Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

opiłek metalu w oku

vitagen
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Siedem dni temu za poleceniem kierownika uderzyłem młotkiem w płytę stalową (tak ogólnie mówiąc :), z której odprysk w postaci opiłka wbił mi się w oko. W szpitalu wyjęli mi ciało obce, przepisali leki, a w przychodni 8 dni zwolnienia. Do dzisiaj co chwile oko mi łzawi i piecze plus światłowstręt. Nie jestem ubezpieczony dobrowolnie. Wykonywałem czynności wykraczające poza moje obowiązki służbowe.

Jak wyczytałem, powinienem teraz napisać wniosek do pracodawcy o przeprowadzenie postępowania w celu ustalenia okoliczności i przyczyn zdarzenia. Jakie są szanse na odszkodowanie i czy gra jest warta świeczki?

Nie wniosek tylko zgłoszenie wypadku z podaniemświadków, jak najszybciej, Jeżeli jesteś pracownikiem to ubezpiecza cię pracodawca w ZUS obowiazkowo, jeżeli nie to co tam robiłeś??. Miałeś wydane okulary ochronne , jeżeli nie to dlaczego jeżeli tak to też dlaczego - ich nie użyłeś?

Pracuję już w firmie od 7 lat, więc zapewne jestem ubezpieczony w ZUS. Okularów nie miałem wydanych nigdy, jedynie strój roboczy. Na hali, na której pracowałem w tym momencie nie było też nigdzie okularów. Jedynym świadkiem jest kierownik.

Za dwa dni wracam do pracy, kończy mi się zwolnienie lekarskie.

Czy jest ktoś w stanie szacunkowo podać ile może wynieść odszkodowanie, jeżeli oko nie zostało uszkodzone trwale, poza blizną na powierzchni po opiłku? I czy w ogóle mam szansę na odszkodowanie?

Najpierw protokół powypadkowy , potem uznanie wypadku, potem wniosek do ZUS o komisje , sama komisja i określenie uszczerbku, są na to tabele

13.

Uszkodzenie częściowe lub całkowite nerwów ruchowych gałki ocznej:

a)nerwu okoruchowego:

w zakresie mięśni wewnętrznych oka – w zależności od stopnia uszkodzenia

5 – 15

w zakresie mięśni zewnętrznych oka – w zależności od stopnia uszkodzenia

10 - 30

b)nerwu bloczkowego

3

c)nerwu odwodzącego – w zależności od stopnia uszkodzenia

1 – 15

1% - 621 zł

• 9 lat później...

Witam serdecznie,

mój chłopak jest mechanikiem. Podczas pracy i spawania miał założone okulary ochronne, potem je zdjął do dalszej pracy i musiał młotkiem uderzyć w część metalu i wtedy odprysł mu do oka opiłek. Mój chłopak był ponad tydzień na L4, 3 razy u okulisty, który najpierw wyciągnął opiłek (ale nie w całości) i zapisał maść i krople, potem na kontroli wyciągnął pozostałość, a na kolejnej wizycie kontrolnej potwierdził że wszystko jest ok, nie doszło do poważnych uszkodzeń. Czy może starać się o odszkodowanie z ZUS albo od pracodawcy? Na lekarza i leki wydał 400 zł więc chyba ktoś powinien mu to zwrócić?

Pozdrawiam, Łucja

Witam serdecznie,

osoba zatrudniona w Polsce i ubezpieczona w ZUS ma możliwość uzyskać jednorazowe odszkodowanie za wypadek przy pracy powodujący trwały uszczerbek na zdrowiu. Z tego co Pani napisała, to w zdarzeniu nie ma żadnej winy pracodawcy, bo zapewnił on pracownikowi okulary ochronne, więc nie ma możliwości uzyskania odszkodowania czy zwrotu kosztów z OC pracodawcy. Polecam lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku przy pracy (ZUS).

ZUS w kolei wypłaca jednorazowe odszkodowanie za trwały uszczerbek na zdrowiu - nie ma więc możliwości uzyskania zwrotu poniesionych kosztów wizyt prywatnych czy lekarstw. Napisała Pani, że Pani chłopak był na dwóch kontrolach, opiłek został wyciągnięty, zastosowano leczenie poprzez stosowanie maści i kropli a Pani chłopak był na L4 przez trochę ponad tydzień. Jeżeli więc po tym zdarzeniu nie zostały żadne negatywne skutki a oko nie zostało trwale uszkodzone, to nie będzie możliwości uzyskania odszkodowania, bo zdarzenie to nie spowodowało trwałego uszczerbku na zdrowiu. Jeśli jednak doszło do trwałego uszkodzenia oka czy wzroku, to radzę zebrać dokumenty i złożyć wniosek do ZUS.

Życzę wszystkiego dobrego i dużo zdrowia.

Pozdrawiam,

Izabela