Witam serdecznie,
Jestem osobą poszkodowaną w wypadku drogowym. Sprawca wypadku zajechał drogę autobusowi bez uzywania kierunkowskazu. Autobus gwałtownie hamował, a na mnie przewróciły się 4 osoby. W wyniku tych zdarzeń mam skręcony staw kolanowy. W gipsie byłam ok 2 tygodni, po zdjęciu jestem w opasce na kolano i zgodnie z zaleceniami lekarza ćwiczę w domu. Zwolnienie chorobowe obejmuje 1 miesiąc zwolnienia z pracy. Po załozeniu gipsu do szpitala przyjechali Policjanci, którzy zbadali moją trzeźwość i wypisali odpowiedni dokument poświadczający, że byłam trzeźwa.
Otrzymałam pismo z Policji z terminem stawienia się w celu złozenia zeznań, gdzie mam zabrać ze sobą dokumenty ze szpitala. (Na Policji będę za kilka dni)
Z pisma wynika, że wszczęto dochodzenie o przestępstwo art177 §1 Kodeksu karnego i jest ono nadzorowane przez prokuraturę.
Ja chciałabym zapytac o ubieganie się o odzkodowanie, ponieważ muszę teraz ponosić niemałe dla mnie koszty leczenia i otrzymam niższą (wynikającą z przebywania na zwolnieniu lekarskim wypłatę).
Zbieram rachunki imienne za leki,mam zaświadczenie o dochodach sprzed wypadku, do poradni ortopedycznej zawozili mnie członkowie rodziny (60km w jedną streonę).
Proszę o radę, kiedy i jak zgłosic szkodę w Link 4, (mam juz nr polisy i dane auta sprawcy, ale leczenie nadal jest nieukończone, a ja nadal nie jestem sprawna i poruszam się o kuli).
Czy w tej firmie ubezpieczeniowej moge spodziewać sie problemów z wypłaceniem odszkodowania? Na tym forum naczytałam się sporo negatynych opinii na ich temat.
Z góry dziękuję za pomoc.