrote:Czyli nikt mi nie pomoże co mam dalek robić proszę o podpowiedz. Co napisać we wniosku co wyszczególnić?Po pierwsze poproś o przesłanie kopii orzeczenia lekarskiego wraz z tabelą uszczerbku w oparciu o którą orzeczono uszczerbek, będziesz mógł sprawdzić czy uwzględnili wszystkie następstwa wypadku oraz poproś o wskazanie jakie okoliczności zostały uwzględnione w decyzji o przyznaniu 3.9 tyś zł.Dopiero wtedy przystąp do pisania odwołania wskazując na ewentualne nieprawidłowości w orzeczeniu + okoliczności sprawy, które nie zostały uwzględnione w zadośćuczynieniu. Poza tym wystąp o zwrot kosztów leczenia (konieczne faktury) oraz utracony dochód (poproś księgowa w firmie o dokumenty, które potwierdzą jego wysokość).Tutaj gotowego pism Ci nikt nie poda, bo każda sprawa jest różna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaaa Posted July 13, 2010 Author Share Posted July 13, 2010 Dzięki serdeczne . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaaa Posted July 13, 2010 Author Share Posted July 13, 2010 MAM PYTANKO . Może mi ktoś poradzic (podpowiedziec ) co myśli o firmie aksedo ? Jak się z nimi skontaktować jeśli są godni polecenia? pozdrawiam kubaaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaaa Posted July 14, 2010 Author Share Posted July 14, 2010 Witam. Dostałem dzisiaj pismo iz zadośćuczynienie za doznaną krzywdę wynosi 3000 zł. 900 zł to koszty leczenia nie uwzględnili kosztów leczenia prywatnie jak równiez dojazdy do placówek medycznych taxi. Nie ma nic o uszczerbku na zdrowiu ( zaznaczam iż nie miałem komisji lekarskiej) Napisali mi że mam prawo dochodzenia swoich roszczeń na drodze sądowej. Moje pytanie co to znaczy? Najpierw proponują 6000 zł , i ugodę nie wyraziłem zgody więc wypłacili 3900 zl i co mam teraz zrobic co do nich pisać ? na co się powołać? proszę o pomoc POZDRAWIAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert gg2262432 Posted July 14, 2010 Share Posted July 14, 2010 To są właśnie praktyki naszych TU wobec zwykłych obywateli , nie chce ugody niech nas do sadu pozywa i tak nie będzie wiedział co zrobić i może odpuści .Dali ci propozycje ( smieszna ) odwołałeś się to stwierdzili że może zadowolisz się wypłaconą sumą i odpuścisz jak napiszą że został ci sąd.Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 kubaaa wrote:Witam. Dostałem dzisiaj pismo iz zadośćuczynienie za doznaną krzywdę wynosi 3000 zł. 900 zł to koszty leczenia nie uwzględnili kosztów leczenia prywatnie jak równiez dojazdy do placówek medycznych taxi. Nie ma nic o uszczerbku na zdrowiu ( zaznaczam iż nie miałem komisji lekarskiej) Napisali mi że mam prawo dochodzenia swoich roszczeń na drodze sądowej. Moje pytanie co to znaczy? Najpierw proponują 6000 zł , i ugodę nie wyraziłem zgody więc wypłacili 3900 zl i co mam teraz zrobic co do nich pisać ? na co się powołać? proszę o pomoc POZDRAWIAMByć może wydana była zaoczna komisja lekarska (bez badania). Tak jak pisałem wcześniej poproś TU o wydanie orzeczeń lekarskich które zostały w sprawie sporządzone i od tego należy zacząć działania. Poza tym poproś o szczegółowe uzasadnienie odmowy refundacji kosztów leczenia i przejazdów.Potem trzeba działać dalej. Przy obrażeniach jakie napisałeś nie spotkałem się z brakiem trwałego uszczerbku na zdrowiu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaaa Posted July 15, 2010 Author Share Posted July 15, 2010 Dzięki serdeczne. Ja dzwoniłem do TU i pani ktora prowadzi moją szkode powiedziała że jeśli nie bylo komisji to co ja oczekuję rzadnego orzeczenia mi nie wyda bo takiego nie ma. Dostałem pismo w którym jest napisane za zadośćuczynienie za doznaną krzywdę i ból. A jeśli chodzi o prywatne leczenie to napiali odmawiamy przyznania odszkodowania z tytułu prywatnych wizyt psychiatrycznych nie stanowi następstwa szkody w rozumieniu art. 361.ma pan możliwość otrzymania w/wym. usług w ramach powszechnej opieki zdrowotnej. Jesli chodzi o przejazdy taxi to powinnem korzystać z tańszych środków transportu tj. komunikacja miejska. Myślę że to jest śmieszne ponieważ przejazd jest z miasta do miasta z przesiadkami ale cóż nie wygram. Sam nie wiem co mam robić? Co do nich pisać? Dziękuję za pomoc, wiem że za takie porady się płaci ,więc serdecznie Panu dziękuję za bezinteresowną pomoc. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Co to za ubezpieczyciel ? Skoro nie było komisji to jest to bardzo dobry argument dla Pana. W odwołaniu proszę napisać, że przedłożył Pan dokumenty medyczne potwierdzające urazy i rozstrój zdrowia, a fakt nie wywołania opinii medycznej poddaje w wątpliwość przyznaną kwotę zadośćuczynienia, ponieważ nie wzięto pod uwagę wszystkich okoliczności Pana sprawy. Co prawda trwały uszczerbek na zdrowiu ma charakter pomocniczy, ale określa wielkość i trwałość urazy, a to już się bezpośrednio przekłada na zadośćuczynienie. Poza tym można wskazać, że oceny stanu zdrowia dokonała osoba likwidatora, który nie ma ani wiedzy ani doświadczenia medyczna, więc w jaki sposób może przesądzać o braku trwałego uszczerbku na zdrowiu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaaa Posted July 16, 2010 Author Share Posted July 16, 2010 Witam. Dziękuję za pomoc na pewno się przyda. Nie będę już zamęczać tylko jedno pytanie. Dostałem od księgowej ze stemplem i podpisem ile zarabiam a ile jestem stratny na zwolnieniu w ciągu miesiąca i ile już straciłem na zwolnieniu lekarskim. Czy takie pismo wystarczy czy może trzeba przesłać jeszcze coś więcej np.RMUA z ostatniego miesiąca proszę o pomoc Panie Andrzeju Piszę do Pana ponieważ dużo już mi Pan pomógł POZDRAWIAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Zaświadczenie takie powinno być wystarczające, ale znając TU będą chcieli od Ciebie zwolnienia lekarskie itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaaa Posted July 16, 2010 Author Share Posted July 16, 2010 Dzięki. Ale skąd ja mam wziąść zwolnienia jak oddałem w zakładzie pracy? Mam do nich napisać niech sobie sprawdzą w ZUSie ALE NUMER Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaaa Posted July 20, 2010 Author Share Posted July 20, 2010 Proszę o pomoc. Czy powinienem pisać wniosek że nie zgadzam się z tym co mi napisali ? I o co ja występuję? Czy podawać sumy ? Czy dać sobie spokój i poprosić firmę odszkodowawczą o pomoc bo sam nie dam rady. POZDRAWIAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaaa Posted July 23, 2010 Author Share Posted July 23, 2010 Proszę mi napisać . Napisałem do firmy TU wniosek i wysłałem a zapomniałem się podpisać czy mi to nie uwzględnią .Będę musiał jeszcze raz im przesłać .POZDRAWIAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now